fbpx

Nyårsreflektioner

Nyår har aldrig varit en favorit hos mig. Jag känner alltid ett visst vemod när ett år avslutas och ett nytt skall börja. Tänker på det som har varit och det ovissa i det som komma skall. Det blir ofta mycket reflektioner kring hur jag har levt, hur jag lever och hur jag vill leva. Den reflektionen däremot är inte lika jobbig nu när jag sakta närmar mig 50 som den var när jag var ung. Helt enkelt för att jag numera lever det liv jag vill leva. Det har tagit ganska mycket jobb, både psykiskt och fysiskt, men åh vad det har varit värt ansträngningen.

När jag var ung så körde jag stenhårt i januari med ett nytt hälsosammare liv, skulle sluta röka (på den tiden när man gjorde sådant😊), äta bra mat, träna mycket, ja ni vet hur det kan låta. Efter några veckor brände jag alltid ut mig, tröttnade och gick tillbaka till mitt vanliga liv. Var besviken, kände ångest och misslyckandet i bröstet, men körde över dessa känslor med mina ohälsosamma vanor. Så här höll jag på år ut och in tills jag tröttnade på riktigt och då var jag fyrtio år. Insåg att jag behövde hjälp så skaffade det och började ett långvarigt arbete, snart sju år nu, med att skapa en insida och en utsida som är i harmoni. En kropp som är stark och som orkar att hänga med barnen. En kropp som förhoppningsvis kommer leva länge i ett liv jag trivs med. Så vad vill jag säga med detta kanske ni tänker nu, i korthet är det att förändring tar tid. Alla löpsedlar, böcker, internetsidor till trotts. För att få till en positiv beteendeförändring och för att skapa nya vanor så krävs tid. Och mod. Och ödmjukhet och empati. Det behövs också en acceptans att det inte kommer att gå smärtfritt och på räls utan att misslyckanden är en del av resan. Och resan gör man absolut fysiskt men även psykiskt så utveckling sker på flera olika plan.

Till sist, i allt brus i dagens samhälle så behöver jag hela tiden hålla fokus på mina förutsättningar och INTE vad ”alla” andra gör. Och istället fråga, gör jag MITT bästa med MINA förutsättningar? Och sedan vara nöjd med det jag åstadkommit och inte heller där jämföra med andra. Fira alla segrar, reflektera kort över misslyckande och gå vidare. Livet är kort, nyår kanske påminner mig om det därav vemodet, men det är också fantastiskt och fullt av möjlighet. Nu vill jag önska er alla ett riktigt Gott Nytt år med hopp om ett 2022 fullt av möjligheter!
/Annica

 

Återhämtning

För att vår kropp skall må så bra som möjligt så behövs tre komponenter, bra mat, träning och vila/återhämtning där också sömn ingår. För egen del, och för många jag känner, så är återhämtnings biten av pusslet den som är svårast att få till. Helt enkelt för att det är så roligt att göra saker! Utöver det som dom flesta av oss behöver göra under veckan, handla, laga mat, tvätta, städa, hämta/lämna (ja, listan kan göras lång) så tillkommer så klart allt det roliga. Jag gillar att träffa folk, fika, gå på bio, vara med på barnens träningar, shoppa, gå på julmarknad osv. Sedan har vi jobbet ovanpå det. Energinivåerna, vårt bränsle, skall räcka till mycket och om vi tittar på listan ovan så ser vi att det kan vara svårt när listorna alltid är långa.

Utmaningen för mig, och kanske många fler, är tacka nej till även det roliga. Hur kul är det? Samtidigt, om man ärligt känner efter hur det känns på insidan, när stressen trycker i bröstet, sömnen är dålig och humöret tryter så kanske alla aktiviteter inte är så roliga? Men det kan vara svårt att kliva av karusellen i ett samhälle som framhäver och glorifierar ”mycket att göra trenden.” Det ligger status i att vara upptagen och det krävs beslutsamhet och mod för att stå emot. Så kanske vi kan börja sakta, inte göra alla förändringar på en gång, utan ett steg i taget. Precis som med träning där vi succesivt bygger upp vår muskelstyrka, så kan vi succesivt bygga upp vår förmåga att återhämta oss. Tack nej till en rolig aktivitet, planera in en helt ledig lördag, ta en eftermiddagslur eller bara sitta ner i soffan. Över tid så blir det vi gör en vana och en vana är en återkommande handling som man vanligtvis utför omedvetet och som “triggas” av en särskild miljö eller känsla (wikipedia).

