Vi lämnade ett grått och regnigt Stockholm och landade tillsammans med ca 40 andra på sagoön – Fuerteventura. En karg och alldeles svart ö, bestående av höga svarta klippor där den enda växtligheten är enstaka palmer. Veckan på fitnessveckan på Fuerteventura har överträffat alla mina förväntningar – jag har fått nya vänner, sol, bad, god mat och massa träning.
Vi startade varje morgon klockan 0630 med en lång PW upp på bergen som omgav hotellet. En alldeles fantastisk start på dagen – att möta solen på toppen var magiskt!
Hela gruppen gick upp tillsammans första morgonen för att ta gruppfoto på toppen.
Efter frukost blev det föreläsningar om kost, motivation, återhämtning och funktionell träning. Även om det innehållsmässigt inte var så mycket nytt för mig så är det alltid kul och väldigt inspirerande att sitta med och lyssna när någon annan föreläser, att man dessutom kunde sitta utomhus vid poolen, gjorde inte saken sämre ;-)
Helene Ahlson (gladiatorn Ice), har med sitt härliga tänk gett mig en massa inspiration inför höstens träning.
På förmiddagarna hann vi med teknikpass med både styrketräning och CrossFit. Att få hjälp av erfarna och väldigt duktiga personer som coachar en till perfekt teknik är galet lyxigt. Det finns alltid saker i ens teknik som kan justeras och göras bättre. Bålstabilitet är en av mina svagheter som jag verkligen måste jobba med och stärka.
Våra tre helt fantastiska coacher Max, Helene och Gyula. Deras förmåga att få varje individ att känna sig sedd och betydelsefull är egenskaper som jag verkligen värdesätter.
Efter lunch fanns det tid för lite välbehövlig vila och sol och bad.
Eftermiddagens två pass bestod av styrketräning och ett tyngre CrossFit pass. Jag måste erkänna att alla mina tidigare fördomar kring CrossFit är som bortblåsta. Jag är helt såld på CrossFit :-)., och kommer försöka få in det lite mer i min träning. Det har varit superkul och en riktigt utmaning att få testa på ett helt nytt sätt att träna på.
Kommer öva mycket framöver på handstående ;-)
Idag när vi satt i bilen hem ifrån Stockholm började vi fundera på vad vi har tyckt ha varit det bästa och roligaste med veckan. Ingen av oss kunde riktigt plocka ut en enstaka händelse eller träningspass då det är helheten som har varit så helt fantastisk. Träningsgemenskapen, hur vi lyft varandra till nya höjder, miljön med havet och de vackra bergen, all kunskap vi fått, alla skratt och samtal man delat med underbara människor.
Att jag fått dela alla dessa upplevelser med tre av mina bästa vänner är något jag är så himla glad för. Veckans alla upplevelser och minnen kommer jag ta med mig in i höstmörkret och njuta av när mörkret och kylan kommer.
På kvällarna fanns det även lite tid för cava och fest!
Tack alla ni som gjort denna resan till en av de bästa resor jag någonsin gjort- jag längtar redan till nästa resa!
Idag bär det av till Stockholm där vi ska sova över natt för att tidigt imorgon bitti flyga till Fuerteventura och Fitnessveckan på Playitas. Jag är så förväntansfull inför allt roligt som väntar, träning, föreläsningar, vänner, sol och bad-det kommer bli underbart!
Blev ingen måndagsträning idag då jag har vilodag, så i morse hade jag lite extra tid till att laga frukost. Efter att tidigare ha ätit Berit och Elvys goda cashewyoghurt blev jag inspirerad till att försöka få till en egen extra god cashewyoghurt. Några olika försök med olika ingredienser ledde fram till receptet nedan som blev min favorit. Man kan givetvis smaksätta med andra bär än hallon
Recept 4- 5 port:
2 dl råa cashewnötter (blötläggs över natt)
1/2 tsk vaniljpulver
2 färska dadlar
1/2 avokado
0,5 dl hallon
vatten
Gör så här:
Blötlägg nötterna över natt i rumstemperatur. Häll av vattnet och mixa dem tillsammans med vaniljpulver, dadlar, avokadon och hallonen. Här gäller det att ha en stark blender så man får en helt jämn och slät yoghurt. Späd den sen till önskad konsistens med vatten. Det går åt rätt så mycket vatten.
Häll över i en burk och förvara i kylskåpet.
Det är gott att ha lite granola ovanpå. Ät gärna ett ägg till (för proteiner) så blir det ett kanonbra mellanmål eller frukost.
