fbpx

Feta- och rödbetsbiffar

Recept:   

  • 2 råa rivna rödbetor
  • Smulad feta, 1 st
  • 1 burk kikärtor, mosade m gaffel
  • 2 dl röd quinoa
  • 1 dl av ngt mjöl
  • 1 tsk salt

 

Tzatziki:

  • 1 gurka
  • 2 dl matyoghurt/kvarg
  • vitlök
  • Pepperoni på burk

Gör så här:

Koka quinoan, häll av och skölj kikärterna. Mosa i bunke, skala och grovriv råa rödbetor, smula i fetan. Lägg i quinoa, mjöl och salt. Forma till 8 biffar och stek i neutral olja. Fräs pepperonin i lite olja. Servera med sallad och tzatziki.

Bidrag inskickat av Anna Malmborg

Creme Ninon med Elis salta fröknäcke

Creme Ninon (grön ärtsoppa) med Elis salta fröknäcke

Creme Nino (4 port):

Recept:

  • 2 schalottenlökar – hackas och fräs i kokosolja tills de är mjuka
  • 5 dl grönsaksbuljong (5 dl vatten + 1 msk Lantbuljong)
  • Ca 500 g ärtor – tillsätts, koka upp
  • Ca 2 stjälkar mynta – strimlas
  • Vitvinsvinäger
  • Kokosgrädde
  • Parmesan ost
  • Myntablad
  • Olivolja

Gör så här:
Mixa alltsammans. Tillsätt en ca 3-4 msk kokosgrädde (det vita) och en liten skvätt vitvinsvinäger) – mixa lite till. Krydda med svartpeppar, ev lite salt. Garnera med riven parmesanost, myntablad och ringla olivolja – gärna ganska pepprig för att skapa en otroligt härlig smakupplevelse mellan det gröna lena, myntans fräschhet och oljans sting.

Kan serveras som förrätt, gärna i kopp, eller som huvudrätt.

 

Elis salta fröknäcke (ca 16 bitar)

Recept:

  • 1 ¾ dl mandelmjöl
  • 1 dl chiafrön
  • ¾ dl skalade sesamfrön
  • ¾ dl linfrön
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 tsk fiberhusk
  • 2 krm salt
  • ½ dl ekologisk rapsolja
  • 2 ½ dl vatten, kokhett
  • Garnering – flingsalt

Gör så här:
Sätt ugnen på 160 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt olja och vatten, rör om. Kavla ut degen tunt mellan två bakplåtspapper. Lägg på plåt, ta bort övre papper. Strö över flingsalt efter smak och tycke. Skär degen i rutmönster ( ca 16 bitar). Grädda brödet i ugnen i ca 45-60 minuter (beroende på ugn). Brödet kan med fördel stå och svalna i ugnens eftervärme.

Njut!

Bidraget inskickat av Elisabeth Bargel

Morot och nötfärsbiffar med keso serveras med het tomatsalsa

Morot och nötfärsbiffar med keso serveras med het tomatsalsa.
 
Recept:
Biffar:
1 kg mager nötfärs
6 rivna morötter
1 ägg
500g extra proteinrik keso
Salt, vitlök och svartpeppar
Tomatsalsa:
2 brk tomatkross
2 vitlöksklyftor
8 cocktailtomater
1 tsk Olivolja
1/2 röd paprika
1 gul lök
1 tsk balsamico
1/2 dl vatten
Några varv med kvarnen med Svartpeppar, 1/2 tsk chiliflakes och 1/2 tsk salt
Kålsallad med granatäpple:
Rödkål och spetskål
1 granatäpple
Cocktailtomater
Basilika
 
Så här gör du:
Biffar:
Blanda mager nötfärs med riven morot, 1 ägg och keson o kryddorna. Forma biffarna och stek på medelvärme. Lägg i en form m folie och låt få klart i ugnen.
Tomatsalsa:
Svetta en lök med olivoljan  och vitlöken. Lägg i tomatkrosset, tomat, balsamico. Kryddorna, vattnet och paprikan.låt koka minst 30 min. Späd med vatten om det behövs.
Kålsallad:
Skiva/strimla rödkål o spetskål och blanda m cocktailtomater och blanda i granatäpplet
Lägg upp kålsalladen på hälften av tallriken sedan biffen och potatisen samt salsan, garnera med basilika.
Bidraget är inskickat av Ulrika Björk

Saffransscones

Saffransscones

 

Nybakta ljumna scones är bland det godaste jag vet och är för mig synonymt med helgmorgon. Jag tänkte därför se om jag kunde experimentera fram en lite nyttigare variant utan vetemjöl och massa smör. Är riktigt nöjd med resultatet, blev härlig konsistens och ljuvligt god smak. 

