fbpx

Fett är livsnödvändigt!

Fett är det näringsämne som ger mest kalorier per gram. För oss är fett livsnödvändigt då det finns vissa fettsyror som vi inte kan tillverka själva utan som vi måste få i oss via maten, så kallade essentiella fettsyror (fettsyrorna från omega-3- och omega-6-familjerna). Förutom att ge energi ingår fett också i våra cellers ”väggar”, i de så kallade cellmembranen. Där har fettet en viktig funktion som är att transportera olika ämnen in och ut ur cellen och att reparera cellen. Fett behövs även för att kroppen ska kunna uppta de fettlösliga vitaminerna A,D,E och K från maten vi äter.

Vilket fett bör man välja enligt vetenskapen?

Det är många faktorer som spelar in i diskussionen om blodfetterna men om man äter mycket mättat fett och transfetter får man i allmänhet en sämre sammansättning av blodfetterna. Blodfetterna är alltså inte det fett vi äter, utan de fetter som vi själva producerar i levern från fetterna i maten. Vissa mättade fettsyror som vi får i oss från maten höjer nivåerna av det man brukar kalla för det onda kolesterolet, LDL (low density lipoprotein) vilket i sin tur kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdom. Omättat fett däremot sänker kolesterolet i blodet och kan på så sätt minska risken för dessa sjukdomar. Man har sett att ett byte av mättat fett mot fleromättat fett har visat sig minska hjärtkärlsjukligheten, både i interventions- och prospektiva studier. Ett byte mellan dessa fetter kan enligt studier troligtvis även förhindra uppkomsten av diabetes.

Hur vet man om fettet är mättat eller omättat?

I allmänhet kan man säga att ju hårdare ett fett är i kylen desto mer mättat fett innehåller det. Det finns många som skulle må bättre av att äta mindre mängd fett. Men för de flesta är det alltså ännu viktigare att byta till rätt sorts fett. Förenklat kan man säga att för mycket energi (som man lätt kan få i sig om man har ett högt intag av fett) kan leda till övervikt och dålig fettkvalitet kan leda till hjärt- och kärlsjukdom.

Förslag på fettrika råvaror

Avokado
Cashewnötter
Chiafrön
Mandlar
Oliver
Pumpakärnor
Solroskärnor
Valnötter
Linfrön
Fet fisk (makrill, lax etc)

5 snabba tips!

  • Är du normalviktig eller har en övervikt så välj naturella mejeriprodukter med låg fetthalt. Det är lika mycket vitaminer och mineraler i lättprodukter som i de fullfeta, det är bara fetthalten som skiljer. 1 gram fett innehåller mer än dubbelt så många kalorier jämfört med protein och kolhydrater.
  • Använd 100% smör vid stekning. Det är en värmetålig fettkälla. Oliv och rapsolja klarar inte av för höga temperaturer utan används istället vid matlagning i t.ex ugn eller naturellt i sallader, dressingar mm.
  • Krydda inte din mat med fett
  • Undvik margarin
  • Välj gärna fetter från växtriket

/Louise och Sara