by Louise | Dec 9, 2019 | Helena, Kost, Viktminskning

Jag har, som många andra, spenderar mestadels av mitt liv med att jaga den perfekta kroppen. Jag har gått på pulverdiet, GI, LCHF, ISO dieten etc etc. Nämn en diet eller kur – jag har provat den. Det hänger ihop med 8 års mobbning i skolan, jag var för tjock, för ful, för duktig eller så var det bara det faktum att jag existerade. Det sätter sina spår på självkänslan så klart, och oavsett vad jag gjorde så kom aldrig känslan av att jag duger.
Min riktiga resa mot ett hälsosamt liv började dock 2014.
Min första dotter föddes 2012, när jag var gravid var det första gången någonsin i mitt liv som jag kände ”jag skiter i det”. Jag passade liksom på för att stor skulle jag ju bli oavsett, och alla sa ju att alla kilo försvinner när man ammar – så vad hade jag att förlora? Jag gick upp nästan 40kilo…
När hon var 3 månader så låg jag på en övervikt på 25 kilo, dessa skulle inte försvinna av sig självt. Men det tog lång tid innan jag insåg det, innan jag var ”redo” att inse fakta. Jag var trött konstant, hade en dotter som aldrig sov, var väldigt ensam så vi bodde på en ort där vi inte kände någon och min man jobbade väldigt mycket. Jag mådde väldigt dåligt och det enda som tröstade mig där och då var mat och godsaker.
Men när dottern var ca 1.5 år så kände jag att nog var nog, den dåliga mamma jag blivit ville jag inte vara och ångesten kom krypandes! Bredvid min säng låg en bok om träning för nyblivna mammor, en bok jag tittat på varje dag sedan jag var gravid. Kände till slut att – varför går jag här och mår dåligt när lösningen ligger bredvid mig.
Det blev min vändning, jag skulle för en gång skull ge det tid och låta det ta tid.
Träningen var uppbyggd på hemmaträning, 3 pass i veckan och resten promenader. Jag tränade, började äta bättre mat, åt mer mat och började sakta med säkert gå ner i vikt. Men det handlade om så mycket mer än vikten för mig, jag fick tillbaka energin, blev en roligare mamma som inte bara låg på soffan, lekte och busade, hittade på saker och ville vara med min man igen. Man kan säga att jag fick mitt liv tillbaka.
Efter ca 1 år hade jag landat i en trivselvikt, hade en annan syn på mat och träning men hjärnspökena försvann inte direkt det tog tid. Varje gång vi ”unnade” oss något gott så fick jag panik och kände att allt var i förgäves, räknade kcal som en galning och minsta lilla äpple för mycket kunde förstöra min dag. Så även det gick till överdrift… så det skulle komma att ta ytterligare 2 år innan jag kom till ro i min kropp, i min mat, i mitt ätande innan hjärnspökena gav upp och lämnade mig i fred.
Min resa kommer aldrig ta slut, det har blivit en livsstil för mig nu. En livsstil jag vill vara med och förmedla till andra kvinnor och män, att allt går men vi får inte ha så bråttom. Ska man göra en livsförändring så kommer det att kräva tid och tålamod och stöd hemifrån.
Jag har gjort den viktigaste resa i mitt liv, en som förmodligen räddade mitt liv – eller åtminstone förlängde det. En resa jag vill förmedla till mina barn, ett sunt sätt att se på hälsa, en resa jag vill förmedla till er. Alla där ute som vill göra samma resa men inte vet hur eller var man ska börja. Det kommer bli tufft, det kommer kräva tid och tålamod – men det går! Och vi gör resan tillsammans, du kommer aldrig vara ensam eller utan stöd när du väljer att göra den med oss.
/Helena Höckerström
by Louise | Dec 3, 2019 | Frukost, Mellanmål, Recept

