fbpx

För någon vecka sedan gjorde jag ett inlägg i en av våra Facebook grupper om tacksamhetsmuskeln och det är något jag funderat vidare på sedan dess. Först lite mer om hur jag jobbar med tacksamhet i mitt liv.

På precis samma sätt som jag stärker mina biceps eller magmuskler genom övning så stärker jag min tacksamhet genom att medvetet öva på att vara just tacksam i nästan alla lägen. När det regnar har jag ett varmt hus att komma hem till, när mina barn är griniga så kan jag trösta dem, när jag inte känner för att laga middag är jag glad att jag har mat att laga. Ja, ni förstår modellen:) detta kom inte lätt i början och kändes inte naturligt heller men nu kommer det oftare av sig själv eftersom tacksamhetsmuskeln är starkare. Och precis som jag blir mer hälsosam när jag bygger muskler så blir jag mentalt starkare av att vara tacksam.

Vad visar forskningen?

Utöver att jag själv tränar min tacksamhetsmuskel så finns det även vetenskapliga bevis att tacksamhet ökar både det psykiska och fysiska välbefinnandet. Forskare har också sett att individer som utövar tacksamhet regelbundet, istället för att tycka synd om sig själva, sover bättre och har bättre självkänsla. Förstår mig rätt, alla går vi igenom saker i livet som gör att vi behöver både empati och medlidande. Dock att systematiskt tycka synd om sig själv, är inte samma sak och har inte några positiva effekter. Forskning visar också att utöva och uttrycka sin tacksamhet över saker och ting kan leda till nya möjligheter. Med andra ord så kan din tacksamhet påverka din omvärld på många olika positiva sätt som kan vara svårt att föreställa sig i början. Där får man helt enkelt lita på processen. Även om det inte skulle ske några mirakel så är det väl, generellt sett, mycket roligare att få ett tack för ett välutfört arbete eller för att man håller upp dörren i affären. Livet blir helt enkelt också trevligare när man möter det med tacksamhet. Mindre missnöje både hos mig själv och dem jag möter. Känner jag alltid för det, nix men jag känner inte alltid för att träna heller men gör ju det ändå. Och hittills aldrig ångrat ett pass eller när jag möt en tradig situation med tacksamhet. Om ni inte testat kanske det är ett roligt mål inför 2022? /Annica