Recept 6 st:

  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl mandelmjöl
  • 0,75 dl rismjöl
  • 1 krm salt
  • 1 krm saffran
  • 1 msk pysilliumfrön
  • 2 msk mjölk
  • 2 ägg
  • 1 msk dadelsirap

 

Gör så här:

Blanda samman alla torra ingredienser (bakpulver, mandelmjöl, rismjöl, salt, saffran och pysilliumfrön). Tillsätt därefter mjölk, ägg och dadelsirap. Blanda till en jämn smet.
Häll upp i 6 st muffinsformar. Grädda 10-15 min i 175 C.

1-2st tillsammans med en frukt är ett perfekt mellanmål eller fika. Godast ljumna men helt okej att äta kalla och går utmärkt att frysa in.

 

 

 

När menscykeln styr resultaten

När menscykeln styr resultaten

 

När jag registrerar mina resultat i min träningsdagbok så fyller jag förutom set, reps och vikter även i hur det har känts på passet. Man skulle med lätthet kunna avgöra exakt vilken dag jag är i min menscykel genom att bara läsa mina kommentarer kring min upplevelse av passet.

Min menscykel är en rejäl berg och dalbana med en tydlig topp och en djup dal. Tiden ifrån mens fram till ägglossning är ljus och fantastisk, då känner jag mig stark och oslagbar. Dessa dagar i min träningsdagbok är fyllda av positiva glädjerop, det är här jag satt de flesta av mina personliga rekord. En helt annan karaktär tar sig kommentarerna ifrån ägglossningen fram till mens, då är livet i svartvitt och jag känner mig helt kraftlös och minsta motstånd gör att jag vill ge upp. Mentalt är jag betydligt svagare, inte alltid att detta syns på resultatet på vikterna om det inte kommer till att jag ska maxa. Håller jag mig på lite fler reps och lägre vikter märks det inte lika tydligt. Men i kommentarerna kring min upplevelse är det ingen tvekan om att jag ser glas som betydlig mer halvtomt än halvfullt.

Innan jag började styrketräna påverkades jag mycket mer av menscykelns alla svängningar. Ångesten jag då levde med var stundtals väldigt jobbig. Vissa dagar hade jag gärna stannat kvar i sängen om jag kunnat. Att träna mycket och hårt har gjort att min menscykel har planat ut betydligt mer än hur den var innan. Träningen fyller mig med endorfiner och en massa måbra känslor som lyfter upp mig ur ångesten och det mörka. Jag har fortfarande svängningar men betydligt lägre dalar,  vilket är oerhört skönt. Så när jag får känslan av att vilja dra täcket över huvudet så vet jag numera att det enda som kommer hjälpa mig är att hoppa i träningskläderna och dra i väg till gymmet. För mig är träningen helt klart den bästa medicinen mot PMS. Så har du inte testat att lindra PMSn med träning så ge det ett försök, har du tur så funkar det även för dig.

 

Mitt mål- att bli en superfarmor

Mitt mål- att bli en superfarmor

 

Att springa till bussen, bära matkassar uppför trappan, bära in sovande barn och lyfta fram vinterdäcken. Det är saker jag med lätthet vill kunna klara av. Att kunna svara ja utan att tveka när jag får en förfrågan om jag vill testa på mountainbike. Det är målet med min träning. Att vara förbannat vardagsstark, att jag ska kunna ta mig an nya sporter och hänga med barnen på deras äventyr är anledningen till att jag går upp i ottan och tränar, dag efter dag, vecka efter vecka.

För 3 år sedan bästämde jag mig för att börja träna och köpte då hem en crosstrainer till mitt lilla minigym i källaren. Jag minns att jag körde på den i 30 min och sen bar mig mina ben inte mer. Jag orkade med nöd och näppe göra bicepscurls med 4 kg hantlarna. Om någon då hade sagt att jag några år senare skulle kunna stå på händer, våga göra en kullerbytta, klättra 4 meter upp i ett rep och lyfta 110 kg ifrån marken då hade jag bara skrattat. Mitt liv var där och då väldigt begränsat, fanns så mycket jag inte klarade av, min kropp var svag och hade konstant värk. Axlar och nacke gjorde ont och huvudvärk och migrän var något jag räknade med att ha varje vecka. Jag hade accepterat att kroppen var stel och värkte lite på morgonen. Att sitta på golvet en längre stund med barnen var en prövning.

