fbpx

Fyra år som Vetenskapshälsoresenär

Jag träffade Marie Blåberg för första gången i januari 2019. Det som var tydligt redan från första början var att Marie verkligen hade bestämt sig, hon var helt och fullt redo för en förändring och var väldigt mottaglig för att bli coachad. Som coach är det fantastisk när man får en supermotiverad person framför sig, då blir mitt jobb enkelt. Marie har en otroligt positiv personlighet och framåt driv, det är en stor ära att få följa hennes utvecklig. Jag ser fram emot hälsoresan 2.0.

Första året (2019) – busenkelt och kilona ramlade av
Min hälsoresa startade 2019, mer eller mindre av en slump. Jag hade en mycket stor övervikt men
hade inga egentliga problem med det tyckte jag. Utseende har på riktigt aldrig varit viktigt för mig
men däremot hade jag faktiskt högt blodtryck, som behövde behandlas. Och mediciner undviker jag
gärna. Så när min chef tipsade om Vetenskapshälsan var det ett enkelt beslut att hoppa på.
Första året med Louise som coach var enkelt och roligt. Och vips hade jag tappat 28 kilo och hela 25
cm i midjemått. Dessutom kunde jag redan efter några veckor dra ner på blodtrycksmedicinen och
redan efter 8-9 månader kunde jag sluta helt med den. Har inte behövt den sedan dess.
Bra coachning från Louise och mycket pepp från arbetskamraterna gjorde resan enkelt. Jag är
målmedveten så när målet är tydligt är det lätt. Jag bestämde mig efter detta år för att fortsätta med
Vetenskapshälsan men ”enbart” genom att få träningsprogram – kosten hade jag fått kläm på.

Andra året (2020) – knepigt jäkla skitår men det gick
Så kom 2020 och Covid. Det här blev ett riktigt dåligt år för mig. Dels tyckte jag att det var svårare att
sköta kosten som jag borde (första året höll jag stenkoll på mina 37 njutningsdagar och gjorde
nästan inga avsteg alls från planen), dels blev det mycket stillasittande då jag jobbade 100%
hemifrån. Träningen skötte jag, det blev min ventil under denna period. Och till slut fick jag ordning
på vardagsmotionen också.
Våren 2020 hittade man mycket elaka cellförändringar i min livmodertapp under en screening. Covid
till trots fick jag till slut till en första enkel operation och senare tog man bort hela min livmoder och
räddade livet på mig. En jobbig period, inte bara för att jag oroade mig i väntan på besked etc, utan
extra jobbigt då jag var isolerad (det är inte skitkul att prata om sådant via en skärm) och dessutom
inte kunde träna.
Men det blev stolpe in på slutet och jag hade vid årets slut tappat ytterligare 5 kg i vikt. Träningen
gjorde hela skillnaden för mitt mående skulle jag säga och dessutom var det så otroligt skönt att
höra ”men oj, vilken bra form du är i” och ”alla dina värden är på topp” vid inskrivning till operation.
Bra tajming att rätta till detta innan Covid och operationer.

Tredje året (2021) – hitta vardagen
Tredje året ökade jag upp min träning från 3 till 4 gånger i veckan. Lustigt, men jag minns knappt
detta år. Antagligen satt jag mest hemma och muttrade över Covid – oj vad jag saknade människor.
Hälsomässigt behövde jag något mer, något slags engagemang. Så jag startade upp GåFotboll för
våra pensionärer i Torslanda. Otroligt energigivande och vilket härligt tugg! Och att ge, ger ju så
mycket tillbaka. Det är också hälsa.
Vid årets slut hade jag gått upp 4 kg men konstaterade att med summan på -29,5 kg skulle jag vara
rätt nöjd ändå.