När jag var liten så var min farmors risgrynspudding bland det godaste jag visste. Så idag har jag gjort en proteinrik variant som funkar lika bra som frukost som mellanmål. Kommer helt klart bli ett återkommande inslag hemma hos mig i vinter.
Risgrynsgröt kan vara ett riktigt hälsosamt och bra alternativ. Gör den enligt receptet på paketet, välj gärna lättmjölk eller mellanmjölk. Ät med bär eller frukt, eller sockerfria “sylten” Bra Bär.
Recept (4-6 portioner)
- Koka 4 portioner av gröten enligt receptet på paketet, gärna lätt eller mellanmjölk.
- Låt gröten svalna och häll upp den i en ungsfastform.
- Tillsätt 3-4 hela ägg och blanda runt.
- Tillaga i 175 C i 20-25 minuter, eller tills den fått färg och stannat.
Godast att äta lite ljummen tycker jag.
by Louise | Nov 24, 2019 | Efterrätter, Recept

Idag blev det äpplepaj efter en fixarförmiddag i trädgården. Kombinationen av äpple och kanel är svårslagen tycker jag. Delar här med mig av detta goda och lite nyttigare receptet.
Recept (6-8 portioner):
- 6 st äpplen (tog Cox orange)
- 1 msk malen kanel
- 1,5 dl havregryn
- 1 dl hackade mandlar
- 3 msk kokosolja
- 1 msk flytande honung
Gör så här:
Skala och skiva äpplena. Lägg i en form och strö över kanel. Blanda övriga ingredienser och fördela över äpplena. Sätt in i ugnen i 20-25 grader och 175 grader.
Servera gärna med naturell kvarg, smaksatt med vaniljpulver.

Doften, smaken! Så gott <3
/ Caroline
by Sara Broden | Nov 22, 2019 | Kost
Idag kommer en liten hälsning och uppdatering från Carolines klient och Vetenskapshälsoresenär Pernilla. Under 3 månader får Pernilla ett personligt upplägg som både innefattar kostrådgivning samt träningsprogram anpassat för hennes individuella mål och förutsättningar. Med hjälp av vår app kan Caroline på ett smidigt sätt följa Pernillas progression i träningen och löpande ge feedback och pepp direkt appen.
Vi är grymt glada och stolta över de fina resultaten som redan visat sig i form av flera hälsovinster. Vi önskar Pernilla fortsatt lycka till!
“Då jag är mitt emellan småbarnslivet och arbetet för tillfället så passar det mig perfekt med Vetenskapshälsans coachningsupplägg. Caroline anpassar mina träningspass efter att kunna träna hemma, då tiden till gymmet inte finns för tillfället. Jag som brukar vara väldigt osäker på hur jag ska träna och om jag gör rätt tycker det känns tryggt att ha appen där man kan se videos på alla övningar man ska utföra, då kan jag göra mitt pass med mer självförtroende och ge mitt allt istället för att göra det halvdant.
Kosten funkar bra, så länge jag sköter mina mål får jag sällan sockerfall och det minskar mitt sötsug & sötintag med 90%. Känner stor skillnad i kroppen av att bara äta bra mat. Träningen har redan bidragit till en bättre hållning i kroppen & en mer medvetenhet hur jag ska använda mina muskler. Ser fram emot att se fler resultatet längre fram.”
/Pernilla

by Sara Broden | Nov 19, 2019 | Kost

Höstens skönaste träningsresa!
Häng med Rootcamp och Vetenskapshälsan på höstens skönaste träningsresa. Den 19.e september 2020 drar vi till Kroatien för en fantastisk vecka med träning, sköna bad, god mat och härliga vänner.
Pris: 13 995 kr
Datum: 19 september – 26 september 2020
Ingår:
- Flyg t/r Split
- Transport till och från Split flygplats
- ”Gör-det-själv-frukost” (allt ingår, men ni fixar själva)
- Lunch inkl. dryck
- Middag inkl. dryck
- Fri bar i ”fitnessbaren” varje eftermiddag
- Boende i enkla lägenheter direkt vid havet
- Träningspass varje dag
- Fri tillgång till utegym & hinderbana
- Roliga tävlingar & aktiviteter
Fanatiskt ställe långt från civilisation gjorde mycket! Variationen med pass och väl utspridda, bra med lång vila på dagen. Jättebra workshops och personliga föreläsningar. /Deltagare 2018


