fbpx

 

Man har satt upp ett mål. Man vill gå ner 5 kilo och komma igång med träningen och få nya mer hälsosamma vanor. De tre första månaderna rullar på och resultaten börjar komma. Man känner sig piggare, starkare och har gått ner både i vikt och midjemått. Tankar som att det här går fint och rätt lätt börjar infinna sig.

Månad 4 och 5 flyter på. Målet är uppnått och nöjdheten kommer. Att känna sig nöjd är ju oftast en väldigt bra känsla i alla fall om man inte stanna alltför länge vid den. För det är nu det börjar bli farligt. Det är nu man börjar släppa lite på rutinerna. Man börjar fuska lite grann. Börjar lägga till en macka till frukost, hoppar över mellanmål och känner av sug på kvällen. En efter en av de gamla vanorna kommer krypandes. Ifrån att ha tränat regelbundet i snart ett halvår börjar man släppa på rutinerna och hoppa över pass. Man blir mer och mer bekväm. Vips så börjar vågen visa plus igen. Det går rätt fort uppåt igen.

För väldigt många kommer den farliga nöjdheten runt 6-8 månader.

När man upptäcker att man trillat av banan så gäller det att bryta och så fort som bara möjligt ta sig åter till sina bra rutiner och hälsosamma val som tidigare gjorde att man nådde sitt mål. Tar man sig bara förbi den farliga nöjdheten så har man riktigt goda förutsättningar för att livsstilen och träningen blir en hållbar vana.

Har man som huvudmål att gå ner ett visst antal kilon i vikt så bör man när man uppnått sin målvikt sätta andra nya mål. Det kan vara prestationsmål som att man vill lyfta en viss vikt, det kan vara genomförandemål som att man vill delta på ett lopp, hälsomål för att uppnå hälsosamma mått, fåfängdhetsmål för att känna sig bekvämare med sin kropp eller andra typer av mål. Detta för att man inte ska börja känna sig nöjd och falla åter i gamla vanor. De allra flesta av oss behöver mål att eftersträva som en morot för att bibehålla bra kost och träning och ta sig förbi den farliga nöjdheten.