fbpx

Visst är du lite extra nöjd när du känner att du har träningsvärk efter ett pass på gymmet eller efter den där backiga löprundan? Men är träningsvärken i kroppen verkligen kopplat till resultatet och ett mått på hur hårt du tränat? Vi reder ut en vanlig tankevurpa, så här ligger det till…

Träningsvärk uppstår då man utför ovana rörelser eller om man belastar mer än vad muskeln är van vid. Man får träningsvärk när man gör något nytt, byter övning, ändrar vikt eller träningsmetod. Om man alltid kör på samma antal repetitioner och vikt får man inte träningsvärk. Både vältränade och otränade kan få träningsvärk och den brukar kännas som mest ett till två dygn efter själva belastningen.

Det är ingen fara att träna med träningsvärk även om det kan kännas ömt och stelt. Börja värma upp lite försiktigt och låt kroppen bli varm så ska du se att det snart känns bättre. Blodgenomströmningen som sker vid nästa träningspass kan hjälpa till att lindra befintlig träningsvärk. Stretching och foamrollning har visat sig ha mycket liten eller ingen effekt på träningsvärk (men ger bättre rörlighet), däremot kan det vara bra att se till att lägga lite extra tid på nedvarvningen efter ett tuffare pass i form av långsam jogg, rodd eller liknande.

Kram Sara!