Inför träningsresan till Playitas på Fuerteventura på tisdag vill tränarna att man förutom styrketräningen även ska ha sprungit lite grann så att man har lite flås. Därför tänkte jag att det är bäst att se hur illa det är med mitt flås. Till saken hör att jag inte har sprungit något annat än intervaller på över 2 år. Efter min sista förlossning fick jag kronisk foglossning och ett ofrivilligt träningsuppehåll på 5 år. Det var först för 2 år sedan som jag kunde börja träna igen och då blev det att bygga upp kroppen inifrån och ut med hjälp av styrketräning. Då mitt bäcken var svagt och instabilt var det aldrig tal om löpning. Att jag idag utan problem kunde vara ute och springa i 45 minuter är för mig väldigt stort. Det visar än en gång att man med hjälp av att styrketräna på rätt sätt och kombinera det med högintensiva intervaller kan bygga kondition och en funktionell kropp som klarar av att springa en längre stund. Är så nöjd! Sen är det såklart så att om man vill bli riktigt bra på att springa så måste man träna på att springa. Man blir bra på det man tränar.
Veckans sjätte och sista pass avslutades med magträning. 30-30-30-30 pass kallar jag det. 30 raka crunches, 3o sneda åt höger, 30 sneda åt vänster 30 sek planka x 5.
Nu väntas 2 dagars välbehövlig vila inför Fitnessveckans 40 träningspass (frivilligt hur många man deltar på) . Om internetuppkopplingen tillåter kommer jag blogga och dela med mig så mycket som möjligt ifrån resan.
Snart blir det dusch och stretch, därefter blir det lördagsgodis och Atleterna på SVT, ska bli skönt att se andra svettas ;-).
Många som kommer till mig har som mål att gå ner i vikt. Svårigheten är oftast inte att få folk att tappa kilon, det är ju “bara” att få dem att äta mindre. Men för mig är inte det hälsa. Jag vill att mina kunder ska hitta ett sätt att förhålla sig till kosten som funkar för dem resten av deras liv. Ett sätt som funkar till både vardag och fest. Jag lär mina kunder att lyssna på sin kropp, att äta när de är hungriga, innan de är utsvultna och sluta äta när de inte är hungriga längre, inte äta sig mätta (då mätt och överätit ligger väldigt nära varnndra). Mitt mål är att alla mina kunder ska få ett hälsosamt förhållande till mat. Att de ska kunna äta allt men inte jämnt. Jag vill att de ska göra aktiva val. Man ska inte “råka” hamna med handen i godisskålen utan man ska äta godis för att man verkligen vill det, för att man valt det och för att man tycker att det är värt det. Mina kunder ska leva efter devisen 100% bra för kroppen eller 100% njutning- allt annat äter jag inte. Ska man äta godis så ska man bara äta det så länge det är 100% njutning, och rannsakar man sig själv så är det ju kanske de första 5-10 bitarna som är 100% njutning, sen har man ingen koll på smak, konsistens eller färg utan man bara trycker i sig. Därefter kommer ångesten över att det blev mer än man egentligen ville. Mitt mål är att kunderna ska göra aktiva val som de inte ångrar, väljer man att äta en nygräddad kanelbulle för att man tycker att det är 100% njutning och för att det är värt det så ska man ge sig själv möjligheterna till njutning och sen inte känna skuld- för då var det ju inte värt det, eller hur? För att nå en vikt som man sen kan bibehålla och inte gå upp igen är det klokt att styrketräna samtidigt som man minskar sitt kaloriintag. Genom att öka sin muskelmassa ökar man också sin basala ämnesomsättning, dvs man förbrukar mer energi i vila. Muskler kostar kroppen en massa energi så ju mer muskelmassa du har, ju mer energi förbrukar du. Genom att öka muskelmassan kan du till slut äta mer och ändå behålla vikten. Om man bara “bantar” så tappar man både fett och muskler (det är inte bara fettväv man tappar när man går ner i vikt). Då du tappar muskelmassa så kommer det hela tiden krävas att du äter mindre och mindre då kroppen hela tiden förbrukar mindre energi. Det är detta som gör det hela ohållbart och många går snart upp de kilona de gått ner. Detta kommer man runt genom att i en viktminskning samtidigt styrketräna.
