Några få gånger per år brukar jag ta 1 v ledigt ifrån träningen ( jag vilar ifrån gymmet men går långa härliga promenader), för att kroppen ska få vila. Den veckan brukar jag också äta lite mat som jag annars inte brukar äta. Jag brukar välja sådant som jag verkligen älskar men som annars inte ingår i min kostplan. Jag brukar lägga in en återhämtniningsvecka efter att jag legat på maxstyrka ett tag för då brukar jag vara rejält sliten. Efter viloveckan, så är det viktigt att man direkt återgår till tidigare vanor när det gäller både kosten och träningen.
Jag periodiserar träningen under året med fokus på målen jag satt upp. För att få ut max av träningen är det viktigt att man går igenom alla de olika träningszonerna: grundträning, hypertrofi (muskeltillväxt), maxstyrka o uthållighet. Beroende på om det är muskler man vill bygga eller om man vill bli stark eller uthållig i redan befintliga muskler så lägger man fokus och lite fler träningstillfällen i just den zonen. För att kroppen o musklerna ska vänja sig börjar varje period med grundträning med många reps o lägre vikter så att muskelfästen och senor ska vänja sig inför de tyngre vikter som kommer samt att nerv-muskel kontakten ska infinna sig för att få så god teknik som bara möjligt. Sen är det dags att bygga muskler för att sen använda musklerna i maxstyrkezonen eller gör dem uthålliga.
Det härliga med dessa återhämtningsveckor är dels att man riktigt få längta efter gymmet samt att jag känner mig starkare och piggare efteråt och oftast kan lägga på lite extra vikt på gymmet:). Min vilovecka börjar idag!
Blir en bit härlig sockerkaka till fikat vid havet idag. 100 % njutning är det som gäller när jag väljer utanför kostplaneringen, annars kan det vara.
Härom kvällen var vi ute på en vacker ö och filmade lite övningar som man kan göra mer eller mindre vart som helst. Det behövs inga vikter, endast den egna kroppen. Jag älskar att träna ute när vädret tillåter. Detta programmet är för träning av överkroppen.
Övningarna är:
Bergsklättraren
Push Ups- kör på fötterna så länge du orkar byt sen till knän
Dips
Plankan
Crunches
Axelpress
Fyra varv:
15 s. vila mellan varje övning
Varv ett: 60 s. arbete
Varv två 45 s. arbete
Varv tre 30 s. arbete
Varv fyra 15 s. arbete
Nu i värmen kan man behöva något svalkande att äta och mitt tips är då en nyttigare variant på den numera omåttligta populär Frozen Yoghurt (som ju innehåller en hel del socker och inte alls är speciellt nyttig).
Blanda frusna bär med kvarg, kör i mixern och antingen ät direkt alternativt ställ åter i frysen en liten stund.
Blanda 150g kvarg med 1dl blåbär. Toppa med kokos och lite hackade nötter
Blanda 150g kvarg med 1dl hallon toppa med kakaonibs
Då var det gjort – jag har kastat loss och är iväg på min vetenskapshälsoresa under Louises kunniga vägledning. Naturligtvis blev fjärilarna i magen bara fler och fler allt eftersom datumet för vårt första möte kom närmare, men när det väl var dags var det en enkom positiv känsla som infann sig. Trots att jag blev både fotad/filmad i all min klumpighet (för att få ett träningsprogram baserat på min rörlighet i dagsläget) och blev konditionstestad på den monsterhögsta stepbräda jag någonsin sett.
Vi pratade igenom mina matvanor baserat på de tre dagarnas kostdagbok jag fört och det var lätt att förstå varför jag jämt och ständigt småäter under dagen – jag glömmer ju att äta lunch! Louise förklarade hur jag kommer att äta framöver med en balanserad kost på protein, hyggliga kolhydrater och bra fetter och högst 3-4 timmar mellan varje måltid. Det ska jag väl kunna lösa när jag väl fyllt kylskåp och skafferi med rätt basvaror, och hittat rytmen för ätandet. Just i denna stund känns det mest som att åter ha en halvårsbebis i huset, när det ska fixas allsidiga måltider var tredje timme. Jag ska säkert hitta en smidigare rutin där med vill jag tro.
