fbpx

 

Många som kommer till mig har som mål att gå ner i vikt. Svårigheten är oftast inte att få folk att tappa kilon, det är ju “bara” att få dem att äta mindre. Men för mig är inte det hälsa. Jag vill att mina kunder ska hitta ett sätt att förhålla sig till kosten som funkar för dem resten av deras liv. Ett sätt som funkar till både vardag och fest. Jag lär mina kunder att lyssna på sin kropp, att äta när de är hungriga, innan de är utsvultna och sluta äta när de inte är hungriga längre, inte äta sig mätta (då mätt och överätit  ligger väldigt nära varnndra). Mitt mål är att alla mina kunder ska få ett hälsosamt förhållande till mat. Att de ska kunna äta allt men inte jämnt. Jag vill att de ska göra aktiva val. Man ska inte “råka” hamna med handen i godisskålen utan man ska äta godis för att man verkligen vill det, för att man valt det och för att man tycker att det är värt det. Mina kunder ska leva efter devisen 100% bra för kroppen eller 100% njutning- allt annat äter jag inte. Ska man äta godis så ska man bara äta det så länge det är 100% njutning, och rannsakar man sig själv så är det ju kanske de första 5-10 bitarna som är 100% njutning, sen har man ingen koll på smak, konsistens eller färg utan man bara trycker i sig. Därefter kommer ångesten över att det blev mer än man egentligen ville. Mitt mål är att kunderna ska göra aktiva val som de inte ångrar, väljer man att äta en nygräddad kanelbulle för att man tycker att det är 100% njutning och för att det är värt det så ska man ge sig själv möjligheterna till njutning och sen inte känna skuld- för då var det ju inte värt det, eller hur?  För att nå en vikt som man sen kan bibehålla och inte gå upp igen är det klokt att styrketräna samtidigt som man minskar sitt kaloriintag. Genom att öka sin muskelmassa ökar man också sin basala ämnesomsättning, dvs man förbrukar mer energi i vila. Muskler kostar kroppen en massa energi så ju mer muskelmassa du har, ju mer energi förbrukar du. Genom att öka muskelmassan kan du till slut äta mer och ändå behålla vikten. Om man bara “bantar” så tappar man både fett och muskler (det är inte bara fettväv man tappar när man går ner i vikt). Då du tappar muskelmassa så kommer det hela tiden krävas att du äter mindre och mindre då kroppen hela tiden förbrukar mindre energi. Det är detta som gör det hela ohållbart och många går snart upp de kilona de gått ner. Detta kommer man runt genom att i en viktminskning samtidigt styrketräna.

För mig är hälsa en helhet, både kroppen och själen måste må bra. Jag har en del kunder som jag tror kommer till mig för möjligheten att bli sedda och få prata, de gör en del förändringar i kosten och tränar lite grann men jag upplever att det är uppmärksamhet och bekräftelse som är deras största behov- vilket jag gärna ger dem. Alla mina kunder är unika, alla har olika behov. Jag älskar att möta en ny kund, det är alltid lika spännande att ta reda på vad just hen har för behov, vad hälsa är för just den personen. Att ta reda på  vad jag kan ge just den kunden för redskap på sin resa mot en hälsosammare livsstil- på hens Vetenskapshälsoresa!