Men för två år sedan bestämde jag mig för att jag den dagen jag fyller 40 år ska jag vara i mitt livs form, jag ska vara starkare än jag någonsin tidigare varit.Jag ska inte ha några begränsningar utan kunna klara av allt jag vill i min vardag.

Då var jag 35 år. Kan säga att jag redan nått det målet med väldigt god marginal. Jag är i bra mycket bättre både fysisk och mental form idag även jämfört med när jag var 25 år. Jag kommer alltid sträva efter att försöka vara lite starkare för varje år som går så länge det är fysiskt möjligt.

Jag vill bli en Superfarmor, jag vill att mina barnbarn ska tycka att jag är den starkaste tanten som finns. Jag vill kunna bära, busa, jaga och klättra i träd med dem. Jag vill vara förbannat vardagsstark även när jag 70 år. Det är mitt mål med min träning!

 

 

Ibland krävs det att man reviderar sina mål

Ibland krävs det att man reviderar sina mål

 

Om målet är att gå ner i vikt men du inte kan tänka dig att göra de förändringarna och uppoffringarna som krävs- tror du då du kommer nå ditt mål? Jag skulle med stor säkerhet svara nej på den frågan.

Jag satt i ett coachsamtal med en kvinna för ett tag sedan. En kvinna jag jobbat ganska länge med. Hennes upplevelse var att hon gjort stora förändringar, ätit bättre än någonsin. Tagit bort bröd, godis, ätit mer frukt och grönt. Men hon får inga resultat.

Hon lämnar in mer eller mindre perfekta matdagböcker, vilket gjorde mig mycket fundersam. För äter hon som det står skrivet där då vet jag att hon skulle få resultaten hon vill, gå ner de kilon hon säger att hon önskar att bli av med.

En perfekt matdagbok utan resultat ger mig alltid lite extra att fundera på. För det är ju faktiskt ingen magi bakom en viktminskning utan det handlar till väldigt stor del om kalorier in och kalorier ut. Äter man mer energi än man gör sig av med så går man upp i vikt, likaså äter man mindre energi än man gör sig av med så går man ner i vikt svårare är det faktiskt inte.

När jag funderat en stund frågade jag henne om det kan vara så att vardagar och helger skiljer sig mycket åt. Svaret var då ja. Det visade sig att hennes helger innebär mycket sociala aktiviteter, mat och alkohol. Detta förklarar såklart varför viktminskningen uteblivit. Det är summan av alla val man gör som kommer ge resultat. Hjälper inte om ens veckodagar är perfekta om man överäter på helgen, det totala intaget kommer bli ett överskott som gör att man inte går ner i vikt.

När vi kommit fram till detta så började jag ge förslag på förändringar som måste till om hon ska nå sina uppsatta mål. Minska mängden alkohol, göra bättre val, minska ner socker och skräpmat på helgerna.

Detta var något hon inte alls ville genomföra. Hon tyckte att det skulle förstöra guldkanten på helgerna. Hon tyckte att hon får en massa energi av alla sociala aktiviteter och att det kommer bli svårt att gå på dem utan att äta och dricka det som bjuds. De förändringar hon genomfört till vardags är de enda hon kan tänka sig att göra. Det vill säga hennes uppsatta mål går helt stick i stäv med de förändringar hon kan tänkas vilja göra. Hennes inre motivation är inte tillräckligt stark, den yttre motivationen som jag gav var inte tillräckliga.

När man kommer till detta stadiet i ett coachsamtal så är det hög tid att revidera målen. Det hon säger att hon vill uppnå är inte längre sant då hon inte vill göra jobbet som krävs.

När det man säger inte är känslomässigt förankrat, då kommer man inte lägga ner tillräckligt med krut för att uppnå sitt mål. Det visar sig att det uppsatta målet inte är tillräckligt viktigt för en.

När vi skrapade lite på ytan så kom hon fram till att hon faktiskt är rätt nöjd med livet så som det är nu, att hon väljer att leva här och nu och är villig att ta de risker som finns med en övervikt för vinsterna som hon tycker att det är att kunna äta och dricka det som bjuds på sociala tillställningar.

Det är inte helt ovanligt att man säger att man vill uppnå ett visst mål utan att verkligen tänka och känna efter om det verkligen är detta man vill. Om det är tillräckligt viktigt för en.

Är du inte villig att göra jobbet kommer man aldrig uppnå sitt mål så enkelt är det. Då tycker jag du ska revidera dina mål, annars kommer du alltid jaga slutet på regnbågen utan att hitta guldet och det kommer inte göra dig lyckligare.