Tänk dig att…
…starta dagen till vågornas svall. Ta en uppfriskande morgonpromenad eller löprunda längs de Kroatiska klipporna och runda av och mjuka upp kroppen med rörlighetspass med utsikt över havet. Ta sedan ett dopp för att vakna till och bli riktigt sugen på en god frukost. Du har i din lägenhet kyl och skafferi som är välfyllt för att på egen hand servera en mättande och bra frukost på uteplatsen eller balkongen.


Därefter väntar dagens första lite tuffare träningspass. Det blir olika fokus och passupplägg från dag till dag. Det blir en mix av styrka, kondition och rörlighet. Vissa pass utförs med kroppsvikten och andra med vikter och skivstänger. Gemensamt för dessa pass är att de ska vara både varierande, lagom utmanande för alla men framförallt väldigt roliga och inspirerande. Och på höstens skönaste träningsresa väljer DU precis vad DU vill göra. Vi är tre coacher med olika kompetens och inriktning som vägleder och peppar dig hela veckan!

Ni rockar! Ni har en fantastisk energi och jag är glad att jag åkte med er! /Deltagare 2018
På den här resan är allt inkluderat: mat, dryck & mellanmål
Vi äter middag under bar himmel. För den som önskar finns det både öl, vin och andra alkoholfria drycker till maten. På eftermiddagarna erbjuder vi tränings-workshops med olika fokusområden, så under den här är resan kommer du komma hem med nya kunskaper och erfarenheter. Innan middagen öppnar Fitnessbaren och i den finns allt från smoothies, snacks till proteinrika mellanmål. På kvällarna kan du delta i olika kvällsaktivitet eller föreläsningar inom bland annat kost, träning och motivation. Utöver detta erbjuds det fri egen träning i det fantastiska utomhusgymmet.

Det här var det bästa jag varit med om på länge! Ett stort tack till er engagerade instruktörer som verkligen höll ångan uppe. Tusen tack till er för en helt oförglömlig resa!!/Deltagare 2019

Visst låter det härligt? Missa inte detta tillfälle att stärka både kropp och sinne!
Boka in dig idag och börja tagga!
Inom 5 dagar från bokning betalas en anmälningsavgift på 4000 kr, detta är en delbetalning av hela resan. Resterande belopp ska sedan betalas senast 40 dagar innan avresa.
Hoppas vi ses!
/Sara, Jenny och Louise
by Louise | Nov 12, 2019 | Helena

Jag heter Helena Höckerström och har nyligen börjat arbeta med Vetenskapshälsan som personlig tränare och kostrådgivare i Stenungsund. Att få arbeta med hälsa är något jag drömt om länge, så nu när drömmen äntligen blivit verklighet känns det helt rätt att få arbeta i detta forum.
Jag har tidigare arbetat på två olika anläggningar som personlig tränare och gruppinstruktör inom vattengympa, stationsträning och Moveoo.
Jag är en 34-årig glad, positiv 2-barn mamma som älskar livet. Född och uppvuxen i Göteborg tillsammans med min mamma och mormor. Pappa, hans fru och mina tre syskon träffade jag varannan helg och då i Lerum. I skolan var jag väldigt mobbad, 8 år av konstant terror och sorg. Det har definitivt satt sina spår men idag har jag kommit såpass långt att tror på mig själv, jag vågar utmana mig och min självkänsla är väldigt hög. Vägen hit har varit lång, den har inte varit enkel men det har varit värt det. Och det har gjort att jag sitter här idag och skriver detta inlägg!
Min dröm är att få hjälpa andra komma dit jag själv är idag, till en trygg plats i mig själv.
Många skulle nog kalla mig en rastlös själv, och det stämmer nog. Jag har arbetat med det mesta, älskar att prova nya branscher och nya saker – och en av dem anledningar till att jag kommit såpass långt med mig själv.
Men efter min första graviditet satte sig 30 kilos övervikt kvar och dem fick jag kämpa hårt för att få bort. Det tog nästan två år innan jag var redo att påbörja min hälsoresa och den kommer aldrig att ta slut. Att ständigt lära sig nya saker inom hälsa och träning har numera blivit mitt liv, ett liv jag vill fortsätta lära ut till mina barn. Inte bara att man BÖR röra på dig och äta bra mat, utan VARFÖR.
Ett VARFÖR är vad som driver mig framåt.
Jag älskar människor, älskar hur vi alla är olika, hur vi tänker och fungerar olika. Jag vet att resan inte är lätt, men jag vet att det går! Tillsammans gör vi resan lite roligare.
/Helena Höckerström
by Louise | Nov 11, 2019 | Vetenskapshälsoresan