För mig är hälsa en helhet, både kroppen och själen måste må bra. Jag har en del kunder som jag tror kommer till mig för möjligheten att bli sedda och få prata, de gör en del förändringar i kosten och tränar lite grann men jag upplever att det är uppmärksamhet och bekräftelse som är deras största behov- vilket jag gärna ger dem. Alla mina kunder är unika, alla har olika behov. Jag älskar att möta en ny kund, det är alltid lika spännande att ta reda på vad just hen har för behov, vad hälsa är för just den personen. Att ta reda på vad jag kan ge just den kunden för redskap på sin resa mot en hälsosammare livsstil- på hens Vetenskapshälsoresa!
Idag när klockan ringde 05:30 och regnet öste ner så bestämde jag mig för att köra dagens backintervaller inomhus på löpbandet istället för utomhus.
Fördelen med att köra intervaller på löpbandet är att man kan hålla en bestämd fart, vilket är svårare utomhus, samt att man på ett enkelt sätt kan leka med lutningen på bandet. Genom att på olika sätt variera tider, lutningar och hastigheter kan man bygga många olika intervallpass på löpbandet.
Dagens pass tog 25 minuter och jag blir rejält svettig och benen fick sig en rejäl utmaning.
Nedan ser ni upplägget på dagens backintervall pass. Testa vet jag, ett riktigt kul och effektivt pass.
Färska vårrullar, denna rätt som i huvudet verkade så himla bra. Näringsmässigt mer eller mindre perfekt, vackra att se på, vegetariska och – totalt oätliga enligt mig. De andra i familjen tyckte de var jättegoda. Problemet för mig var verkligen inte smaken som var toppen utan konsistens, att de var så slemmiga. Jag är vad man kanske skulle kunna kalla en konsistenskänslig person, en del skulle nog kalla mig kräsen. Själv anser jag mig vara en finsmakare som upplever smaker, lukter och konsistenser lite tydligare än andra;). När jag startade bloggen lovade jag mig själv att aldrig lägga ut recept på sådant som jag själv inte gillar. Men iom att alla andra i familjen tyckte det var en toppenrätt och för att det är en så genialisk maträtt med kanonbra ingredienser och som är mysig och trevlig att äta då man sitter och plockar ur gemensamma småskålar kommer jag för första gången dela med mig av en ett recept fastän jag inte kunde äta den då risbladen blev otäckt slemmiga enligt min mening. Men testa gärna, kanske är du som de andra i min familj och gillar denna rätt. Kan isåfall bara gratulera. Jag är jättebesviken att jag inte tyckte om den för det är en trevlig rätt att bjuda på och superbra Tacoersättare. Testa vet jag och berätta gärna vad du tycker.
Recept:
Precis som Tacos och annan plockmat kan man ha lite av varje i skålarna, helt enligt eget tycke och smak. Här kommer lite förslag:
Runda rispapper
En bunke med varmt vatten att mjuka upp papperna i
Färska räkor
Rå lax
Sjögräs nudlar
Avokado
Hackade cashewnötter-salta
Fryst mango
Sockerärtor
Morötter
Gurka
Sesamfrön
Sojabönor
Färsk koriander
Färsk mynta
Rödkål
Inlagd ingefära
Wasabi
Sojabaserad sås ex:
2 msk risvinäger, 1 msk fisksås, 1 msk sesamolja, 1 msk soja och färsk chilli
Soja och wasabi
Gör så här:
Strimla och skär alla grönsaker riktigt fint, lägg upp i skålar
Blanda dippsåserna
Ställ fram rispapper och en skål med varmt vatten att mjuka upp dem i.
Lägg på ingredienserna och vik in kanterna och rulla ihop till en vårrulle och doppa i dippsåsen.
Igår experimenterade jag lite i köket och resultatet blev en ljuvligt god choklad och blåbärs granola. Jag äter ofta granola på kvargen eller keson och då alltid tillsammans med bär eller frukt. Jag tar ca 2 msk till ett mellanmål.
Sugen på en granola full av härlig smak och maxad med nyttigheter?
Här kommer receptet:
5 dl dinkelflingor
5 dl rågflingor
2 dl sötmandel
2,5 msk kakao
1 tsk vaniljpulver
2 msk honung
2 msk rapsolja
5 dl vatten
2 dl pumpakärnor
0.5 dl linfrön
Efter rostningen:
100g hackade och rostade hasselnötter
1 dl kokosflingor
1 dl torkade blåbär
Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll i vatten, honung och olja i en kastrull. Värm tills honungen löst upp sig. Häll det sen över de torra ingredienserna och blanda.
