fbpx

Några få gånger per år brukar jag ta 1 v ledigt ifrån träningen ( jag vilar ifrån gymmet men går långa härliga promenader), för att kroppen ska få vila. Den veckan brukar jag också äta lite mat som jag annars inte brukar äta. Jag brukar välja sådant som jag verkligen älskar men som annars inte ingår i min kostplan. Jag brukar lägga in en återhämtniningsvecka efter att jag legat på maxstyrka ett tag för då brukar jag vara rejält sliten. Efter viloveckan, så är det viktigt att man direkt återgår till tidigare vanor när det gäller både kosten och träningen.

Jag periodiserar träningen under året med fokus på målen jag satt upp. För att få ut max av träningen är det viktigt att man går igenom alla de olika träningszonerna: grundträning, hypertrofi (muskeltillväxt), maxstyrka o uthållighet. Beroende på om det är muskler man vill bygga eller om man vill bli stark eller uthållig i redan befintliga muskler så lägger man fokus och lite fler träningstillfällen i just den zonen. För att kroppen o musklerna ska vänja sig börjar varje period med grundträning med många reps o lägre vikter så att muskelfästen och senor ska vänja sig inför de tyngre vikter som kommer samt att nerv-muskel kontakten ska infinna sig för att få så god teknik som bara möjligt. Sen är det dags att bygga muskler för att sen använda musklerna i maxstyrkezonen eller gör dem uthålliga.

Det härliga med dessa återhämtningsveckor är dels att man riktigt få längta efter gymmet samt att jag känner mig starkare och piggare efteråt och oftast kan lägga på lite extra vikt på gymmet:). Min vilovecka börjar idag!

20140728-211714-76634576.jpg
Blir en bit härlig sockerkaka till fikat vid havet idag. 100 % njutning är det som gäller när jag väljer utanför kostplaneringen, annars kan det vara.