När vi startar upp en ny klient så utbildar vi dem i våra 10 “budord”. Detta är grunden som vi bygger deras nya livsstil på, det är detta som får dem att lyckas, som får dem att hitta en livsstil som är hållbar över tid.
1. Ät 5 gånger per dag. Frukost, mellanmål, lunch, mellanmål och middag.
2. Drick vatten, kaffe/te. Undvik alla sötade drycker och juicer.
3. Det ska gå max 3.5-4 h mellan måltiderna, inte för att det är farligt att bli hungrig utan för att det är när man blir hungrig som man gör osmarta val. Om tiden mellan måltiderna blir för lång är risken att man väljer en chokladbit när man tankar bilen, att man tömmer skafferiet medans man lagar mat, man gör helt enkelt osmarta val och äter sådant man annars inte hade ätit.
4. Varje måltid oavsett om det är frukost, lunch, middagar eller mellanmål ska innehålla proteiner, kolhydrater, fett och något grönt (bär,
frukt eller grönsaker). Kika gärna i inköpslistan för mer info.
5. Tallriksplanering: När du lägger upp maten på ditt tallrik ska du välja att fylla din tallrik till hälften med grova grönsaker (eg. allt förutom tomat, gurka och isbergssallad som innehåller mest vatten och inte så mycket näring), sen tar du 1/4 (ungefär en knytnäve till storlek)
kolhydrater och 1/4 proteiner.
6. Sen tar man inte om, detta är en lagom portion. Man behöver inte äta som om det är ens sista måltid, det dröjer ju inte så många timmar
innan det är dags för nästa måltid, eller hur?
7. Det du väljer att äta ska antingen vara 100% bra för din kropp, dina proteiner och dina celler (vi består av det vi äter) eller 100% njutning (det som är varken eller låter du bli att äta).
8. Se till att börja äta när du är hungrig (innan du är utsvulten) sluta äta när du inte är hungrig längre (du ska inte äta dig mätt, för gränsen mellan mätt och att man överäter ligger väldigt nära). De folkslagen i världen som lever längst äter sig aldrig mer än 80% mätta, då har man ett hälsosamt förhållande till kosten.
9. 90/10-principen. Du kan äta allt min inte jämt. Om du äter 100% bra 90% av tiden så kan du på de resterande 10% av dagarna av året äta precis vad du vill. Det blir ca 37 dagar om året som blir dina “festdagar”.
10. Välj så ren mat som möjligt. Det du äter ska ha växt eller levt i naturen. Välj råvaror istället för produkter. Se till att innehållsförteckningen är så kort som möjligt.
Ha det bäst
Louise
by Sara Broden | Nov 8, 2019 | Caroline, Kost, Löpning, Träning, Viktminskning
Vetenskapshälsan Torslanda… vi tar det från början
Jag heter Caroline Gröndahl och har nyligen börjat på Vetenskapshälsan som personlig tränare och kostrådgivare. Jag är i denna stund bara dagar från att starta upp min egen vetenskapshälsostudio i Torslanda. Jag älskar att träna och har gjort det så länge jag kan minnas. Att få jobba med träning och kost på heltid har varit en dröm som nu har förverkligats. Det känns fortfarande lite overkligt…
Vem är jag då?
Jag är en 40-årig trebarnsmamma född i Motala. Jag flyttade till Göteborg för 20 år sedan för att studera Biovetenskapligt läkemedelsprogram på Göteborgs universitet. En utbildning där jag lärde mig allt från kroppens anatomi i detalj till hur läkemedel tas upp och utsöndras i kroppen. Kroppen har alltid fascinerat mig och det tillsammans med mitt stora intresse för kost och träning har fört mig till där jag är idag. För ca 1 år sedan, när det var dags att börja jobba igen efter sista mammaledigheten, sa jag upp mig från mitt jobb som klinisk studieledare. Läskigt helt klart, men jag följde min magkänsla. Jag hade länge sneglat på en utbildning via the Academy där man blev licensierad kost- och träningskonsult. Gör jag det inte nu så kommer livet tuffa på och alla vet ju hur fort tiden går när man är inne i sitt ekorrhjul… Så jag gjorde det! Mitt i livet med husrenoveringar, småbarn, vakna nätter och vab. För att hålla ekonomin vid liv jobbade jag även 50% med det jag kunde, kliniska studier. Ett fantastiskt halvår där jag fick träffa så mycket nya människor och lära mig så mycket nytt. Samtidigt det kämpigaste halvåret i mitt liv. Studier, jobb, sömnbrist, stress, vab och dåligt samvete över att vara borta från familjen så mycket. Vissa dagar frågade jag mig själv vad jag håller på med, MEN, nu sitter jag här med målarfärg på händerna och en bra känsla i magen.
Varmt välkommen till mig och Vetenskapshälsan Torslanda!
/Caroline
PS. Ni har väl inte missat att jag på måndag kväll mellan 19-20 bjuder in till gratis löpfys i Torslanda? För att läsa mer besök Facebookeventet och anmäl dig om du vill komma! 100% träningsglädje utlovas.

