fbpx

 

De flesta som kommer till mig är väldigt motiverade till att förändra sin kost. De går utan att tveka med på att lägg till mer grönsaker, väljer bort processad mat och sötsaker till vardags. Att komponera sin tallrik på ett nytt sätt och lägga till ett extra mellanmål gör de mer än gärna. De går med på att i många fall göra riktigt stora förändringar. Men när det kommer till alkoholen då är det stopp. Den får jag inte röra, då kommer näbbar och klor fram. Eventuellt att de kan gå med på att minska ner antalet glas men absolut inte att helt avstå.

Det förvånar mig lite att så många är så starkt knutna till fredagsvinet, att man inte kan tänka sig att gå på en parmiddag utan att dricka vin till maten, gå över och snacka med grannfrun utan att samtidigt ta ett glasbubbel eller gå på en AW utan att att dricka öl osv.

Kroppen använder hormoner som testosteron och tillväxthormoner för att bygga muskler, och nivåerna av dessa hormoner sänks av alkohol. Alkohol försämrar förmågan att bygga muskler. Så vill man bli stor och stark så ska man kanske minimera eller till och med eliminera alkoholintaget. Lika så om ens mål är att gå ner i vikt, då bör man även hålla nere mängden alkohol då den dels bidrar med kalorier men också minskar mättnadskänslorna så man äter ofta lite mer när man dricker alkohol till maten.

Jag vill att man ska ta sig en funderare kring varför man har så svårt att avstå alkoholen en månad eller två. Varför denna vana är svårare att förändra än andra dåliga vanor. Om man dricker för att komma ner i varv, för att må bättre eller för att somna lättare så är det dags att se över sin livssituation. Att istället för att självmedicinera sig med hjälp av alkohol bör man göra de förändringarna som behövs för att man ska må bra.

Tycker också att man ska ta reda på varför man dricker alkoholen, är det för att bli berusad? Eller är det för att det är gott och trevligt? Många gånger är det en social grej och en vana. Om det inte är själva berusningen man är ute efter så finns det i dagsläget en uppsjö av alkoholfria varianter på både öl, bubbel och vin som man till och med kan köpa i den vanliga matvarubutiken.

Vill poängtera att jag inte säger att man aldrig ska dricka alkohol. Ett glas kan verkligen förhöja smaken på en god middag. Men se till att välja dina tillfällen med stor omsorg. Man kan äta och dricka allt, men inte jämt. För alkohol är ju verkligen inget kroppen behöver, men däremot kan ett gott glas vin vara 100% njutning för själen.