fbpx

Att välja att svälta sig under graviditeten som de norska barnmorskorna ser en trend av i Norge är för mig helt ofattbart.

Mitt senaste forskningsprojekt gick ut på att studera  hur bebisen i mammans mage påverkas av vad mamman äter. De näringsämnen man som gravid kvinna äter transporteras över via moderkakan till bebisen, vad som går över och inte beror bla på storleken på molekylerna och en del andra faktorer.

Det är moderkakan som avgör hur mycket näring som förs över från mammans blodcirkulation till barnets. Foster som får för lite näring kan bli tillväxthämmade och födas för små för sin ålder. Tillväxthämmade barn kan drabbas av komplikationer kring födseln och senare i livet ha en större risk att få diabetes typ 2, övervikt och högt blodtryck. Att som kvinna då frivilligt välja att äta en mindre mängd kalorier för att få ett barn som väger mindre än det ska vid födseln är obegripligt. Att välja att utsätta sig själv och barnet för eventuella komplikationer i samband med förlossningen ( dessa barn kan vara lite slöa och inte riktigt orka med en förlossning) och öka barnets risker för att som vuxen utveckla metabola syndromet, bara för att få en liten och gulligare bebis är över mitt förstånd.

Både mamman och bebisen påverkas av vilka näringsämnen och hur kosten är komponerad.  Att välja bra kost och näring med de byggstenar som både den gravida kvinnan och bebisen behöver är viktig både för utvecklingen av bebisen under fosterstadiet men även för barnets framtida hälsa.  En av de faktorer som gör att fostret påverkas av vad mamman äter är epigenitiken.

Epigenitik är miljöns påverkan på generna och kroppens sätt att på ett snabbare sätt, än att ändra genuttrycket som tar många generationer, kunna styra av och påsättning av gener och på så sätt anpassa sig till miljöpåverkan.  Om bebisen utsätts för svält i livmodern så finns det forskning som visar på att fostrets epigenetiska mönster ändras för att klara av ett liv med svält även utanför livmodern. Detta gör att dessa barn kan vara mer benägna att utveckla välfärdssjukdomar så som diabetes typ 2, övervikt och högt blodtryck när de utsätts för västerländsk kost med fri tillgång till ett överskott av kalorier och allt annat än svält.

Hoppas verkligen att denna “trend” att norska kvinnor väljer att svälta sig för att föda små barn är något som snabbt försvinner och att de istället väljer att ge kroppen och fostret det den behöver för att fungera optimalt; att ge den de byggstenar den behöver för att utvecklas och hålla sig frisk.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19425197.ab?utm_content=buffer541bc&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer