fbpx

Den som känner Sara och mig vet att choklad är något vi bägge är väldigt svaga för och aldrig kan ha liggandes på kontoret utan att det väldigt snabbt äts upp. Men vad gör väl det, choklad sägs ju vara nyttigt och bra för hälsan, eller hur?

Mörk choklad associeras i media ofta med hälsofördelar som lägre blodtryck, bättre insulinkänslighet och förbättrad kognitiv kapacitet. Choklad påstås kunna motverka demens och astma, samt minska risken för hjärt- och kärlsjukdom. Så vad finns det egentligen att tveka om?

Det man tittat på i de studier som visat på att choklad har hälsofördelar är ett ämne som heter flavonoider som är en antioxidant som finns i kakao. Men de mängderna man skulle behöva upp i för att uppnå dessa hälsofördelar är väldigt hög. Det många missar är att choklad även innehåller väldigt mycket fett och socker, det vill säga den innehåller stora mängder kalorier och energi. Så äter man den stora mängden choklad det innebär för att komma upp i tillräcklig dos av flavonoider innebär det ett stort energiintag vilket med stor sannolikhet påverkar hälsan negativt.

Problemet också med de studier som visar på att choklad är hälsosamt är att det väldigt ofta inte ens är gjorda på choklad utan istället handlar i princip alla studier om studier på antingen kakao eller något isolerat ämnet från kakao, vanligen flavonoider.

Vill även lyfta myten om att ljus choklad skulle vara väldigt mycket nyttigare än mörk choklad. Choklad oavsett mängd kakao är ett kaloririkt godis, i viss fall är det till och med mer kalorier i den mörka än den ljusa chokladen. Så tryck inte i dig bitter 85% choklad för att du hört att den är ska vara så bra för hälsan när du kanske inte ens gillar den.

Så om du ska äta choklad så ät den chokladen du tycker är absolut godast, inte den du tror är nyttigast.

Kram
Louise