fbpx

Chiafrön är nog just nu ett av fitnessvärldens mest populära lilla frö. Chiafrön kommer från Mexico och har använts sedan urminnes tider av Aztekerna. Men inte förrän på sen­are år har omvärlden fått upp ögonen för fröna. Startskottet för chiatrenden gick när boken ”Born to run – jakten på löpningens själ” kom ut 2009. I boken besöker författaren Christopher McDougall världens bästa löpare – tarahumara­folket i Mexiko. En av hemligheterna till att de orkar springa långt sägs vara drycken ”Chia fresca” som är gjord på chiafrön.
Chiafrön är rika på Omega-3, ALA (alpha-liniolic-acid), fiber och protein. De innehåller dessutom en hel del nyttiga mineralämnen såsom fosfor, kalcium och kalium.  När chiafrön blandas med vatten bildas en gelé, vilket beror på att kostfibrerna i fröna är vattenlösliga.

Dock är det först nu som jag tagit mig tid och mod att testa.  Till saken hör är att jag är en riktig finsmakare (kräsen skulle kanske vissa säga;-)) och när jag första gången la chiafrön i vatten och såg att det bilda något som liknade grodägg så hoppade jag över att testa ;-).

Men nu har jag tagit mig mod och testat 2 olika recept och tro det eller ej men grodäggen är riktigt goda. Framförallt så smakar chiafrön inget i sig själv utan det är de andra ingredienserna som ger smaken och fröna som ger konsistensen.

 

Bjuder därför på två riktigt goda recept:

Chiapudding med vaniljsmak, god till frukost eller mellis

1,5 dl Mandelmjölk

1/2 tsk Vaniljpulver

2 msk Chiafrön

Låt stå över natt i kyl eller minst 1 h

20140715-203329-74009656.jpg

Choklad chiapudding en riktig favorit, supergod som efterätt eller mellis

1,5 dl Havremjölk

2 msk Chiafrön

1,5 msk Kakao (gärna rå)

1/2 tsk Vaniljpulver

Toppa med kakaonibs och hallon

20140715-203329-74009351.jpg