by Louise | Aug 30, 2014 | Vetenskapshälsoresan
Nu har jag ätit enligt Louise rekommendationer i två och en halv vecka. Mera grönsaker riktiga mellanmål. Tycker det är lite svårt att hinna med vissa dagar så då blir det ett mellanmålet på kvällen. Det gäller att planera för mellanmålen redan i affären så det alltid finns hemma.
Jag känner mig duktig och byxorna känns bekvämare. Jag har inte letat i skåpen på kvällen efter något att stilla suget med:-). Underbar känsla.
Vindunken är borta och ersatts med goda flaskvin, mindre mängder och större njutning. Win win.
Träningen känns jättebra. Inser att jag är väldigt enformigt tränad. Jag skall springa halvmara i Verona 5/10 och Louise har lagt upp träningen efter det. Intervall, medellångt pass med stadigt tempo, långpass i lugnt tempo o ett styrkepass i veckan. Ska bli kul att se hur löpningen kommer utvecklas. Det är jättebra att någon annan bestämt utifrån mina mål och hur mycket jag vill vad jag skall göra. Jag känner en lagom dos motivation o “tvång”.
Nu är jag på väg till Mat Festival i Skien. Då får det bli en dag av njutning. Jag har med joggingskorna så jag kommer börja morgondagen med att springa milen jag skippade i går och sedan blir det styrkepasset efter.
Trevlig helg!
Eirin
by Louise | Aug 28, 2014 | Hälsa
Att välja att svälta sig under graviditeten som de norska barnmorskorna ser en trend av i Norge är för mig helt ofattbart.
Mitt senaste forskningsprojekt gick ut på att studera hur bebisen i mammans mage påverkas av vad mamman äter. De näringsämnen man som gravid kvinna äter transporteras över via moderkakan till bebisen, vad som går över och inte beror bla på storleken på molekylerna och en del andra faktorer.
Det är moderkakan som avgör hur mycket näring som förs över från mammans blodcirkulation till barnets. Foster som får för lite näring kan bli tillväxthämmade och födas för små för sin ålder. Tillväxthämmade barn kan drabbas av komplikationer kring födseln och senare i livet ha en större risk att få diabetes typ 2, övervikt och högt blodtryck. Att som kvinna då frivilligt välja att äta en mindre mängd kalorier för att få ett barn som väger mindre än det ska vid födseln är obegripligt. Att välja att utsätta sig själv och barnet för eventuella komplikationer i samband med förlossningen ( dessa barn kan vara lite slöa och inte riktigt orka med en förlossning) och öka barnets risker för att som vuxen utveckla metabola syndromet, bara för att få en liten och gulligare bebis är över mitt förstånd.
Både mamman och bebisen påverkas av vilka näringsämnen och hur kosten är komponerad. Att välja bra kost och näring med de byggstenar som både den gravida kvinnan och bebisen behöver är viktig både för utvecklingen av bebisen under fosterstadiet men även för barnets framtida hälsa. En av de faktorer som gör att fostret påverkas av vad mamman äter är epigenitiken.
Epigenitik är miljöns påverkan på generna och kroppens sätt att på ett snabbare sätt, än att ändra genuttrycket som tar många generationer, kunna styra av och påsättning av gener och på så sätt anpassa sig till miljöpåverkan. Om bebisen utsätts för svält i livmodern så finns det forskning som visar på att fostrets epigenetiska mönster ändras för att klara av ett liv med svält även utanför livmodern. Detta gör att dessa barn kan vara mer benägna att utveckla välfärdssjukdomar så som diabetes typ 2, övervikt och högt blodtryck när de utsätts för västerländsk kost med fri tillgång till ett överskott av kalorier och allt annat än svält.
Hoppas verkligen att denna “trend” att norska kvinnor väljer att svälta sig för att föda små barn är något som snabbt försvinner och att de istället väljer att ge kroppen och fostret det den behöver för att fungera optimalt; att ge den de byggstenar den behöver för att utvecklas och hålla sig frisk.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19425197.ab?utm_content=buffer541bc&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer
by Louise | Aug 26, 2014 | Louise
Under alla år har jag slitit och jobbat för att få artiklar publicerade. Inom forskningen är det antalet publicerade artiklar som räknas och som värderar ditt arbete. Besvikelsen när ens artikel inte blir publicerad och glädjen när den till slut accepteras för publikation är en del av forsknings bergochdalbanan som man lär sig att leva med.
