fbpx
Ger så mycket mer än vad det kostar

Ger så mycket mer än vad det kostar

 

Ibland får jag frågan hur jag orkar jobba som jag gör, att bli så personligt engagerad i alla Vetenskapshälsoresenärer som jag blir. Men det är just precis det som kan verka tungt som ger mig energi. Varje möte med en ny individ är fantastisk. Tänk att personen i fråga valt just mig att öppna sig och berätta om sitt liv för. Det är ett stort förtroende jag får. Att sen få förmånen att följa varje person på dess resa med allt vad det innebär i så väl med som motgång, det är stort.

Vi hörs av varje vecka på mailen, en gång i månaden pratar vi i telefon och var tredje månad ses vi. Detta gör att man vissa gånger kommer varandra väldigt nära. En del personer väljer att stanna länge, de längsta är nu inne på sitt tredje år och då känner man varandra riktigt bra :-).

För varje möte med en ny person lär jag mig något nytt, utvecklas och blir förhoppningsvis lite bättre coach för varje gång.

Varje möte är unikt. Varje individ har egna förutsättningar och mål. Varje person har det som den tycker är extra svårt och motigt, sina egna demoner. En stor del av mitt jobb går ut på att söka lösningar. Där kunden ser problem och hinder där försöker jag presentera möjligheter och lösningar. När jag lyckas med det och ser hur en liten gnista tänds i personens ögon då vet jag att vi är på rätt väg.

Känner en stor tacksamhet till att jag har förmånen att få träffa alla dessa fantastiska personerna som med en sådan inre energi och kämparglöd genomför sina alldeles egna Vetenskapshälsoresor. Att jag få ta del av deras framgång och fina resultat gör att mitt jobb ger mig otroligt mycket mer energi än vad det tar.

Rör inte mitt vin!

Rör inte mitt vin!

 

De flesta som kommer till mig är väldigt motiverade till att förändra sin kost. De går utan att tveka med på att lägg till mer grönsaker, väljer bort processad mat och sötsaker till vardags. Att komponera sin tallrik på ett nytt sätt och lägga till ett extra mellanmål gör de mer än gärna. De går med på att i många fall göra riktigt stora förändringar. Men när det kommer till alkoholen då är det stopp. Den får jag inte röra, då kommer näbbar och klor fram. Eventuellt att de kan gå med på att minska ner antalet glas men absolut inte att helt avstå.

Det förvånar mig lite att så många är så starkt knutna till fredagsvinet, att man inte kan tänka sig att gå på en parmiddag utan att dricka vin till maten, gå över och snacka med grannfrun utan att samtidigt ta ett glasbubbel eller gå på en AW utan att att dricka öl osv.

Kroppen använder hormoner som testosteron och tillväxthormoner för att bygga muskler, och nivåerna av dessa hormoner sänks av alkohol. Alkohol försämrar förmågan att bygga muskler. Så vill man bli stor och stark så ska man kanske minimera eller till och med eliminera alkoholintaget. Lika så om ens mål är att gå ner i vikt, då bör man även hålla nere mängden alkohol då den dels bidrar med kalorier men också minskar mättnadskänslorna så man äter ofta lite mer när man dricker alkohol till maten.

Jag vill att man ska ta sig en funderare kring varför man har så svårt att avstå alkoholen en månad eller två. Varför denna vana är svårare att förändra än andra dåliga vanor. Om man dricker för att komma ner i varv, för att må bättre eller för att somna lättare så är det dags att se över sin livssituation. Att istället för att självmedicinera sig med hjälp av alkohol bör man göra de förändringarna som behövs för att man ska må bra.

Tycker också att man ska ta reda på varför man dricker alkoholen, är det för att bli berusad? Eller är det för att det är gott och trevligt? Många gånger är det en social grej och en vana. Om det inte är själva berusningen man är ute efter så finns det i dagsläget en uppsjö av alkoholfria varianter på både öl, bubbel och vin som man till och med kan köpa i den vanliga matvarubutiken.

Vill poängtera att jag inte säger att man aldrig ska dricka alkohol. Ett glas kan verkligen förhöja smaken på en god middag. Men se till att välja dina tillfällen med stor omsorg. Man kan äta och dricka allt, men inte jämt. För alkohol är ju verkligen inget kroppen behöver, men däremot kan ett gott glas vin vara 100% njutning för själen.

 

Recepttävling! In och rösta

Recepttävling! In och rösta

Klicka på bidraget för att rösta, tryck på gilla knappen på det eller de bidrag du vill rösta på.

