Jag älskar paj av alla de slag! De är oftast väldigt goda, lätta att tillaga och funkar bra att värma dagen efter. Det enda problemet med paj är att de rätt ofta är onyttiga, innehåller mycket kalorier i form av smör och ost och även snabba kolhydrater. 

Visionen med detta recept var en glutenfri paj med gott skal som gärna får vara lite krispigt, ville ha den vegetarisk men ändå proteinrik samt näringsrik men inte för kaloririk. Sagt och gjort experimentet var igång. Och resultatet blev helt otroligt bra. Är så nöjd med både smak och konsistens.  Blev en av det godaste pajer jag ätit och varje tugga är späckad med näring och bra byggstenar, kan inte begära mer än så här av en paj :-) 

Recept 4-6 port

Pajskal:

  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 dl rismjöl
  • 4 dl kokt quinoa
  • 250 g kikärtor
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 st ägg
  • salt o peppar
  • 25 g smör (alt mjölkfritt smör)

 

Fyllningen:

  • 1-2 sötpotatisar (beroende på storlek)
  • 2 st palsternackor
  • 2 dl gröna sojabönor

Äggstanning:

  • 2 st ägg
  • 2 dl havremjölk
  • salt
  • peppar
  • paprikapulver
  • Lite 10 % ost

 

Gör så här:

Koka quinoa och låt den svalna något. Kör kikärtorna i mixern till en slät smet. Blanda ihop mandelmjöl, rismjöl. kikärtssmet, och avsvalnad quinoa. Tillsätt smör, ägg och kryddor. Blanda ihop till en deg. (Den blir rätt så kladdig). Bred ut pajdegen i en pajform med höga kanter. Förgrädda pajskalet 10-15 min på 225C.

Under tiden pajskalet tillagas så skala sötpotatis och palsternacka och skär dem i tunna stavar. Och lägg dem tillsammans med sojabönorna ovanpå pajskalet.

Blanda sen ihop äggstanningen och häll över grönsakerna. Riv över lite 10% ost. Grädda pajen 20-30 min på 225C eller tills den fått färg och grönsakerna blivit mjuka.

Jag åt jättegod rödkål och persikosallad till.

Hoppas du ska gilla det här receptet lika mycket som jag gör :-)