…och så träningen då, som jag just idag är smärtsamt varse om så fort jag ska förflytta mig en endaste millimeter. Louise tog sig en rejäl titt på min rörlighet och utifrån det har hon designat tre olika träningsprogram som jag ska avverka vid olika tillfällen varje vecka på gymmet. Musklerna ska byggas upp innan vi kan ta itu med övriga mål för denna så åsidosatta kropp, och dessa muskler ska inte inbilla sig att de kan bli bekväma med samma övningar från gång till gång. Hårda pix för goda resultat! Själv hoppas jag mest att träningsvärken i varenda liten sena ska ge med sig inför morgondagens gymbesök och nya träningsprogram.
Igår kväll åkte vi ut till Knappen, en halvö ca 15 min båtresa hemifrån oss.
Det är en härlig känsla att packa ihop tält och mat och åka ut med båten på kvällen.
Jag gillar frihetskänslan som infinner sig, tystnaden och lugnet.
Att komma iväg ifrån datorer, TV och telefoner och bara vara med familjen är riktig härligt och viktigt att få till ibland. Då mår jag riktigt bra.
Idag har jag haft semester och har fått uppleva en underbar dag tillsammans med familj och vänner.
Dagen började med ett härligt benpass på gymmet tillsammans med min granne och träningskompis. Jag är inne i maxstyrkezon vilket jag tycker är riktigt kul för nu får man använda sig av de stora tyngderna :-).
Efter frukosten packade vi väskorna och åkte ner till havet.
Vi har en gammal snipa ifrån 1939. Det är en fin gammal dam som kräver en hel del kärlek innan hon kommer i vattnet men sen ger hon tillbaks tiofalt i form av trygga och härliga turer på havet.
Dagens lunchlådor bestod av bladspenat, korngryn, körsbärstomater, paprika, lax, ägg och kvarg ( i en egen burk). Man kan äta riktigt bra mat fastän man äter på stranden. Bara att packa ner med kylklampar i kylväskan.
Under lunchen hade vi finbesök av nyfikna kor, de är så underbara där de står och tuggar och glor ;)
Åter hemma igen så avslutades denna härliga sommardag på bästa sätt med middag ute på grannens altan i kvällssolen. Få saker som slår svenska sommarkvällar. Denna dagen stoppar jag i min minneslåda för att ta fram i höstmörkret i november.
Jag och min familj har bestämt oss för att äta mindre mängd kött och då framför allt rött kött. För att få med alla i familjen så smygstartar vi 2 veckor med att äta (max) en måltid per dag som innehåller kött och då hellre kyckling eller fisk än rött kött. Målet är att därefter äta så lite kött som möjligt. Vi har valt att äta mindre mängd kött dels pga av Livsmedelsverkets nya rekommendationer om max 500g rött kött i veckan men också för påverkan på miljön och hanteringen av djuren. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Hänger ni med på utmaningen?
Chiafrön är nog just nu ett av fitnessvärldens mest populära lilla frö. Chiafrön kommer från Mexico och har använts sedan urminnes tider av Aztekerna. Men inte förrän på senare år har omvärlden fått upp ögonen för fröna. Startskottet för chiatrenden gick när boken ”Born to run – jakten på löpningens själ” kom ut 2009. I boken besöker författaren Christopher McDougall världens bästa löpare – tarahumarafolket i Mexiko. En av hemligheterna till att de orkar springa långt sägs vara drycken ”Chia fresca” som är gjord på chiafrön.
Chiafrön är rika på Omega-3, ALA (alpha-liniolic-acid), fiber och protein. De innehåller dessutom en hel del nyttiga mineralämnen såsom fosfor, kalcium och kalium. När chiafrön blandas med vatten bildas en gelé, vilket beror på att kostfibrerna i fröna är vattenlösliga.
Dock är det först nu som jag tagit mig tid och mod att testa. Till saken hör är att jag är en riktig finsmakare (kräsen skulle kanske vissa säga;-)) och när jag första gången la chiafrön i vatten och såg att det bilda något som liknade grodägg så hoppade jag över att testa ;-).
Men nu har jag tagit mig mod och testat 2 olika recept och tro det eller ej men grodäggen är riktigt goda. Framförallt så smakar chiafrön inget i sig själv utan det är de andra ingredienserna som ger smaken och fröna som ger konsistensen.
Bjuder därför på två riktigt goda recept:
Chiapudding med vaniljsmak, god till frukost eller mellis
1,5 dl Mandelmjölk
1/2 tsk Vaniljpulver
2 msk Chiafrön
Låt stå över natt i kyl eller minst 1 h
Choklad chiapudding en riktig favorit, supergod som efterätt eller mellis