Kikärtsplättar – mumsigare än vad man kanske tror

Kikärtsplättar – mumsigare än vad man kanske tror

 

Har du testat kikärtsplättar? Om inte då är det dags nu ;-). De är mer mättande och är mumsigare än vad man kan tro.

Recept 1 portion:

2 ägg
3 äggvitor
1 banan
1 dl kikärtor
Kanel o kardemumma efter tycke och smak

Servera med äpple kompott

Gör så här:

Mixa kikärtorna till en jämn smet, bland dem med ägg och äggvita. Mosa i bananen och krydda med kanel och kardemumma. Stek plättarna på svag värme.

Godast att äta varma men funkar även fint kalla. Dela du receptet på två så blir det två mellanmål.

När det kommer till kosten är jag dötrist

När det kommer till kosten är jag dötrist

 

Hur ser min kost ut?

Tyvärr är svaret ganska tråkigt. Jag har nämligen valt att standardisera min kost väldigt mycket, att göra det så enkelt som bara möjligt. Till vardags äter jag mer eller mindre samma frukost varje dag, mina mellanmål består av 1 eller 2 olika varianter och middag/lunch varierar mellan 5-7 olika maträtter. Att jag valt att ha det så här är främst för att göra det så enkelt som bara möjligt.

Detta för att helt enkelt spara tid. Skulle jag behöva lägga en massa tid på att komma på och laga en massa olika maträtter så skulle jag inte få ihop min vardag, då skulle jag inte få tid över till familj och träning. När vi lagar mat hemma så gör vi alltid stora mängder så det blir över till matlådor. Då blir det per automatik att det blir samma mat flera dagar i rad. När det är helg och vi har mer tid då lagar vi annan mat än till vardags men min vardagskost är okomplicerad och inte så varierad.

Måste man inte variera sig?

Så länge ens mat är välkomponerad och innehåller alla näringsämnen som kroppen behöver så måste man inte variera sig om man inte vill det. Jag kan äta samma mat väldigt länge utan att tröttna. Men om man är en person som lätt tröttnar, då kommer man såklart behöva en större variation än vad jag har behov av . Men försök göra det så enkelt som bara möjligt. Krångla inte till det.

Är du en person som har svårt att hålla dig till en kostplan, som lätt faller för frestelser? Då är mitt tips till dig att göra en matplanering där du skriver upp 1-2 frukostalternativ som du gillar, 2-3 olika mellanmålsförslag och 7-10 olika lunch och middags alternativ.

Om du gör ett rullande schema med dessa maträtter så kommer du på ett enkelt sätt få variation fastän det inte är så många rätter och även en garanti att det blir en bra kost. Detta minskar risken att man stoppar i sig saker som man inte planerat för. Gör det så enkelt som bara möjligt!

 

 

 

 

7 tips som gör tacofredagen till en hälsosam måltid

7 tips som gör tacofredagen till en hälsosam måltid

 

Fredagstacon, denna maträtt som så många av oss äter vecka in och vecka ut. Tror vi är många som tycker det är skönt att en dag i veckan ha en stående rätt som alla i familjen gillar.
Bjuder idag på lite enkla tips och trix för att tacosen ska bli lite mer hälsosam och ett bra val och maträtt.

Tips nummer 1: Välj nötfärs

Tips nummer 2: Byt ut den köpta tacokryddan till egengjord

Tacokrydda:

  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 2 tsk chilipulver
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk lökpulver
  • 2 krm cayennepeppar
  • 2 tsk paprikapulver

Allt blandas och förvaras i burk med lock. Beräkna ca 1,5 tsk krydda till 500 g köttfärs. Går fint att göra en större sats och spara.

 

Tips nummer 3: Byt ut tomat, gurka och tomat till mer grova grönsaker så som:

  • Sojabönor
  • Stekt grönkål
  • Paprika
  • Bladspenat
  • Wokad röd eller vitkål
  • Blandade bönor
  • Broccoli

 

Tips nummer 4: Håll dig till ett bröd som du fyller på med mycket grönsaker och köttfärs

Tips nummer 5: Välj 10% ost istället för den feta 28-32%

Tips nummer 6: Välj kvargsås istället för crème fraish

Tips nummer 7: Gör egen guacamole

Guacamole

  • 2 st avokado
  • 1 st chilifrukt (t ex spansk peppar)
  • 1/2 dl hackad färsk koriander
  • 1/2 dl matyoghurt eller kvarg
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm peppar

Om du gör dessa förändringar kan du med gott samvete äta tacos varje fredag. Var som vanligt noga med att det är hälften grova grönsaker, 1/4 del kolhydrater och 1/4 protein.

Önskar er alla en skön helg!