Tips på kvällsrutiner

Att varva ner och koppla av kan på sikt fylla på energin, lusten och öka effektiviteten. Kanske vad många av oss behöver är en nedvarvningsrutin varje kväll som hjälper oss att komma till ro inför natten. Den skulle kanske kunna se ut så här: Reflektera över dagen som varit (eventuellt skriva dagbok). Förbered inför nästa dag genom att lägga fram kläder, duka till frukost, ställ fram ryggsäckar osv. Signal om avslut såsom att stänga ner mobilen och släcka lampor. Gör något behagligt som att lyssna på musik, duscha, eller läsa. Det kan också vara ett ypperligt tillfälle att prova yoga och meditation. Så i vilan kanske vi kan hitta det vi egentligen behöver men för att upptäcka detta måste vi våga prova. För få något vi aldrig har haft måste vi göra något vi aldrig har gjort!

Julfys före julmys

Här kommer träningsprogrammet som vi enligt tradition kör på julafton, helt enkelt bästa starten- julfys före julmys! Programmet tar ca 30 minuter. Varje övning genomförs under 1 minut, bara den sista (24st burpees) som kommer ta lite extra tid.

Super kul om ni på FB/Instagram vill lägga upp en bild och tagga den med #julfysförejulmys och @vetenskapshälsan så kan vi och våra andra vänner heja på varandra. Kanske kan vi inspirera andra till julfys!

Vetenskapshälsan önskar er alla en riktigt god jul!

Julfys!

Minut 1. Knäböj
Minut 2. Situps
Minut 3. Knäböj
Minut 4. Armhävningar
Minut 5. Knäböj
Minut 6. Utfall
Minut 7. Knäböj
Minut 8. Mountain Climber
Minut 9. Knäböj
Minut 10. Plankan
Minut 11. Knäböj
Minut 12. Sneda situps
Minut 13. Knäböj
Minut 14. Skridskohopp
Minut 15. Knäböj
Minut 16. Sidoplankan 30s/sida
Minut 17. Knäböj
Minut 18. Rygglyft
Minut 19. Knäböj
Minut 20. Dips mot stol
Minut 21. Knäböj
Minut 22. Höga knän
Minut 23. Knäböj
24. 24st Burpees

Tacksamhetsmuskeln

För någon vecka sedan gjorde jag ett inlägg i en av våra Facebook grupper om tacksamhetsmuskeln och det är något jag funderat vidare på sedan dess. Först lite mer om hur jag jobbar med tacksamhet i mitt liv.

På precis samma sätt som jag stärker mina biceps eller magmuskler genom övning så stärker jag min tacksamhet genom att medvetet öva på att vara just tacksam i nästan alla lägen. När det regnar har jag ett varmt hus att komma hem till, när mina barn är griniga så kan jag trösta dem, när jag inte känner för att laga middag är jag glad att jag har mat att laga. Ja, ni förstår modellen:) detta kom inte lätt i början och kändes inte naturligt heller men nu kommer det oftare av sig själv eftersom tacksamhetsmuskeln är starkare. Och precis som jag blir mer hälsosam när jag bygger muskler så blir jag mentalt starkare av att vara tacksam.

Vad visar forskningen?

Utöver att jag själv tränar min tacksamhetsmuskel så finns det även vetenskapliga bevis att tacksamhet ökar både det psykiska och fysiska välbefinnandet. Forskare har också sett att individer som utövar tacksamhet regelbundet, istället för att tycka synd om sig själva, sover bättre och har bättre självkänsla. Förstår mig rätt, alla går vi igenom saker i livet som gör att vi behöver både empati och medlidande. Dock att systematiskt tycka synd om sig själv, är inte samma sak och har inte några positiva effekter. Forskning visar också att utöva och uttrycka sin tacksamhet över saker och ting kan leda till nya möjligheter. Med andra ord så kan din tacksamhet påverka din omvärld på många olika positiva sätt som kan vara svårt att föreställa sig i början. Där får man helt enkelt lita på processen. Även om det inte skulle ske några mirakel så är det väl, generellt sett, mycket roligare att få ett tack för ett välutfört arbete eller för att man håller upp dörren i affären. Livet blir helt enkelt också trevligare när man möter det med tacksamhet. Mindre missnöje både hos mig själv och dem jag möter. Känner jag alltid för det, nix men jag känner inte alltid för att träna heller men gör ju det ändå. Och hittills aldrig ångrat ett pass eller när jag möt en tradig situation med tacksamhet. Om ni inte testat kanske det är ett roligt mål inför 2022? /Annica

 

Fett med bra fett

Fett är livsnödvändigt!