Fjärde året (2022) – laddar nog för nya mål
2022 inleddes med Covid och en sjukdomsperiod som igen ställde till det lite med träningen. Men
sedan kom livet tillbaka. Vad härligt det var att kunna gå tillbaka till kontoret några dagar i veckan.
Och att umgås, kramas, high-fiva och att bara vara med andra människor.
Idag ligger jag på ca -28, -30 kg och tränar 4 gånger i veckan. Träningen är skitroligt – det är
fortfarande Louise som förser mig med träningsprogram. Sitter som ett barn på julafton när jag vet
att jag ska få nya program.
Jag känner mig stark och är nästan helt bra i min kropp. Innan min hälsoresestart hade jag rätt
jobbiga problem med bröstrygg och från och till ett knä som bråkade. Mina fötter har alltid varit ett
problem – jag har psoriasis. Även de är otroligt mycket bättre. Så bra som jag mår idag rent fysiskt
har jag nog inte gjort på 20 år!
När det gäller vikt och kost får jag jobba med min inställning. Det är ju det där med balansen. Har jag
ett mål är det lätt – men just nu orkar jag inte göra hälsoresa 2.0 och tappa mer. Kanske nästa år.
Detta år vill jag bara njuta av människor, glädje och min starka kropp!
En fråga jag ofta får är hur det blivit med huden, som mest hade jag ju tappat 36 kilo. Jag är sjukt
imponerad av detta organ, alltså! Min hud borde få något slags pris för sin anpassningsbarhet. Skämt
å sido är det inte alls sådär slappt som man kan tro. Det finns områden som har förbättringspotential
men i det stora hela är det helt fantastiskt också.

Oj, detta blev lite ”Maries dagbok” men som slutkläm: funderar ni på att göra en hälsoresa (oavsett
vad den resan innebär) – fundera inte. Gör det! Jag lovar att ni inte ångrar er!

/Marie Blåberg

IRG- Challenge Hållbarhet

Hållbar medarbetare, vad innebär det egentligen och hur uppnår man det som företag?

Vi har i många år jobbat med flertalet företag som valt att satsa och investera i sina medarbetare. Genom ökad kunskap kring träning, kost och återhämtning ökar chansen att medarbetarna gör hälsosammare val, val som kommer gynna så väl den egna individen som företaget i stort.

Företags Challenge är ett digitalt motions- och livsstilskoncept för företag med hållbarhet i fokus. Vi blandar utmaningar och fysisk aktivitet i kombination med kunskap och motivation. Detta ger medarbetarna förutsättningar att på riktigt göra skillnad inom hälsa och livsstil, samtidigt som de har kul tillsammans. Vi vet dessutom att motivation och kunskap är en avgörande faktor – därför ingår det alltid coachning av forskare, PT och kostrådgivare. Vi kan garantera och visa på att en Företags Challenge leder till ett mer hållbart, hälsosamt och produktivt företag.

Nu i vår har vi haft äran att köra en Företags Challenge tillsammans med IRG Rörinspektion. Nedan ser ni deras VD Per Hellman svara på lite frågor. De kan visa på minskad sjukfrånvaro och ökad omsättning under dessa månader jämfört med förra året samma period, fantastisk roligt.

1.       Varför har ni valt att satsa på en Team Challenge för IRG tillsammans med Vetenskapshälsan?

För oss blev valet en Challenge med Vetenskapshälsan då Sara och Louise är professionella och inspirerande. Challengen ger ett helhetsgrepp kring hälsa inte bara att motionera utan även råd kring mat, vila etc. Dessutom kan alla i företaget vara med på sina villkor allt från soffliggaren till elitmotionären.

2.       Vilka är vinsterna så här långt? Både för dig privat men även för företaget?

Privat, började tänka mer på både mat och motion, kom igång med dagliga aktiviteter allt ifrån promenad med kollegor på lunchrasten till att träna mer aktivt på gymmet. För företaget var det både en teambuildning aktivitet samt att vi såg konkreta minskade sjukfrånvarotal.

3.       Vad är din helhetsupplevelse av IRG  Challenge 2022?

Mycket positivt, kommer att köra igen!

