fbpx

 

Grönkålen är underskattad – lika gott som snacks (torkad på låg temperatur i ugnen) som lätt förvälld, alternativen är många för denna nyttiga rackare. Enkelt och snabbt fixar du ihop denna kombo.

Börja med att sätta på ungen på 225 grader. Salta och peppra laxen efter smak och lägg den sedan i en ugnsfast form- skjuts in i ugnen. Här stannar laxen till den har en inne temp på ca 50 grader ingen termometer? Kolla lite försiktig med en gaffel med tänket att det inte är sushi du lagar. Teffkorn är ett afrikanskt sädesslag som påminner om bulgur eller couscous.

För fyra personer- portionerna är ju inte enligt ”din näve principen” förstås.

  • 4 dl teff korn
  • 8 dl vatten
  • 1 buljongtärning

Koka kornen i 15–20 minuter på medelvärme. Röra om under tiden, använd gärna en träsked. Efter ungefär 15 minuter, när allt vatten kokat bort, sänk värmen. Fortsätt att röra så att kornen inte fastnar. Kornen ska bli lite hårda och få en fast konsistens, ungefär som polenta. När kornen är färdigkokta ska du kunna räffla dem med en gaffel. Klicka ev i lite smör, oliv- eller kokosolja.

Grönkålen rensas genom att ta bort den tjocka stammen i mitten som är lite besk. Hacka chili, vitlök och schalottenlök efter smak men snåla inte. Ta en teflonpanna som har ett lock. Lägg i chili, vitlök och schalottenlöken och fräs på för att förlösa smakerna – i med grönkålen och vänd den ett par gånger, häll där efter i lite vatten och grönsaksfond och låt det gotta sig på svag värme med locket på. Laxen sköter sig själv, när den är klar ta en gaffel och ”pulla den” så det blir flis, grönkålen skall fortfarande ha sin härliga gröna färg och stuns annars har den var på för länge. ”Näva” upp din portion.

Bidraget inskickat av Maria Ylving