Fett är det näringsämne som ger mest kalorier per gram. För oss är fett livsnödvändigt då det finns vissa fettsyror som vi inte kan tillverka själva utan som vi måste få i oss via maten, så kallade essentiella fettsyror (fettsyrorna från omega-3- och omega-6-familjerna). Förutom att ge energi ingår fett också i våra cellers ”väggar”, i de så kallade cellmembranen. Där har fettet en viktig funktion som är att transportera olika ämnen in och ut ur cellen och att reparera cellen. Fett behövs även för att kroppen ska kunna uppta de fettlösliga vitaminerna A,D,E och K från maten vi äter.

Vilket fett bör man välja enligt vetenskapen?

Det är många faktorer som spelar in i diskussionen om blodfetterna men om man äter mycket mättat fett och transfetter får man i allmänhet en sämre sammansättning av blodfetterna. Blodfetterna är alltså inte det fett vi äter, utan de fetter som vi själva producerar i levern från fetterna i maten. Vissa mättade fettsyror som vi får i oss från maten höjer nivåerna av det man brukar kalla för det onda kolesterolet, LDL (low density lipoprotein) vilket i sin tur kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdom. Omättat fett däremot sänker kolesterolet i blodet och kan på så sätt minska risken för dessa sjukdomar. Man har sett att ett byte av mättat fett mot fleromättat fett har visat sig minska hjärtkärlsjukligheten, både i interventions- och prospektiva studier. Ett byte mellan dessa fetter kan enligt studier troligtvis även förhindra uppkomsten av diabetes.

Hur vet man om fettet är mättat eller omättat?

I allmänhet kan man säga att ju hårdare ett fett är i kylen desto mer mättat fett innehåller det. Det finns många som skulle må bättre av att äta mindre mängd fett. Men för de flesta är det alltså ännu viktigare att byta till rätt sorts fett. Förenklat kan man säga att för mycket energi (som man lätt kan få i sig om man har ett högt intag av fett) kan leda till övervikt och dålig fettkvalitet kan leda till hjärt- och kärlsjukdom.

Förslag på fettrika råvaror

Avokado
Cashewnötter
Chiafrön
Mandlar
Oliver
Pumpakärnor
Solroskärnor
Valnötter
Linfrön
Fet fisk (makrill, lax etc)

5 snabba tips!

  • Är du normalviktig eller har en övervikt så välj naturella mejeriprodukter med låg fetthalt. Det är lika mycket vitaminer och mineraler i lättprodukter som i de fullfeta, det är bara fetthalten som skiljer. 1 gram fett innehåller mer än dubbelt så många kalorier jämfört med protein och kolhydrater.
  • Använd 100% smör vid stekning. Det är en värmetålig fettkälla. Oliv och rapsolja klarar inte av för höga temperaturer utan används istället vid matlagning i t.ex ugn eller naturellt i sallader, dressingar mm.
  • Krydda inte din mat med fett
  • Undvik margarin
  • Välj gärna fetter från växtriket

/Louise och Sara

Pepparkaksgranola

Nu är det äntligen dags att krydda granolan med julsmaker. Jag är riktigt svag för pepparkakor och lussebullar och alla smaker som hör julen till. Självklart så ska även frukosten få en liten “touch” av julen. Här kommer mitt favoritrecept på granola som ni måste testa! 

Ingredienser:
6 dl fiberhavregryn
1 dl linfrön
1 dl hackade nötter (jag tog mandlar)
1 dl pumpakärnor
1 dl solrosfrön
1 dl kokosflingor
1 msk honung
1 msk rapsolja
2,5 dl vatten
Pepparkakskrydda efter tycke och smak. (Ca 1 påse till 2 satser)
Hackade torkade aprikoser eller russin

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda gryner, frön och nötter i en skål.
Tillsätt pepparkakskryddan med de torra ingredienserna.
Blanda vatten, honung och olja i en skål.
Slå vätskan över grynblandningen och rör ihop.
Lägg bakplåtspapper på en plåt med kanter och fördela blandningen på plåten.
Torka i ugnen ca 40-30 minuter. Rör om blandningen var 10:e minut för att få en fin gyllene färg. Jag brukar göra dubbel sats och köra allt på varmluft på ca 150 grader.