Rosta granolan i ca 30 -45 min i 175C eller tills den är torr och lite krispig. Rör runt ofta så den inte bränner.
När granolan är klar och har svalnat, tillsätt hasselnötter, kokosflingor och blåbär. Förvaras torrt.
Om ni vill testa en annan av mina favorit granolor så klicka på länken.
Jag har åkte på en riktigt dunder förkylning. Har inte varit förkyld på över två år och så kommer den nu, 3 veckor innan vår träningsresa till Spanien (den till Turkiet blev inställd). Detta pajar en del av min uppladdning och förberedelse inför resan. Men det är nu jag kan välja om jag ska stressa upp mig och gräma mig och lägga en massa negativ energi på något som jag ju faktiskt inte kan påverka speciellt mycket, eller om jag istället ska försöka vara riktigt tacksam över att förkylningen kom nu, hela tre veckor innan resan och inte samma vecka som resan. Nu hinner jag ju bli helt frisk! Man väljer faktiskt själv hur man vill tänka och vilka tankar och energi man vill genererar, positiva eller negativa. Att välja att påverka det som man kan påverka och att låta bli att lägga energi på sådant man ändå inte kan påverka, brukar vara klokt!
Om tre veckor bär det iväg på Fitnessvecka på Playitas, 40 träningspass och många bra föreläsningar. Jag ska resa med tre fantastiska vänner, kommer bli en underbar resa som jag ser mycket fram emot! Nu ska jag bara vila tills jag är helt, helt frisk. Hellre en extra vilodag än att börja träna för tidigt och inte bli riktigt frisk
Igår körde jag ett intensivt och ganska flåsigt program för hela kroppen. Det är ett program som består av 5 stycken superset. Ett superset är två efter varandra följande övningar som man kör utan att vila mellan övningarna. Det betyder att man behöver förbereda lite innan så man har de olika vikterna redo inför bytet.
Programmet tar totalt 22,5 minut, så ett snabbt och intensivt pass som kommer ge puls och bra tryck i musklerna.
Varje övning genomförs i 60 sek och sen utan vila byter man till nästa övning. När bägge övningarna är genomförda vilar man 30 sek och upprepar därefter de bägge övningarna ytterligare varsin gång.
Att börja sin vecka med ett träningspass är bästa starten på veckan samt ger bra förutsättningar för att veckans alla pass ska bli genomförda, så testa detta programmet och genomför lite måndagsfys. Det kostar dig 22.5 minut av dagens 24 timmar ;-)
Önskar er alla en toppen vecka!
Har man tid och ork och kraft kan man givetvis köra programmet ytterligare 1 gång så det totalt blir 45 min.
Det är egentligen väldigt enkelt, det du väljer att lägga i varukorgen är också det som du kommer handla hem och till slut äta upp, även om du kanske intalar dig något annat. Titta ner i din vagn nästa gång du handlar. Är det rena råvaror såsom kyckling, fisk, nötfärs, frukt, grönsaker (gärna både färska och frusna), ägg, naturella mejeriprodukter, nötter, quinoa, matvete, havregryn, baljväxter, olja och kryddor? Om så är fallet då vet du att du och din familj kommer att äta bra mat med mycket näring i.
Vår kropp består av kolhydrater, proteiner, fetter, vitaminer, samt mineraler – alltså samma sak som ligger på vår tallrik. På ett år har vi bytt ut ca 95-99 procent av cellerna i vår kropp, så det är klart att vi påverkas av vad vi väljer att äta. Väljer man dålig kvalitet på kosten/byggstenarna ökar risken för skador och sjukdomar mer än om vi väljer bra byggstenar som bygger starka och hållbara kroppar.
Det gäller att bestämma sig för att det man väljer att äta ska vara bra mat och innehålla de byggstenar som kroppen behöver. Välj råvaror som gör gott för kroppen och som ger dig den näring du behöver. Ju mindre som gjorts med råvaran ju bättre. Välj råvaror som är så oprocessade som möjligt och som liknar ursprungsråvaran i så stor grad som möjligt. Processade blir råvarorna när vi tar in dem i en fabrik, fin maler, upphettar och tillsätter olika ämnen.
Jag brukar veckohandla och så här brukar det för det mesta se ut i min varukorg.
Genom att ha bra råvaror hemma så gör man det så mycket enklare för sig själv. Köp inte hem saker som lockar och som du vet att du inte mår bra av äta, det är inte snällt mot dig själv.