4.     Skulle ni rekommendera andra företag att göra en Challenge, i så fall varför?

  Absolut, pga teambuilding, ökad hälsa och minskad sjukfrånvaro.
/ Per Hellman VD

Ny föreläsning- Kost för Kvinnliga Kroppar

Ny föreläsning- Kost för Kvinnliga Kroppar

Skulle jag äta precis som min man äter för att bibehålla sin vikt, då skulle jag gå upp 26 kg. Det är ta mig tusan ingen rättvisa :-)

Känslan som vi kvinnor kan ha, att vi går upp i vikt bara av att titta på maten, den är om inte sann så ändå inte helt en fantasi.

Under föreläsningen kommer du få med dig kunskapen och redskapen för hur man som kvinna behöver tänka för att uppnå en hållbar och hälsosam vikt. Vi kommer gå igenom hur livets olika stadier påverkar kvinnokroppen. Hur stress, sömn, livsstil och träning kan stjälpa och hjälpa dig.

Föreläsare:
Louise Andersson är forskare (Medicine doktor, PhD), personlig tränare, föreläsare och kostrådgivare. Med 10 års erfarenhet i från forskningen är Louise en flitigt anlitad föreläsare. Louise driver sedan 8 år tillbaka företaget Vetenskapshälsan där hon dagligen sitter i samtal med personer som på olika sätt vill göra en förändring och få ett hälsosammare liv.

Datum:
22 augusti 18:30-20:00

Plats:
Vetenskapshälsostudion
Energigatan 9 Kungsbacka

Boka:
[email protected]

Pris:
295:-

Festligt utan alkohol

Hemma hos oss finns det alltid trevliga och goda alternativ till alkohol då jag själv ofta väljer att drick alkoholfritt. Med åren har det helt enkelt blivit så att jag mår bättre när jag hoppar över alkoholen och sparar det tills något riktigt festligt tillfälle. Detta behöver däremot inte betyda att jag bara vill dricka läsk eller vatten utan gärna något roligare. Så jag tänkte dela med mig av tre recept som är flitigt använda hemma hos oss.

Sprite zero används ofta hemma hos oss på våren och sommaren då den är utmärkt att blanda med. Jag tar ett fint mellanstort glas och lägger i is och färska myntablad. Sedan häller jag i Sprite zero till ¾ delar och fyller på resten bubbelvatten. Sätt i ett snyggt sugrör så är har ni en härlig alkoholfri sommardrink.

Jag använder gärna Fun Light saft på sommaren både till och barn vuxna. Börja med ett lite större glas och lägg i is och tunt skivad citron. Fyll på med ”lagom” mängd Fun Light, får nästan smaka fram vad man tycker är lagom. Fyll i resten bubbelvatten och färdigt!

Älskar att bland bär i drinkar, framförallt gärna hallon. Denna rosa drink är både snygg och släcker törsten. För två drinkar behöver du en lime och en halv citron. Pressa ner saften från dessa i två mellanstora glas. Fyll på glasen med indian tonic zero och blanda sedan ner en kula hallonsorbet i varje glas. Rör runt så det börjar skumma i glasen och dekorera med ett citrus skal.

Skål!
/Annica

Äta lunch ute

Om du i dagsläget brukar gå ut och äta på lunchen finns det många vinster med att du nu börjar ta med dig egen lunch. Du kommer spara in pengar och kalorier, men framförallt kommer du ge dig själv de näringsämnen och byggstenar som din kropp behöver.

På ett år har ca 95% av kroppens alla celler bytts ut till nya celler. Det vi väljer att lägga på tallriken, proteinerna, kolhydraterna, fetterna, mineralerna, vitaminerna osv, det är precis samma ämnen som vår kropp består av. Det är våra byggstenar som ligger på tallriken. Om vi väljer så bra livsmedel som möjligt, så ren och oprocessad mat som möjligt så ger vi vår kropp de bästa förutsättningarna för att på bästa sätt motstå skador och sjukdomar. När man köper lunch ute så är det ofta mycket tillsatser, smakförstärkare, tillsatt socker och mycket fett och således mycket kalorier. Om du ska äta ute så se till att välja ett lunchställe där du själv kan plocka maten och komponera ihop din egen tallrik.

