fbpx

I dessa tider så tror jag vi är många som funderar på hälsan både för sin personliga del men även för befolkningen i stort. Det är dessvärre så att många i dagens samhälle inte klarar av att bli sjuka, det tar helt enkelt för hårt och man är inte rustad för den typen av belastning på kroppen som det innebär att få t.ex COVID- 19 eller liknande infektioner. Nu syftar jag inte på de personer med bakomliggande och allvarliga kroniska sjukdomar som klassas som riskgrupp, utan de personer i vårt samhälle som helt enkelt bortprioriterat sin hälsa. Det är nämligen så att vi kan påverka vår hälsa och ge oss de absolut bästa förutsättningarna genom de dagliga valen vi gör. Är inte det otroligt coolt? Det finns inga hocus pocus, det handlar om att röra på sig och äta vanlig mat med mycket frukt och grönt och minimera intaget av socker och halvfabrikat….Och ändå så försöker folk slå knut på sig själva och boosta kroppen med vitaminpiller, dieter, detoxa och knapra kosttillskott högt och lågt. PLEASE WAKE UP!

Så ju sämre förutsättningar du har desto viktigare är det att just du börjar ta hand om dig själv

Vare sig du vill tro det eller ej så är träning och bra kost den absolut billigaste metoden för att må bra och öka chanserna till ett långt och friskt liv. Tyvärr säljer tidningarna inte lika många löpsedlar på den här “metoden”. Att investera i sig själv med dessa enkla insatser är förmodligen det smartaste du kan göra och mer lönsamt än varenda pensionsförsäkring, lyckopiller eller pulverdiet i hela världen. Ligger man i riskzonen för andra sjukdomar kopplat till livsstilen så är nyttan av att träna och äta bra ännu större. Det gäller även stress, depression och utmattningssjukdomar. Så ju sämre förutsättningar du har desto viktigare är det att just du börjar ta hand om dig själv.

Skaffa dig en stor hälsobuffert

Genom fysisk aktivitet skaffar vi oss en hälsobuffert. En buffert inför sjukdom. Ju bättre tränade vi är, i ju bättre form, desto bättre rustade är vi. Är man redan i dålig form när sjukdom inträffar så kommer man ha sämre förutsättningar för tillfrisknande. Så se till att ha en så stor hälsobuffert som bara möjligt genom att ge dig själv tid till fysiskt aktivitet och träning, för om du inte avsätter tid för att vara frisk måste du förr eller senare avsätta tid för att vara sjuk.

Glöm inte att det aldrig är för sent att börja träna, däremot är det för tidigt att sluta…
/Sara