fbpx

I dagens samhälle så är det knappast någon som missat all skada sockret kan åstadkomma på våra kroppar. Alltifrån ökad risk för karies, till övervikt, typ 2 diabetes osv. Denna information överöses vi med dagligdags skulle jag säga.  

Men det som faktiskt väldigt sällan nämns är att det även finns ett tillfälle då sockret är vår absolut bästa vän. Efter hård fysisk ansträngning (här pratar vi mycket hög intensitet eller prestation under lång tid) då finns det inget som skyndar på vår återhämtning så som vanligt vitt socker. Direkt efter träning är insulinkänsligheten hög samtidigt som muskelcellernas genomsläpplighet är hög, vilket innebär att kolhydrater i form av glukos förs in i muskelcellen mycket effektivt.

Sockret är inte bara bra för vår återhämtning efter träningen, det är också då det gör absolut minst skada på kroppen. Så principen går att använda åt bägge hållen.

Vet du med dig att du ska äta onyttigt på kvällen så se till att träna innan.

Inte för att maten kommer kosta mindre kalorier utan för att kroppen lättare kan hantera socker om man tränat innan. När man äter socker  får man en blodsockertopp som följs av ett insulinpåslag. Insulinet hjälper till att lagra in blodsockret, glukos in i muskelcellerna. Man kan säga att insulin fungerar som en nyckel som låser upp en dörr in till cellen så det kan tas om hand och lagras inne i cellerna. När man har tränat står alla dessa dörrar lite på glänt även utan insulin, och då lagras sockret lättare in i cellerna och gör mindre påverkan på blodsockret. Så ska du äta onyttigt så träna innan, du gör kroppen en tjänst.

Vi önskar er en fin helg!