Tips på enkla rätter att äta på stående fot eller på resan:

  • Bananpannkakor
  • Wraps gjord på libabröd
  • Kalla sallader med t.ex räkor, tonfisk eller fetaost, bönor och grönsaker
  • Omelett med potatis och grönsaker
  • Matiga muffins
  • Grova mackor med t.ex kesoröra, hummus och grönsaker

Somriga smoothies

Smoothies är ett smidigt och gott alternativ som passar i många lägen. Det finurliga är att man nästan kan göra smoothies på allt. Det är dock viktigt att tänka på syftet med smoothien. Är det ett mellanmål, frukost eller en del utav din måltid?

Tänk på att inte tillsätta färdiga juicer utan använda rena frukter/grönsaker. Tänk också på att man inte blir lika lätt mätt på en smoothie som man blir om man hade tuggat i sig alla ingredienser.

Mangosmoothie (1 port)

1 dl mango
2 st äggvitor
1 dl mandelmjölk
1/2 banan
1/2 msk chia

Gör så här:

Mixa mango, äggvitor, mandelmjölk och banan i mixer. Blanda på slutet i chiafrön. Låt det svälla en stund innan servering. Späd med vatten till önskad konsistens.

Bärsmoothie (1 port)

1/2 banan
1 dl frysta hallon
1/2 dl frysta blåbär
1 ägg
1 dl lättyoghurt
1 tsk vaniljpulver
kokos till topping

Gör så här:

Mixa alla ingredienserna i en mixer och häll upp i ett glas. Om den blir för tjock späd med en skvätt mjölk till önskad konsistens. Dekorera med bär och kokosflingor.

 

Grön vitaminsmoothie (1 port)

1,5 dl vatten
1 stor näve babyspenat
1 mogen banan
1/2 mogen avokado
1 apelsin, riv gärna i lite av det yttre skalet
1/2 äpple
juice från 1/2 citron
ev. ingefära

Gör så här:

Skölj allt. Skala banan och avokado, pressa apelsinen, hacka all frukt och lägg alla ingredienser i en mixer. Tillsätt ev. riven ingefära. Häll sedan upp i ett glas och servera.

Den här smoothien är perfekt till frukost men bör kompletteras med ett kokt ägg till så att man får upp proteinhalten.

Jag nådde toppen starkare och gladare än någonsin!

I dagens blogginlägg får ni träffa Marika som varit klient hos mig, Sara på Vetenskapshälsan under ca 13 månader. Den här resan som Marika gjort är sååå häftig. Jag som coach är galet stolt och imponerad, extra roligt att läsa Marikas egna ord och tankar i det här blogginlägget. 

Min Vetenskapshälsoresa- Marika Persson

Jag är vanlig kvinna i mina bästa år, även om födelsedagarna visar främmande siffror varje år (senast 60), som vanligtvis jobbar för mycket med HR på en statlig myndighet och ständigt söker efter balans mellan arbete och fritid utan att riktigt lyckas annat än i mycket korta perioder.

Jag har alltid tränat, i alla fall något och i alla fall i perioder. Självbilden visar en sportig person som är lite för bekväm för att ta i det där lilla extra, eller hålla i när det blir jobbigt. Jag njuter av livet med mina vuxna barn och numera ett litet barnbarn, att fjällvandra, åka skidor och paddla kajak med min särbo. Allt var frid och fröjd tills Covid gjorde entré.

Varför kontaktade jag vetenskapshälsan?

