fbpx

Att brist på vitaminer kan orsaka sjukdomar har man vetat väldigt länge. Att brist på C-vitamin ger skörbjugg upptäcktes tidigt av sjömän. Långvarig brist på D-vitamin kan orsaka rakit, “engelska sjukan” hos barn och B-12 brist kan ge anemi. Listan kan göras lång, vitaminbrist orsakar karakteristiska bristsymptom om det inte tillförs i tillräcklig mängd.

Men hur är det då med överskott? Är det helt ofarligt att stoppa i sig obegränsat med vitaminer? Kissar vi ut det som kroppen inte kan ta upp?

Svaret är både ja och nej.

Det beror helt enkelt på vilket vitamin vi pratar om. Vissa vitaminer så som C och B är vattenlösliga. Vattenlösligheten innebär att ett eventuellt överskott utsöndras via urinen och inte lagras i vår kropp. Det får två konsekvenser, dels att vi måste tillföra vitaminerna mer regelbundet eftersom vi inte har några lager, och dels att vi inte riskerar förgiftning vid överdosering.

Däremot de andra vitaminera, de som är fettlösliga A, D, E och K de kan vara skadliga att få i sig för mycket av. Fettlösligheten innebär, förutom att vi behöver fett för att kunna ta upp och transportera vitaminerna i kroppen, att de lagras i fettväven. Det positiva med detta är att brist först uppstår när lagren är tömda. Baksidan är att en ackumulering kan leda till en risk för förgiftning.

Skadliga doser får vi i regel inte i oss via kosten, utan det sker när vi äter tillskott.

Jag skulle säga att man alltid bör ta reda på att man har en faktiskt brist innan man väljer att äta extra vitaminer i form av tillskott, så att man inte slentrianmässigt stoppar i sig en massa vitamintillskott bara för att vara på den säkra sidan.

Önskar er en fin helg
Louise