fbpx

Igår kväll var Michael Mosley igång igen på Vetenskapens värld, och som vanligt kör han enmans studier på sig själv. Jag tycker verkligen om Vetenskapens värld men inte att de envisas med att ha med studier på 1-2 personer. Förstår ju att det ska vara som ett kul inslag för tittarna men som forskare blir jag bara irriterad då resultaten inte säger något, det går inte att basera någon som helst teori på enstaka personer. Vet att de är tydliga med att påpeka detta men vet att folk ändå fastnar för Mosleys resultat, om inte annat så visade den galna hypen för 5:2 dieten på detta ;-)

Gårdagens program handlade om hur mängden rött kött påverkar människokroppen. Till rött kött räknade de nöt, lamm och fläskkött.  De började med en studie på Sjundedagsadventisterna som i USA lever ca 7 år längre än genomsnittliga amerikanen. Hälften av Sjundedagsadventisterna är vegetarianer och hälften äter kött vilket gör dem till ett fantastiskt forskningsunderlag ;-). Den studien visade att de som levde allra längst var de som var vegetarianer.

De andra två stora studierna som de tar upp är Harvard studien och Epic studien. Harvard studien som visar på att rött kött ger en ökad risk för att utveckla hjärtkärlsjukdom och cancer. Samt att redan vid en låg konsumtion av processat kött (35 g) ger det en 20 % ökad riska för hjärtkärlsjukdom och cancer.

I EPIC studien (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) fann man inga samband mellan intaget av rött kött och tarmcancer, däremot fann man sammband mellan hjärtkärlsjukdom , tarmcancer och processat kött.

Det finns teorier om att det är nitritet i det processade köttet som ger upphov till cancern i framförallt tarmen. Nitritet tillsätts för att öka hållbarheten och har en bakteriedödande effekt. Det finns teorier men inga starka bevis att det är just nitritet, man är även inne på det är själva rökningen av charkuterierna som kan vara orsaken till tarmcancer. När man röker köttet bildas polycykliska aromatiska kolväten som reagerar med DNAt i tarmen och orsaka cancer, men även detta är teorier.

Det som forskarna så här långt är eniga om är att vi alla skulle må bra av ett minskat intag av rött kött och att äta så lite som möjligt av processat kött. Sen vad orsakerna till att vi får olika sjukdomar av rött och processat kött det kvarstår att ta reda på.

Nästa program kommer handla om uppfödningen och hanteringen av djuren som ju ofta är under all kritik och är en av de största orsakerna till att det kött jag väljer att äta ska komma ifrån djur som levt ett bra och ekologiskt liv.