by Sara Broden | Oct 27, 2019 | Kost, Middagsmat, Recept

Den här salladen är för alla er “koriander-lovers” där ute som vill ha en riktigt fräsch och mättande sallad. Den här funkar fint till både vardags och fest och håller sig med enkelhet många dagar i kylskåpet. Varför inte byta ut den klassiska pizzasalladen eller pimpa de rivna morötterna med lite nya smaker? Och som sagt, gillar ni koriander lika mycket som mig så MÅSTE ni testa den här!
Recept:
1/2 vitkålshuvud rivet eller strimlat
1 kruka hackad koriander
1 stor skiva tärnad vattenmelon
1 citron, pressad
Oliv eller rapsolja
Havssalt
Svartpeppar
Smaklig måltid!
/Sara

by Louise | Oct 17, 2019 | Hälsa, Louise

Inte förrän nu har jag börjat fatta hur mycket jag begränsats och anpassat mig. Att alltid gå på toa det sista innan man går hemifrån, kissa precis innan man tränar, att väldigt ofta okynneskissa oavsett om det behövs eller inte hade blivit en vana. Att undvika alla typer av hopp, tunga lyft och helst också nysningar var något jag gjorde på ren reflex.
Nu är det cirka 3 månader sedan jag genomgick min TVT-operation, från dag ett efter operationen har jag känt en enorm skillnad. Jag kan numera hoppa hopprep, studsmatta, göra jumping jacks (kissanersighopp :-)), tunga lyft och vara förkyld utan att under dagen behöva byta underkläder. Det tog rätt många veckor innan jag vågade tro att det var sant, innan jag vågade lita på att kroppen hade fått funktionen åter. Skulle säga att min livskvalité ökat något helt enormt. Jag kan numera spontant ta mig an alla olika typer av fysiska aktiviteter utan att behöva känna oro och utan att planera i förväg och anpassa mig.
Går du i tankarna att göra en TVT-operation, så tveka inte. Boka ett besök och se till att bli utredd med en gång. Gå inte och lid i onödan!
Ha det bäst!
Louise