Tävlingen avgörs 18/12 kl 18

Creme Ninon (grön ärtsoppa) med Elis salta fröknäcke

Morot och nötfärsbiffar med keso & het tomatsalsa

Allt-i-ett-kyckling-i-ugn

Potatisomelett

Brownie med krämig topp

Grönkål och lax med vaxbönor och teffkorn

Äppelkaksbollar

Rimmad kyckling med rotmos

Gulaschsoppa med nötfärs

Feta- och rödbetsbiffar

Gulaschsoppa med nötfärs

Detta är ett omarbetat recept, som från början kom från Tina Nordströms tidiga tv-kockande i 2002. Soppan har sedan dess följt med på familjens skidsemestrar och vi kallar den numera Sälensoppa. Vi gillar den ganska ”chunky” och proppar därför på med grönsaker och nötfärs. Utmärkt att frysa och värma i micro. Tacksam som lunchlåda och värmer härligt när kylan är här.

Den går att hetta till med chili och vitlök eller att hålla neutral. Klicka i kvarg, creme fraische eller gräddfil efter tycke och smak. Kan serveras med proteinscones, rågknäcke eller vitlöksbröd. Servera med en rödkålsallad med apelsinbitar i om du vill ha ytterligare grönt. Lycka till!

 

Recept:

  • 2 gula lökar
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 2 röda paprikor
  • 0,5-1 st rotselleri (beroende på storlek)
  • 6-8 råa potatisar (beroende på storlek)
  • 3-6 morötter (beroende på storlek)
  • 1 kg nötfärs
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1,5 tsk mejram
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 burk krossade tomater (anv. gärna Icas smaksatta t.ex. chili el vitlök)
  • 1,5 liter vatten
  • 2-3 kycklingbuljontärningar

Gör så här:

Skala och finhaka lökarna och vitlöken. Skär potatis, selleri, morot och paprika i tärningar.

Bryn köttfärsen tillsammans med löken. Därefter fyller du på med alla grönsaker. Krydda med paprikapulver, mejram och kummin. Tillsätt tomatpurén och rör om. Häll sedan på de krossade tomaterna, vattnet och smula ner buljongtärningarna.

Låt soppan koka i ca 25 min. Smaka av med salt och peppar.

Strö gärna lite persilja på toppen vid servering.
Bidrag inskickat av Malene Lindeberg

Rimmad kyckling med rotmos

Recept:

  • Hel kyckling
  • 2 msk salt

Dela kycklingen i två delar och gnid in den i salt. Lägg den i en plastpåse i kylen 1-2 dygn.

Lägg kycklingen i en gryta och tillsätt

  • kokande vatten
  • 1 morot
  • 1 bit purjolök
  • 2 lagerblad
  • 2 tsk vitpepparkorn
  • 1 tsk timjan
  • några kvistar persilja

Låt koka mellan 40-50 minuter. Ta upp kycklingen och dela i bitar.

Dela en kålrot, 2 morötter och 5 potatisar i mindre bitar. Koka ihop med 1 tärning ICAs frysta grönsaksfond i ca 20-30 minuter till allt är mjukt. Mossa ihop till mos. Späd med kycklingspadet om det behövs.

Servera kycklingen ihop med rotmos, vaxbönor och haricotsverts.

Maten blev även god att värma dagen efter:-)

Bidraget inskickat av Lisa Boström

Äppelkaksbollar

Recept: Ger 12 bollar

Ingredienser:

  • 12st färska dadlar
  • 2,5dl (50gr) torkade äppelringar
  • 1 msk kanel
  • 1 tsk mald kardemumma
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 1 msk kokosolja
  • 1 dl finhackad rostad mandel
  • Kanel och kardemumma att rulla bollarna i alternativt mera äppelringar.

 

Gör så här:

Rosta den finhackade mandeln i stekpanna tills den får en gyllenbrun färg, var vaksam så den inte bränner.  Smält kokosoljan i micron och kärna ur dadlarna. Lägg dadlarna, kokosoljan, de torkade äppelringarna, kryddorna samt den hackade mandeln i matberedaren med kniven insatt. Kör tills allt är hackat men fortfarande bitar i, degen kommer vara lite kladdig.Rulla bollarna i kanel blandat med kardemumma eller hackade äppelbitar om så önskas.