Efter ett års hemarbete med digitala möten från tidig morgon till sen kväll och massor av arbetsuppgifter att hantera utöver alla möten befann jag mig plötsligt i ett läge där all energi var slut. Jobbet hade tagit över allt, jag rörde mig nästan ingenting och träffade inga andra människor än mina närmaste. I normala fall äter jag nyttig mat och lyckas hålla min förkärlek för godis och vetebröd inom rimliga gränser men nu hade dessa gränser försvunnit helt. Jag mufflade i mig hela chokladkakor och godispåsar utan att orka sätta stopp.

Vändpunkten kom under en bilresa från Österlen. Med ena handen i en godispåse och den andra på mobilen fick jag syn på Vetenskapshälsans nioveckors utmaning på Facebook. Det var något med uttrycket som väckte mitt intresse och eftersom jag inte har någon vidare impulskontroll hade jag plötsligt anmält mig till utmaningen. Inom några minuter ringde min mobil och plötsligt hade jag Sara i örat. Oj, detta gick fort, tänkte jag.

Så här började det…

Det klickade direkt och den 16 april 2021 började min resa med ett uppstartsmöte hos Sara på Vetenskapshälsan. Naturligtvis blev det ingen nioveckors utmaning. Jag är en tacksam kund så jag gick all in på ett helt år med en gång. Att skapa vanor som ska hålla länge tar tid och jag har inte ångrat vårt samarbete en minut – inte ens när det varit jobbigt. Och när jag tänker efter så har det inte varit så jobbigt, faktiskt. Bara kul!

Mitt mål har varit att ta mig upp på fjälltoppar och må bra under tiden – oavsett om det är på toppturskidor eller med kängor på fötterna. Innan pandemin har jag och min särbo tagit oss upp på toppar i norska fjällen och det har varit kul och utmanande. Det ville jag kunna göra igen, men dessutom med mer energi och styrka i kroppen än förut! Jag vill orka!

Med hjälp av Sara har jag följt ett träningsprogram som framför allt fokuserat på styrketräning för att bygga muskler. Förr handlade det mest om löpträning, men den har fått ett mycket begränsat utrymme och det har varit både skönt och på något sätt befriande, i alla fall inledningsvis. Nu är det kul att springa lite igen. Styrketräningen har dock varit guld värd! Dessutom har jag försökt följa det förhållningssätt till kost som Vetenskapshälsan har: antingen ska det vara 100% nyttigt för mig eller 100 % njutning när jag äter. Jag gillar verkligen det förhållningssättet, men kan ibland finna det lite svårt att hålla mig till fördelningen 90 % av tiden bra och 10 % av tiden njutning…..

Utmaningen det här året har varit den stora mängd hemarbete. I och med det har min vardagsmotion inte kommit så naturligt. Inga cykelturer till jobbet, inga promenader mellan våningsplanen på kontoren och så vidare. Det blir inte riktigt samma sak att ta sig ut och röra på sig ”utan anledning” till vardags när man inte är på väg någonstans.

Ni kanske undrar hur det gick?

Den 16 april 2022 stod jag på en topp i Jotunheimen, 2 124 möh med toppturskidorna på fötterna och njöt av utsikten 😊 Då hade vi tagit oss upp ca 1000 höjdmeter. Turen ner var grym utan bendarr! Dagen efter stod jag högst upp på Leirbreen, en helt fantastisk glaciär som når drygt 2000 möh.

Det har aldrig gått så bra förut och jag hade krafter kvar även efter den tredje dagen då det var dags att åka hem.

Vilka hälsovinster har jag gjort?

Framför allt så har jag blivit starkare! Jag orkar mer, har mer energi och är mycket gladare än för ett år sedan. Jag har lärt mig att äta mellanmål och märker att det faktiskt är avgörande för om man lyckas avstå från impulsätandet. Varje gång jag misslyckats kan jag konstatera att jag också hoppat över det medvetna mellanmålet.

Jag har också lyckats skapa en vana att styrketräna regelbundet. Det är skönt att svettas för mig själv på gymmet, även jag ibland fått klura lite på hur maskinerna funkar.

Vad är hemligheten till lyckade resultat?