Idag publicerades en annan typ av artikel. En artikel om mig och Vetenskapshälsan. I månadens nummer ( 2014 – 13) av IForm intervjuas jag av Susanne Högdahl. Glädjen och stoltheten jag känner över denna artikeln är enorm. Allt jobb jag lagt ner har genererar en artikel – det värmer i forskarhjärtat ;)

by Louise | Aug 25, 2014 | Efterrätter
Chokladbollar utan tillsatt socker och utan mejerivaror så som smör, kan det bli gott?
Svaret är JA:-). Barnen mumsade i sig dem med god aptit vilket är ett gott betyg.
Maken tyckte att de smakade gott men att det var lite synd att man blev rätt så nöjd efter 1 eller 2 ;-).
Dessa är ju ur ett “ätarenaoprocessaderåvarorutantillsattsocker” perspektivet mycket bättre än klassiska chokladbollar, men de innehåller ändå en hel del kalorier. Hälsosamma och bra näringsämnen innebär ju inte automatiskt kalorisnålt, bra att tänka på det ibland.
Receptet ger 6-8 bollar.
Blanda och kör i mixern:
- 1 dl kakaonibs (finns i välsorterade mataffärer)
- 2 msk kokosolja
- 3 msk raw kakao (finns i välsorterade mataffärer)
- 4 msk kokt kallt kaffe
- 1 tsk vaniljpulver
- 10 urkärnande dadlar
- 1dl kokosflingor (spara 0,5dl att rulla i)
Stoppa i kyl en stund innan man börjar mumsa. Går jättebra att frysa in och äta längre fram.
Dessa kommer vi helt klart göra fler gånger här hemma!
by Louise | Aug 22, 2014 | Vetenskapshälsoresan
Nu har jag varit igång med min Vetenskapshälsoresa i precis en månad, så jag skulle vilja berätta hur det känns och kanske rentav avslöja en liten hemlighet. För en vecka sedan hade jag min första uppföljning med Louise, och som ni läste här på bloggen var det nästan idel beröm för framstegen jag gjort. Jag har lagt om min kost både beträffande näringsinnehåll och hur ofta jag äter, jag har gjort mina tre träningspass i veckan och även om det varje kväll förs en liten kamp inombords försöker jag att skippa det sena kvällsmålet. Vissa dagar går det bättre, andra dagar sämre, men då äter jag i alla fall bara ett Finn Crisp istället för de två som Louise vill peta bort.
Men under den senaste veckan har det faktiskt hänt något helt annat också. Det är knappt jag kan tro det själv, men någonstans där inne i kropp och hjärna har jag rentav lite smått börjat både gilla och till och med längta efter mina pass på gymmet. Fortfarande står jag mycket hellre ute i rabatten med en spade och plantor, men motståndet att komma iväg till gymmet har släpp och väl där känner jag en helt ny energi. Den tidigare förhatliga cross trainer:n har blivit lite av en kompis som jag ökat motståndet på ett par gånger redan för att utmana mig själv. Dessutom har jag till och med vågat mig in i ”stånkarrummet” för att dela de lite tyngre hantlarna med Fjärås riktigt tuffa killar. Det är en ny känsla och den är härlig!
Så var det den där hemligheten då, men då får ni lova att inget säga till Louise! För att jag riktigt ska känna efter hur det känns i kroppen och lära mig tyda dess signaler så har jag dyrt och heligt lovat att inte väga eller mäta mig mellan gångerna vi har utvärdering. Men nu är det så att jag är en så rackarns nyfiken person, och på månadsdagen av att jag startade min Vetenskapshälsoresa var det en liten demon som puffade upp mig på badrumsvågen. Men vad sjutton, minus 7,5 kilo på en endaste liten månad och en fantastisk känsla i kroppen kommer inte att skicka mig i fördärvet. Snarare är jag mer taggad än någonsin att snart få växla upp från grundträning till nästa steg.