Klara att njutas :-)

Bidrag inskickat av Helena Hasselblad

Brownie med krämig topp

Recept:

Botten:

  • 5 dl valnötter
  • 5 msk kakao ( Kung markatta)
  • 2 msk kokosolja
  • 2 msk honung
  • 15 st dadlar

Topping:

  • 5 st dadlar
  • 1 dl vatten
  • 4 msk honung
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 avokado
  • 1 dl kakao ( kung markatta)

Gör så här:

Hacka valnötterna och blanda med övriga ingredienser till botten. Bred ut botten på ett bakplåtspapper.
Blanda allt till topping och tillsätt avokado och kakao sist till en krämig konsistens.
Bred över toppingen på botten.

Bidrag inskickat av Lena Radhammar

Potatisomelett

Recept 1 portion:

  • 2 ägg
  • 2 msk vatten
  • Salt, peppar, oregano
  • 1-2 råa potatisar (beroende på storlek)
  • En klick smör, kokosolja eller dylikt att steka i.

Gör så här:

Vispa ihop äggen och vattnet. Peppra och salta i blandningen efter smak, tillsätt lite oregano

Riv potatisen, bred den i ett jämt lager i stekpannan och stek på låg värme ca 5-10 minuter

Häll äggblandningen över och stek på medelstark värme tills omeletten känns lagom fast, vik sedan ihop den i pannan

Servera med kokt blomkål, morotsslantar och skivad röd paprika. Gott med lite pressad citron över grönsakerna.

Servera gärna lite kyckling eller rökt skinka till omeletten.

Fungerar bra som lunch eller middag, då denna omelett mättar bra!

Bidraget inskickat av Christine Vedeland

 

Allt-i-ett-kyckling-i-ugn

Receptet är väldigt enkelt och kräver inga mått alls utan anpassas till antal personer man lagar för.

  • Potatis
  • Kyckling (bröst eller lårfile)
  • Smålök/steklök
  • Körsbärstomater
  • Championer
  • Kokosolja
  • Basilika (torkad eller/och färsk)

 

Sås:

  • Keso
  • Vitlök en halv klyfta
  • Basilika färsk
  • Salt & peppar

 

Gör såhär:

Börja med att dela potatis på mitten, kör dem i ugn med lite kokosolja i botten, 200grader i ca 30 min.
Stek under tiden kycklingen i kokosolja, bara så att den får lite färg.
Lägg på kyckling, smålök, körsbärstomater, championer och krydda med salt, peppar & basilika. Kör i ugnen i ca 20 min till.Mixa under tiden keso, vitlök och färsk basilika till en slät sås. Krydda efter behov.Servera med en sallad på riven vitkål&morötter slungad i lite vitvinsvinäger och rapsolja (ej med på bild)!

Eet smakelik

Bidraget inskickat av Eva Ahlm Tobisson

Grönkål och lax med vaxbönor och teffkorn

 

Grönkålen är underskattad – lika gott som snacks (torkad på låg temperatur i ugnen) som lätt förvälld, alternativen är många för denna nyttiga rackare. Enkelt och snabbt fixar du ihop denna kombo.

Börja med att sätta på ungen på 225 grader. Salta och peppra laxen efter smak och lägg den sedan i en ugnsfast form- skjuts in i ugnen. Här stannar laxen till den har en inne temp på ca 50 grader ingen termometer? Kolla lite försiktig med en gaffel med tänket att det inte är sushi du lagar. Teffkorn är ett afrikanskt sädesslag som påminner om bulgur eller couscous.

För fyra personer- portionerna är ju inte enligt ”din näve principen” förstås.

  • 4 dl teff korn
  • 8 dl vatten
  • 1 buljongtärning

Koka kornen i 15–20 minuter på medelvärme. Röra om under tiden, använd gärna en träsked. Efter ungefär 15 minuter, när allt vatten kokat bort, sänk värmen. Fortsätt att röra så att kornen inte fastnar. Kornen ska bli lite hårda och få en fast konsistens, ungefär som polenta. När kornen är färdigkokta ska du kunna räffla dem med en gaffel. Klicka ev i lite smör, oliv- eller kokosolja.

Grönkålen rensas genom att ta bort den tjocka stammen i mitten som är lite besk. Hacka chili, vitlök och schalottenlök efter smak men snåla inte. Ta en teflonpanna som har ett lock. Lägg i chili, vitlök och schalottenlöken och fräs på för att förlösa smakerna – i med grönkålen och vänd den ett par gånger, häll där efter i lite vatten och grönsaksfond och låt det gotta sig på svag värme med locket på. Laxen sköter sig själv, när den är klar ta en gaffel och ”pulla den” så det blir flis, grönkålen skall fortfarande ha sin härliga gröna färg och stuns annars har den var på för länge. ”Näva” upp din portion.

Bidraget inskickat av Maria Ylving