fbpx

 

Filodeg är så finurligt tycker jag och själva finurligheten är ju att den är så supertunn så när man använder den till sina sötpotatispiroger så blir det relativt lite “deg” men ändå väldigt krispiga och goda.

Jag älskar sötpotatis i alla dess former så detta är en riktigt favorit för mig. Pirogerna serverade vi med sockerärtor, hummus och sötpotatischips. Godast varma men funkar helt klart även som kalla ifall man vill ha dem med sig alternativt som picknick mat.

 

Piroger 4 portioner (8st piroger)

  • 1-2 sötpotatisar beroende på storlek
  • 2 ägg
  • Lite citron
  • 50 g 10% fetaost
  • salt
  • grovmalen svartpeppar
  • chilliflakes
  • kanel

 

Gör så här:

Skala och riv sötpotatis på det grövsta på rivjärnet, blanda i ett av äggen, en skvätt citron och kryddor efter eget tycke och smak, smula ner fetaosten och blanda alla ingredienser.

Lägg ut ett filodegsblad och lägg 1/8 av fyllningen på bladet och vik i hop till ett paket. Använd det sista ägget till pensling. Tillaga 10-15 min i ugn på 175C

 

Hummus

  • 1 burk kikärtor (a 400g)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk spiskummin
  • 2 msk pressad citron
  • 2 msk olivolja
  • chiliflakes
  • salt
  • peppar

Gör så här:

Häll av kikärtorna och lägg dem i en mixer/matberedare tillsammans med pressad vitlök, citronjuice, olivolja och kryddor

Mixa till en jämn smet. Förvara kallt till serveringen.

 

Pirogerna går bra att frysa, värms då med fördel i ugn och inte mikro.