Hälsningar från den olydiga Vetenskapshälsoresenären Marie
by Louise | Aug 20, 2014 | Louise
Ett år av förändring, ett år av utveckling, ett år av lärdom, ett år av roligheter. Idag är det ett år sedan jag bestämde mig för att säga upp mig på Göteborgs Universitet. Lätt det modigaste, läskigaste och bästa beslut jag tagit. Det har varit ett fantastiskt år bestående av många timmars arbete mycket energi, tid, kraft, svett, skratt och nog också lite tårar. Kan nästan inte fatta att jag idag driver ett helt eget företag med en alldeles egen affärsidé och det coolaste av allt är att jag har kunder:-). Kunder som köper min tjänst och som tror på Vetenskapshälsan filosofi om att man genom små förändringar över tid kan nå en helt ny hälsosammare livsstil. Många av mina kunder har nu också kommit så långt att de börjar få resultat, som visar på att de små delmålen kan ge stora resultat. Jag känner en otrolig tacksamhet för det fantastiska förtroendet jag får av mina kunder. Att de ger mig insyn i deras kostvanor och liv, att de litar på mig och genomför de förändringar som vi kommer överens om. Detta året har gett mig så mycket energi och glädje och jag ser verkligen fram emot hösten och allt spännande som den har att erbjuda. Detta året har jag lärt mig att om man verkligen vill något så kan man!
by Louise | Aug 19, 2014 | Hälsa
Igår kväll var Michael Mosley igång igen på Vetenskapens värld, och som vanligt kör han enmans studier på sig själv. Jag tycker verkligen om Vetenskapens värld men inte att de envisas med att ha med studier på 1-2 personer. Förstår ju att det ska vara som ett kul inslag för tittarna men som forskare blir jag bara irriterad då resultaten inte säger något, det går inte att basera någon som helst teori på enstaka personer. Vet att de är tydliga med att påpeka detta men vet att folk ändå fastnar för Mosleys resultat, om inte annat så visade den galna hypen för 5:2 dieten på detta ;-)
Gårdagens program handlade om hur mängden rött kött påverkar människokroppen. Till rött kött räknade de nöt, lamm och fläskkött. De började med en studie på Sjundedagsadventisterna som i USA lever ca 7 år längre än genomsnittliga amerikanen. Hälften av Sjundedagsadventisterna är vegetarianer och hälften äter kött vilket gör dem till ett fantastiskt forskningsunderlag ;-). Den studien visade att de som levde allra längst var de som var vegetarianer.
De andra två stora studierna som de tar upp är Harvard studien och Epic studien. Harvard studien som visar på att rött kött ger en ökad risk för att utveckla hjärtkärlsjukdom och cancer. Samt att redan vid en låg konsumtion av processat kött (35 g) ger det en 20 % ökad riska för hjärtkärlsjukdom och cancer.
I EPIC studien (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) fann man inga samband mellan intaget av rött kött och tarmcancer, däremot fann man sammband mellan hjärtkärlsjukdom , tarmcancer och processat kött.
Det finns teorier om att det är nitritet i det processade köttet som ger upphov till cancern i framförallt tarmen. Nitritet tillsätts för att öka hållbarheten och har en bakteriedödande effekt. Det finns teorier men inga starka bevis att det är just nitritet, man är även inne på det är själva rökningen av charkuterierna som kan vara orsaken till tarmcancer. När man röker köttet bildas polycykliska aromatiska kolväten som reagerar med DNAt i tarmen och orsaka cancer, men även detta är teorier.
Det som forskarna så här långt är eniga om är att vi alla skulle må bra av ett minskat intag av rött kött och att äta så lite som möjligt av processat kött. Sen vad orsakerna till att vi får olika sjukdomar av rött och processat kött det kvarstår att ta reda på.
Nästa program kommer handla om uppfödningen och hanteringen av djuren som ju ofta är under all kritik och är en av de största orsakerna till att det kött jag väljer att äta ska komma ifrån djur som levt ett bra och ekologiskt liv.
by Louise | Aug 18, 2014 | Middagsmat
Kampanjen Köttfri måndag är en del av ett internationellt nätverk som verkar för att minska köttkonsumtionen i Sverige och globalt.
Börja med köttfri måndag du med: för miljön, för hälsan och för djuren.
I helgen har vi testat två olika vegetariska biffar en morotsbiff och en nöt biff.
Bägge blev riktigt goda. Nötbiffarna är riktigt kaloririka så man bör inte äta för många utan se till att ha bra tillbehör till. Testa någon av recepten idag och häng på och stöd köttfri måndag.