För mig har framgångsnycklarna varit att ha ett träningsprogram som någon annan (läs Sara) tänkt ut och som varierar över tid. Det blir aldrig tråkigt och jag behöver bara göra – inte komma på själv!

Sedan är jag en person som går igång på kunskap och att läsa om träning, kost och hälsa. Jag kan lätt köpa böcker och läsa om teorier, träningsupplägg och forskning och blir inspirerade till olika träningsprojekt. Till exempel, första gången jag sprang Göteborgsvarvet så var det uteslutande för att jag just läst boken ”Born to run” och fick frågan om jag ville ha en startplats från en granne som blivit sjuk. Utan någon som helst impulskontroll slängde jag på mig träningskläderna, tog med mig en näve salta pinnar och körde som en galning till starten och hann precis i tid till startskottet. Det tog hela 13 km innan jag insåg att detta kanske inte var världens smartaste idé. Men jag kom i mål i alla fall.

Det jag vill ha sagt med detta exempel är att just kunskapen om kroppen, vad den behöver och hur den fungerar är teorier som bidrar till inspiration för mig. Där kommer Saras beskrivning in, när hon vid vårt första möte förklarade varför jag inte ska springa så fort jag ska träna utan istället bygga muskler genom styrketräning så att min förbränning ökar så jag kan äta ordentligt. Det ger så mycket potential att känna till detta. Vad jag gör av det är ju upp till mig. Sådant gillar jag!

Nu är jag inne på år två. Träningen ska fortsätta och jag ska nog bli lite bättre på att hålla mig till 100 % njutning bara 10 % av tiden, när det gäller vad jag äter. För övrigt ska jag fortsätta njuta hela tiden av att jag känner mig stark 😊.
/Marika Persson

Finns det hopplösa fall, finns det folk som aldrig kommer kunna uppnå sina mål?

Finns det hopplösa fall, finns det folk som aldrig kommer kunna uppnå sina mål?

Jag möter ganska ofta personer i mitt jobb som PT och coach som frågar mig om jag anser att de är hopplösa fall eller om jag tror att jag kan hjälpa dem.

Att känna sig hopplös innebär att man inte har någon tillit till sin egen förmåga, att man mist tron på sig själv. Anledningarna till detta kan såklart vara väldigt många; tidigare misslyckade försök, dålig självkänsla, att personer i ens närhet är negativt inställda, att ens förutsättningar inte är de bästa eller helt andra orsaker. Viktigt att ta reda på vad som framkallar känslan för att kunna förstå och försöka lösa den.

Faktum är att jag aldrig ser någon som hopplös, eller som omöjlig till att uppnå sina mål.

Däremot kan jag förstå varför känslan av hopplöshet kring en livsstilsförändring ibland uppstår. Tidningar och sociala medier svämmar över av olika kostråd och träningsprogram. Mängden information är enorm och för många helt överväldigande, hur ska man som lekman kunna sålla, hur ska man veta vart man ska börja, vad som är rätt och vad som är fel. Vad som är bra mat och vad man bör undvika? Vad som funkar för just mig? Förvirringen som uppstår tror jag får många att känna en hopplöshet, istället för att skala bort att tänka enkel så gör många det allt för svårt, allt för stort. Istället för att bara plocka bort socker, alkohol och processad mat och ersätta det med mera grönsaker, råvaror och andra bra livsmedel så fokuserar många på att hitta den ultimata dieten den som likt magi ska hjälpa en att uppnå ens mål. Istället för att öka upp vardagsmotionen, välja ett enkelt träningsprogram som tränar hela kroppen väljer man träningsprogram som någon man vill se ut som har lagt upp, en person som kanske tränat i många år som har helt andra förutsättningar och mål än vad man själv har.  

Jag vet att ingen är hopplös, för om man vill, om man ger sig tusan på det, om man har bestämt sig och tar till sig mina råd, använder sig av verktygen som jag ger- då får man resultat. Alla kan nå sina mål, jag kan garantera resultat!

