fbpx

För ungefär tre veckor sedan bestämde jag mig för att testa att leva utan mjölkprotein, detta för att få en bättre förståelse för mina kunder som inte tål mjölkprotein. Det har gått väldigt bra och jag känner att jag nu är helt inne i den mjölkfria kosten. Det finns många bra ersättningsprodukter så som mjölkfritt smör, havremjölk, mandelmjölk, soyghurt mm, som underlättar matlagningen. Jag har även varit ute på restaurang och ätit och då bett om mjölkfria alternativ. Det man då märker är att det är förvånansvärt många som inte vet skillnaden mellan att vara laktos intolerant och mjölkprotein allergisk. När man inte tål laktos så innebär det att man saknar enzymet laktas som spjälkar/bryter ner disackariden laktos till monosackariderna glukos och galaktos. Man kan då få ont i magen av mjölkprodukter. Det finns idag många produkter på marknaden där man på konstgjord väg tillsatt laktas och på så sätt spjälkat laktosen. Men mjölkproteinet finns fortfarande kvar! Det är detta som många missar och som för de som inte tål mjölkprotein så kan det ge svåra följder. Det är därför väldigt viktigt att veta skillnaden.

Ju längre tid som går, ju bättre känner jag att jag klara mig utan mjölkprodukterna. Tror nog att jag även efter denna månaden kommer hålla nere mängden mjölkprodukter. Känns som ett bra val då användandet av mjölkprodukter påverkar miljön ganska mycket och jag mår lika bra utan. Har ni tänkt på att vi är det enda däggdjuret som dricker ett annat däggdjurs bröstmjölk, bara en lite reflektion ;-).

Igår gjorde vi en supergod mjölkfri efterrätt som ni bara måste testa. Här kommer receptet:

Körsbärsglass 2 port

  • 1 banan
  • 150g  frusna körsbär
  • Lite kokosflingor

Mixa till en slät glass och toppa med kokosflingor