God Jul!
/Sara

Mer grönkål till folket!

Vi fullkomligt älskar grönkål i alla dess former. Det bästa av allt är att det är en näringsrik grönsak full av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Den är även närodlad och relativt enkel att odla själv. Här nedan kommer en personlig favorit som vi hoppas ni testar i köket!

Dinkelsallad med grönkål, kyckling och parmesan (2 port)

2 dl dinkel
1 romansallad
2 kvistar grönkål, repad
250 g kycklingfile/lårfilé
400 g kronärtskockshjärtan
0,5 dl tranbär
30 g parmesan
1/2 dl skållad mandel
Vinägrett
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk honung
1/2 krm havssalt
1/2 krm svartpeppar
2 msk  olivolja
Gör så här:
Koka dinkel enligt anvisning på förpackning. Ställ undan för att svalna av något.
Stek eller ugnsbaka kyckling till innertemperaturen nått ca 72 grader.
Gör vinägretten. Häll den över den repade grönkålen och massera in den.
Grovhacka romansallad och lägg på ett fat. Lägg därefter på grönkålen och kronärtskockshjärtan.
Blanda i den kokta dinkeln och kycklingen. Toppa med tranbär, hyvlad parmesan och skållad mandel.
Smaklig måltid!

7 Nyttiga såser och röror

Vi får många frågor om just sås och hur man ska tänka vid måltiden med den biten. Vi förespråkar att göra olika röror och såser på kvarg, keso, kesella, naturell yoghurt samt grönsaker. Nyttig mat ska absolut inte vara torr och smaklös! Hoppas några av våra egna favoriter kan smaka.

Skagenröra
250 g keso
1/2 dl hackade räkor
1/2 dl hackáde kräftstjärtar
2 msk hackad dill
1 msk hackad rödlök
1 msk citronsaft pressad
Salt & peppar

Gör så här:
Hacka räkor, kräftstjärtar, rödlök samt dill och blanda med kesellan.
Pressa ner 1 msk citronsaft, salta och peppra och rör om.

Tzatziki
250 g kvarg
1 dl riven gurka ej urvattnad
1/2 – 1 st solovitlök
Citronsaft
Salt & peppar

Gör så här:
Hacka ner vitlöken och blanda med kesellan samt den rivna gurkan.
Pressa ner citronsaft salta och peppra efter behag.

Bearnaisesås
1 burk 250 g kesella
2 msk torkad dragon
1/2 msk citronsaft pressad
1/2 msk vitvinsvinäger
1 msk hackad persilja färsk
Salt & peppar

Gör så här:
Blötlägg dragonen med citronsaften och vitvinsvinägern i 10 min.
Blanda sen ner den hackade färska persiljan och smaka av med salt och peppar.

Aioli
250 g kvarg
1 msk Citron pressad
1 st solovitlök
salt & peppar

Gör så här:
Hacka ner vitlöken och blanda med kesellan.
Pressa ner 1 msk citronsaft, salta och peppra och rör om.

Hummus
1 burk kikärtor (400 g)
1 vitlöksklyfta
1 tsk spiskummin
2 msk pressad citron
2 msk olivolja
chiliflakes
salt
peppar

Gör så här:
Häll av kikärtorna och lägg dem i en mixer/matberedare tillsammans med pressad vitlök, citronjuice, olivolja och kryddor
Mixa till en jämn smet. Förvara kallt till serveringen.

Het sås
250 g kvarg
1 tsk sambal olek, eller efter eget tycke och smak
1 tsk honung

Gör såhär:
Blanda alla ingredienserna och smaka av med lite salt.

Dippsås, gott till grönsaksstavar
250 g kvarg
1 msk Ajavar Relis

Klima-Therm Challenge Olympic Edition

Vi är så otroligt glada och stolta att för vi för sjätte gången fått den stora äran att starta upp en digital hälsochallenge tillsammans med Klima-Therm AB. Denna gången har vi ett olympiskt tema där 100 personer från Polen tävlar mot 100 personer i Sverige.

