fbpx

För att vår kropp skall må så bra som möjligt så behövs tre komponenter, bra mat, träning och vila/återhämtning där också sömn ingår. För egen del, och för många jag känner, så är återhämtnings biten av pusslet den som är svårast att få till. Helt enkelt för att det är så roligt att göra saker! Utöver det som dom flesta av oss behöver göra under veckan, handla, laga mat, tvätta, städa, hämta/lämna (ja, listan kan göras lång) så tillkommer så klart allt det roliga. Jag gillar att träffa folk, fika, gå på bio, vara med på barnens träningar, shoppa, gå på julmarknad osv. Sedan har vi jobbet ovanpå det. Energinivåerna, vårt bränsle, skall räcka till mycket och om vi tittar på listan ovan så ser vi att det kan vara svårt när listorna alltid är långa.

Utmaningen för mig, och kanske många fler, är tacka nej till även det roliga. Hur kul är det? Samtidigt, om man ärligt känner efter hur det känns på insidan, när stressen trycker i bröstet, sömnen är dålig och humöret tryter så kanske alla aktiviteter inte är så roliga? Men det kan vara svårt att kliva av karusellen i ett samhälle som framhäver och glorifierar ”mycket att göra trenden.” Det ligger status i att vara upptagen och det krävs beslutsamhet och mod för att stå emot. Så kanske vi kan börja sakta, inte göra alla förändringar på en gång, utan ett steg i taget. Precis som med träning där vi succesivt bygger upp vår muskelstyrka, så kan vi succesivt bygga upp vår förmåga att återhämta oss. Tack nej till en rolig aktivitet, planera in en helt ledig lördag, ta en eftermiddagslur eller bara sitta ner i soffan. Över tid så blir det vi gör en vana och en vana är en återkommande handling som man vanligtvis utför omedvetet och som “triggas” av en särskild miljö eller känsla (wikipedia).

Tips på kvällsrutiner

Att varva ner och koppla av kan på sikt fylla på energin, lusten och öka effektiviteten. Kanske vad många av oss behöver är en nedvarvningsrutin varje kväll som hjälper oss att komma till ro inför natten. Den skulle kanske kunna se ut så här: Reflektera över dagen som varit (eventuellt skriva dagbok). Förbered inför nästa dag genom att lägga fram kläder, duka till frukost, ställ fram ryggsäckar osv. Signal om avslut såsom att stänga ner mobilen och släcka lampor. Gör något behagligt som att lyssna på musik, duscha, eller läsa. Det kan också vara ett ypperligt tillfälle att prova yoga och meditation. Så i vilan kanske vi kan hitta det vi egentligen behöver men för att upptäcka detta måste vi våga prova. För få något vi aldrig har haft måste vi göra något vi aldrig har gjort!