Nötbiffar:
4 port
1 dl Cashewnötter (osaltade)
1 dl jordnötter (osaltade)
1 dl mandlar
6 dl kikärtor
2 st gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 msk rapsolja
Kryddor efter smak och tycke ( jag använde salt, peppar, persilja och soltorkade tomater)
Bryn löken lite lätt, mixa alla nötter och mandlar till ett fint mjöl. Blanda i lök, vitlök, olja och kryddor.
Forma till biffar. Stek på låg värme i olja.

Morotsbiffar:
4 port
500 g morötter
2 ägg
1 dl ströbröd
0,5 dl blandade fröer (jag tog sesamfrön, pumpakärnor och solros frön)
Krydda efter smak och tycke ( jag använde mig av salt, peppar och olika örter)
Skala och riv morötterna på den grova sidan av rivjärnet. Blanda morötterna med ströbröd, kryddor och fröer.
Forma till biffar. Stek i olja på svagvärme.

Morotsbiffar, potatis, melonsallad (melon, bladspenat, pumpakärnor, 10% fetaost), tomater, örtkryddad keso
by Louise | Aug 17, 2014 | Vetenskapshälsoresan
Inför första mötet med Louise kände jag ganska mycket fjärilar i magen. Var nog lite orolig över vad hon skulle säga om mina matvanor. Jag vet ju redan innan att jag äter för lite frukt o grönt o nästan icke existerande mellanmål.
Ångesten gick fort över när jag möts av en lugn balanserad Louise som ut utan skäll o förmaningar förklara vad som är bra mat, varför och hur jag skall tänka. Maten jag lägger på min tallrik skall vara 100% bra för mig eller 100% njutning. Helt genialt tycker jag.
Jag berättade om mina mål vad jag tyckte var svårt och vad jag tyckt om båda mat o träning.
- 1 att må bra
- 2 springa halvmara 5/10 i Verona
- 3 känna mig frisk o stark
- 4 tappa några kilo
- 5 Stockholm Marathon i juni nästa år. För att göra detta behöver jag väga lite mindre och min kropp måste bli starkare.

Jag blev filmad när jag gjorde olika styrke och rörlighetstester för att se och visa mig vad som är bra och dåligt för att hitta bra grund i min kommande träning. Lite konstigt att se sig själv på film, men jättebra att se och förstå hur man gör och förstå hur det skall vara ;)
Nu är jag såååå peppad inför min träningsstart på måndag. Har handlat mycket bra mellanmål och frysta grönsaker så jag aldrig kan skylla på att det inta fanns hemma.
Mvh Eirin
by Louise | Aug 14, 2014 | Vetenskapshälsoresan
Idag har jag haft första uppföljningsmötet med Marie, som är första deltagaren ut i Vetenskapshälsoresan, och vilken start hon har gjort! Jag blev så otroligt glad när jag fick Maries matdagbok, hon har verkligen tagit till sig alla mina tips och råd. Hon äter regelbundet, väljer rena råvaror, fyller halva tallriken med grönsaker, väljer långsamma kolhydrater och tagit bort sockret. Hon har kommit väldigt mycket längre än vad jag vågat hoppas på, hon berättade att hon känner sig glad och motiverad.
Min roll som PT och coach är ju att hela tiden se till att kunden når nästa nivå, så som mål tills nästa gång fick Marie att ta bort ett sent kvällsmål som ligger kvar som en gammal vana och inte äts för att hon är hungrig utan just för att det är en gammal vana och den vill vi bli av med. Jag vill även att hon ska äta ännu bättre mellanmål. Men överlag ser det jättebra ut och nu är det bara att finputsa konstmålen.
Hur går det då med träningen. Marie som egentligen aldrig tidigare styrketränat regelbundet är en riktig kämpe. Hon är nu tidsmässigt drygt hälften igenom grundträningszonen och har på vissa övningar dubblat sina vikter sen starten. Hon ser till att träna sina tre pass i veckan och det ger resultat!
Genom att göra smarta kostval och välja mat som ger bra energi och näringsämnen istället för tomma kalorier, lärt sig att komponera sin tallrik på ett smart sätt samt kört styrketräning 3h/vecka har Marie lyckats gå ner hela 5,8 kg, minskat 6,5 cm runt höften samt 6 cm runt midjan. Är så stolt och glad att jag får lov att vara Maries PT och ser framemot att fortsätta följa henne på sin resa mot en hälsosammare livsstil. Detta är bara början!