Under åtta veckor kommer de tävla om poäng som man uppnår via fysisk aktivitet samt olika veckoteman. Vi har denna veckan lite extra fokus på maten, nästa på att boosta sig själv med massa extra kärlek. Andra teman är återhämtning och såklart Olympiska veckan där man uppmuntras till att utmana sig själv genom olika fysiska aktiviteter.

Att få jobba med ett företag som Klima-Therm under så här många år som vi nu gjort, det gör att vi på nära håll får följa hur medarbetarnas hälsa och livskvalité förbättras och hur det påverkar företagets omsättning och vinst på ett helt fantastisk positivt sätt.

Klima-Therms VD- Magdalena Rozmiarek är alltid väldigt drivande och ger själv 100% i varje hälsosatsning som vi startar upp, detta i sig ger motiverade medarbetare. En stark och hälsosam ledning i ett företag ökar chanserna för starka och hälsosamma medarbetare och på sikt ett välmående och lönsamt företag.

Kika gärna på den fantastiskt fina filmen nedan, producerad av Klima-Therm själva.

Jobbar du på ett företag som skulle behöva en lite extra boost, hör av er så berättar vi mer om vad vi kan erbjuda just er.

 

Ny höst, nya möjligheter!

Denna och nästa vecka är det många som börjar jobba igen efter semestern. Stora planer sätts upp. Det är nu man ska ta tag i livet igen.

Man planerar för att börja träna, man ska gå ner i vikt, kanske helt sluta äta socker och dricka alkohol. Det är dags för förändringar helt enkelt. Till saken hör att så här har man känt inför varje höst och visst har man genomfört förändringar, stora sådana, drastiska sådana. Det märkliga är ju bara att man varje år står på ruta ett igen, man ger sig själv samma löfte i år som man gett sig själv de senaste 5 åren.

Någonstans här skulle jag vilja att man stannar upp och funderar lite.

Varför sker ingen förändring, varför är man kvar och stampar på samma ställe? Varför tränar man inte regelbundet, varför äter man inte bättre, varför går man inte ner i vikt, varför hamnar man fortsatt i skafferiet och fuläter barnens överblivna godis?

Min övertygelse är att det är för att man gör för stora förändringar på en och samma gång, man ändrar på allt, vilket inte gör förändringen hållbar över tid. Man börjar träna fyra gånger i veckan, man slutar äta allt socker, slutar helt med alkohol, gluten och godsaker och börjar gå promenader på lunchen, allt detta första veckan tillbaka på jobbet. När man gör så drastiska och många förändringar på kort tid, så bränner man alltför mycket energi på förändringar som kanske inte ens är nödvändiga. Den viktigaste frågan jag tycker man bör ställa ställa säga är om man skapat sig ett sätt som man vill leva på? Vill man verkligen leva helt utan att någonsin få unna sig godsaker eller ett glas vin? Så som man äter nu, är det så man kan tänka sig att äta resten av ens liv? Är man för hård mot sig själv så tenderar det att slå över åt andra hållet. Det håller kanske en till två månader, men sen är allt åter precis som det var innan.

Mitt råd är att du istället sätter dig ner och gör en rimlig plan på vad du vill förändra, fundera över vad som är viktigast att börja med?

Planera små förändringar över lång tid. Gör det till en hållbar förändring. Om din plan är att gå ner i vikt för att du har en övervikt. Fundera då på vad du tror övervikten framförallt beror på. Är det för mycket socker och godis på vardagarna, är det för stora portioner, är det att du blir för hungrig innan middagen och tömmer skafferiet. Oavsett vad så börja med den största orsaken. Om din övervikt beror på för mycket godsaker så finns det ju ingen vits i att samtidigt som du slutar äta godsaker minska ner på portionsstorleken om den inte är orsaken. Ta tag i det viktigaste först. Prioritera och planera, när väl en förändring är satt så är det dags att ta nästa steg och göra nästa förändring, men först då.
Om du gör som du alltid har gjort, kommer du få samma resultat som du alltid ha fått. Se därför till att du denna hösten gör på ett annat sätt för att uppnå dina mål och en hälsosam livsstil över tid. Se till att detta är sista gången du behöver starta om, att du denna gången skapar vanor som blir hållbara över tid.

Vill du ha hjälp finns vi här för dig!

/Louise och Sara