Men om man inte riktigt är redo att satsa, om man egentligen inte har bestämt sig, om det är annat i ens liv som behöver redas upp innan, ja då kommer det bli svårare. För mig finns inga hopplösa fall, bara olika grader av utmaningar. Vissa kunder behöver mer hjälp och stöttning, medan andra bara behöver en liten spark i baken och blir mer självgående med en gång. Har man väl bestämt sig, och då menar jag verkligen bestämt sig, inte bara så där lite halvhjärtat utan till 100 procent bestämt sig, ja då finns det inga hinder som är för stora. Då kommer man uppnå sina mål. Det kommer ta tid, det kommer inte alltid vara lätt och kul men målet kommer man nå. Det kan jag lova!

Det är det som är så utmanande och kul med mitt jobb att möta varje individ på dess nivå, att anpassa rådgivningen och verktygen efter just den personens speciella behov.
Jag älskar mötet med nya kunder, spänningen i att lära känna en ny individ och se hur jag kan hjälpa just precis den personen att nå sina mål!

Så känner du dig som ett hopplöst fall, då vill jag inget hellre än att få bevisa motsatsen.

Tillsammans når vi dina mål!

/Louise

 

Viktökning på 26 kilo om jag äter som min man

Viktökning på 26 kilo om jag äter som min man

Det är ta mig tusan ingen som helst rättvisa!

Min familj består av min man och våra två söner på 14 respektive 17 år. Jag lever med tre män, jag äter tillsammans med tre män. Detta ger mig dagligen en insyn i hur mycket mer de kan och behöver äta jämfört med mig.

En genomsnittlig man förbrukar cirka 500 kcal mer än en genomsnittlig kvinna, per dag. Det motsvara en middag extra per dag i kalorier. En man kan alltså äta en hel 100 grams chokladkaka mer per dag än en kvinna, utan att gå upp i vikt!

Om vi gör ett litet räkneexempel så skulle detta då innebära 500 kcal x 365 dagar = 182 500 kcal per år. Detta motsvarar teoretiskt en viktuppgång på 26kg.

Skulle jag äta precis som min man äter för att bibehålla sin vikt, då skulle jag gå upp 26 kg.

Det är ta mig tusan ingen rättvisa 🙂.
Känslan som vi kvinnor kan ha, att vi går upp i vikt bara av att titta på maten, den är om inte sann så ändå inte helt en fantasi. Jag som äter många av veckans måltider tillsammans med mina killar, jag får vara noga med portionsstorleken och mättnadskänslan, för det är annars lätt att äta i kapp med dem av bara farten.

Förklaringen till denna skillnaden i energiförbrukning är till stor del testosteronet som ger männen en högre muskelmassa. För oss kvinnor är det tveklöst så att styrketräning och byggande av muskelmassa är extra viktigt för att kunna ha i närheten lika gott liv som männen kan ha. Varje extra kilo muskelmassa gör stor skillnad i vår energiförbrukning.

Så har du svårt att motivera dig till styrketräning? Här har du en anledning GOD som någon 🙂💪

/Louise

 

Elin- 150 styrkepass! Tjohoo vad jag är bra!

För ett par veckor sedan fick jag ett meddelande från Louise att jag passerat 150 styrketräningspass. Tjohoo vad jag är bra tänkte jag då! 

Min resa började i januari 2021. Ett år efter utbrottet av coronapandemin och jag kände att jag var  helt ur balans vad gäller träning. Det var då jag kom i kontakt med Vetenskapshälsan och Louise. Jag fastnade direkt för upplägget med det personliga mötet i kombination med kost och träning. Men samtidigt att det kändes som att det fanns en sund inställning till kost och träning i allt Louise förmedlade. 

Efter kroppssammansättningmätning och tester fick jag ett program med fokus på styrketräning, tre olika pass per vecka. 

