fbpx

Nyår har aldrig varit en favorit hos mig. Jag känner alltid ett visst vemod när ett år avslutas och ett nytt skall börja. Tänker på det som har varit och det ovissa i det som komma skall. Det blir ofta mycket reflektioner kring hur jag har levt, hur jag lever och hur jag vill leva. Den reflektionen däremot är inte lika jobbig nu när jag sakta närmar mig 50 som den var när jag var ung. Helt enkelt för att jag numera lever det liv jag vill leva. Det har tagit ganska mycket jobb, både psykiskt och fysiskt, men åh vad det har varit värt ansträngningen.

När jag var ung så körde jag stenhårt i januari med ett nytt hälsosammare liv, skulle sluta röka (på den tiden när man gjorde sådant😊), äta bra mat, träna mycket, ja ni vet hur det kan låta. Efter några veckor brände jag alltid ut mig, tröttnade och gick tillbaka till mitt vanliga liv. Var besviken, kände ångest och misslyckandet i bröstet, men körde över dessa känslor med mina ohälsosamma vanor. Så här höll jag på år ut och in tills jag tröttnade på riktigt och då var jag fyrtio år. Insåg att jag behövde hjälp så skaffade det och började ett långvarigt arbete, snart sju år nu, med att skapa en insida och en utsida som är i harmoni. En kropp som är stark och som orkar att hänga med barnen. En kropp som förhoppningsvis kommer leva länge i ett liv jag trivs med. Så vad vill jag säga med detta kanske ni tänker nu, i korthet är det att förändring tar tid. Alla löpsedlar, böcker, internetsidor till trotts. För att få till en positiv beteendeförändring och för att skapa nya vanor så krävs tid. Och mod. Och ödmjukhet och empati. Det behövs också en acceptans att det inte kommer att gå smärtfritt och på räls utan att misslyckanden är en del av resan. Och resan gör man absolut fysiskt men även psykiskt så utveckling sker på flera olika plan.

Till sist, i allt brus i dagens samhälle så behöver jag hela tiden hålla fokus på mina förutsättningar och INTE vad ”alla” andra gör. Och istället fråga, gör jag MITT bästa med MINA förutsättningar? Och sedan vara nöjd med det jag åstadkommit och inte heller där jämföra med andra. Fira alla segrar, reflektera kort över misslyckande och gå vidare. Livet är kort, nyår kanske påminner mig om det därav vemodet, men det är också fantastiskt och fullt av möjlighet. Nu vill jag önska er alla ett riktigt Gott Nytt år med hopp om ett 2022 fullt av möjligheter!
/Annica