Vilken dag och vegofest vi hade förra lördagen- helt fantastisk! Vår vegoworkshop med hållbarhetsfokus som vi planerat och längtat efter så länge blev äntligen verklighet. Ett stort tack till alla deltagare, Skårs Gård och vårt proffs i köket Cecilia Urbanke som gjorde den här dagen till den allra bästa!

Vi blev ett härligt gäng på tjugo deltagare som tillsammans lagade mat, lyssnade på två olika föreläsningar, jobbade i små grupper och tränade ihop. Maten vi lagade blev till en stor grön sprakande buffé som vi sen fick avnjuta. Förutom allt detta så fick vi även smarrigt mellis serverat mellan föreläsningarna- bananbröd och smoothie!

Cecilia vår egen kock tog oss med på en spännande resa där vi fick ta del av hennes personliga erfarenheter och drivkrafter inom framförallt rawfoodvärlden. Hon gav oss alla många bra tips och idéer om hur man gör matlagningen bättre för både miljön och hälsan genom att välja grönare alternativ som producerats i närområdet och på ett schysst sätt. Vi diskuterade olika typer av vegetariska proteinkällor och hur vi kan kombinera råvarorna på bästa sätt. Vi la även ett stort fokus på hållbarheten genom att ta till vara på både rester och överblivna matvaror/rester/blast/skal mm. under workshoppen. För oss har helt enkelt “zero waste” fått en ny dimension, så från och med nu ska vi bli bättre på att tänka hållbarhet i köket och använda hashtaggen #zerofoodwaste i våra sociala medier för att inspirera varandra.

Vår egen Zerowastesallad och rotfruktschips som vi tillagade på workshoppen blev en riktig höjdare. Recepten hittar ni nedan.

Bakad zerowastesallad med fårost och örter

Ingredienser:
Rotfrukter, betor, potatis, fårost, dadlar, timjan

Gör så här:
Tvätta och eventuellt skala rotfrukterna. (OBS! Ta till vara på alla skal till nästa recept!) Skär i önskad storlek, exempelvis stavar.
Lägg de på en plåt med rapsolja, salt och nymalen svartpeppar och rosta i ugnen på ca. 180 grader i ca. 20 minuter.
Smula över fårost, urkärnade dadlar och färsk timjan vid servering.

Ekologiska rotfruktschips

Ingredienser:
Skal från ekologiska rotfrukter som t.ex morot, palsternacka, kålrot, kålrabbi, pepparrot, potatis,
betor m.m.

Gör så här:
Lägg ut det på en bakplåtsklädd plåt. Ringla över en god kallpressad rapsolja och strö över havssalt och  eventuellt rökt paprikapulver för rökig smak.
Rosta i ugn på ca 150 grader i 45 minuter. Rör runt emellanåt. Klart är det när det är krispigt.

Ny workshop 19:e oktober på Strömma naturbruk!

Vi är glada att kunna berätta att vi redan nu har spikat ett nytt datum för höstens vegoworkshop. Den här gången kommer vi hålla till på Strömma naturbruk, en lantlig liten idyll med större ytor för matlagning och konferens. Vill du reservera en plast så tar vi emot förbokningar. Mer detaljer kommer, men anmälan är som sagt öppen f.o.m. idag! Skicka ett mejl till info@vetenskapshalsan.se om du vill förboka din plats. Begränsat antal platser.

Här kommer en bildkavalkad från vegoworkshoppen och träningen!

Varma hälsningar Sara och Louise!