Under ett års tid har jag alltså kört tre styrkepass per vecka. Att styrketräna var en plåga för kroppen till en början. Jag kan nog räkna på mina fingrar hur många gånger tidigare jag vistats i gymmet bland de fria vikterna. Så det fanns en del muskler som behövde mjukas upp. Det roliga  med passen är att det är variation, man hinner aldrig tröttna. Allt från statiska styrkeövningar till  övningar som är mer pulshöjande.

Ju fler pass jag genomfört ju smidigare känner jag mig i kroppen. Är dessutom mycket piggare, både på jobbet och hemma. 

Min största utmaning men också uppenbarelse under denna resa har varit maten och att det skall vara så rent som möjligt. När jag fick listor vid första mötet på bra råvaror presenterat för mig var  det först en chock, där stod det inget om falukorv eller kanelbullar. Det kändes som att jag behövde tänka om helt vad gäller kosten. Men tror den känslan, när jag reflekterar i efterhand, i grund och botten handlade om att jag har aldrig tyckt att det varit speciellt roligt att laga mat, sett det mer som ett måste än något annat.  

Något Louise tryckt på från början är hur viktigt det är med mellanmål. Och jag förstår nu varför då jag aldrig är hungrig längre. Varje gång jag äter vet jag att nästa måltid är inte så långt bort så  jag behöver inte äta som om det inte finns någon morgondag. 

Ju mer recept jag testat, dels från Vetenskapshälsan men också Googlat fram så har jag sakta men säkert upptäckt ett helt nytt ”kök”. Framförallt att det är väldigt trevligt att laga mat och att  det blir mer och mer roligt att laborera. Då jag lätt nördar ner mig i saker jag tycker är intressant  har ämnet kring innehållet i mat blivit ett sådant. Nu har jag därför plöjt otaliga böcker om mat och hur det påverkar vår kropp. 

Men att hitta en balans för mig vad gäller mat och att kunna unna sig men samtidigt njuta har varit svårt. Jag har och är nog väldigt sträng mot mig själv, men jag jobbar med detta.  

Under ett års tid har jag med jämna mellanrum träffat Louise men också haft kommunikation via meddelanden. Det har hittills varit en super rolig resa med fantastisk coachning där man känner sig sedd och bonus är att träningspassen är anpassade efter mina behov.  

Då jag låg på en så kallad normalvikt enligt min kroppsammansättningsmätning när jag började min resa för ett år sedan har mitt mål aldrig varit att gå ner i vikt, det har blivit ett bonusresultat av att jag börjat styrketräna och äta bättre. För mig har det varit mer relevant vad som händer inuti  kroppen än utseendet men framförallt att jag känner mig starkare. Därför har  kroppsammansättningsmätningarna varit väldigt intressanta att genomföra. Det har blivit svart på vitt vad som fungerar/ inte fungerar. Ytterligare resultat såhär långt om man bortser från mätbara siffror är att jag känner mig starkare, piggare, bättre hållning men framförallt smidigare i kroppen.

Om man ser på en helhet skulle jag säga att jag mår mycket bättre än före och känner mig  betydligt gladare. 

Men att få resultat kräver planering och ytterligare planering. Jag skriver på helgerna listor för kommande veckas matmeny och inköpslista inför veckobesöket i matbutiken. Har alltid bestämt i  förväg vilka dagar jag skall träna, just för att det skall bli av. Med hjälp av en bra planering så har  träningspassen som ackumulerades har blivit fler och fler. Antalet mellis- och matlådor som släpats fram och tillbaka till jobbet är otaliga.

Att planera har varit en nyckel till framgång för mig. 

Om jag nu blickar framåt är mitt mål nu är att kunna göra en pull-up utan hjälp. För att det ser coolt ut men främst för min egen skull. 

Jag skulle vilja påstå att den är resan efter ett år har blivit en ny livsstil för mig, en livsstil som jag vill leva efter livet ut.

Tack Louise för att du stöttat mig! 

Vi ses på gymmet, i matbutiken eller på bageriet! 

//Elin