fbpx

VABruari är här och många har redan trillat dit… Förkylningar, magsjukor och diverse andra sjukdomar och symptom avlöser varandra. Livet med småbarn kan vara extra tufft så här års när sömnbristen är ett faktum och tiden och orken till jobb, aktiviteter och träning inte räcker till. Frustrationen växer i takt med allt som bör göras men som inte hinns eller orkas med…

Många vet ju också med sig att ett träningsuppehåll har en tendens att leda till ett ännu längre träningsuppehåll samt dra med sig sämre kostvanor och så är den onda cirkeln igång. Hur kan man då göra för att inte tappa träningen helt under den här perioden?

Jag har själv tre barn i åldrarna 2-, 6- och 9. De två stora börjar få ett ok immunförsvar nu men 2-åringen!!! Herregud vad sjukdomar de ska igenom!

Nedan kommer mina bästa tips för att få till träningen när du befinner dig i VAB-träsket. Viktigt att komma ihåg är dock att man behöver ha en balans mellan träning, kost och återhämtning för att kroppen ska må bra. När sömnbristen är som värst är det kanske inte träning du ska fokusera på, då gäller det att hitta tiden till återhämtning och att försöka få i sig bra byggstenar via kosten som gör att du orkar med och kanske inte själv blir sjuk. Du kanske heller inte behöver träna så hårt som du brukar under den här tiden. Det gäller att lyssna på kroppen!

 1. Har du små barn så är jogging med sjukt barn i vagn helt suveränt. Eftersom det är mycket tyngre att jogga med en vagn så behöver du heller inte ge dig ut på en jättelång runda. Eller varför inte jogga till en backe och köra lite backträning med eller utan vagn 😊 Det är styrketräning delux!
  Vill/kan du inte jogga så funkar en powerwalk med vagn också alldeles utmärkt.
  Är barnet så pass stort att det klarar en stund hemma, går det ju såklart alldeles utmärkt att ge sig ut på en liten joggingtur/powerwalk utan barn. Det kanske är frisk luft och lite flås som behövs för att hitta ork och kraft till resten av dagen.
 2. Bege dig till en lekpark. Om inte barnet är jättedåligt så mår du och barnet bara bra av lite frisk luft. Efter en uppvärmningspromenad till lekparken kan en cirkelträning bli ett riktigt bra helkroppspass. Förslag på en cirkel skulle kunna vara:
  – Knäböj med kroppsvikt
  – Utfallsgång
  – Höftlyft
  – Armhävningar
  – Dips mot bänk
  – Step-up på bänk
  – Tåhävningar på sandlådekant
  – Plankan

Gör varje övning i t.ex. 30 sek (alt. 12-16 rep av varje) och vila 1 min efter att alla övningarna har gjorts. Upprepa sedan cirkeln 2-4 ggr beroende på tid och ork.
Självklart kan du göra en cirkelträning i trädgården hemma också… och även inne om det är svårt att komma ut. Här är det bara fantasin som sätter gränser.

Vad jag vill säga är att träningen inte behöver utebli under tider av långvarig VAB. Det kanske blir en annan sorts träning än vad du är van vid eller än vad du hade tänkt dig. Sänk då dina ambitionsnivåer och klappa dig själv på axeln för att du ändå gjorde något. Frisk luft och rörelse gör underverk för trötta föräldrar. Glöm heller inte att all träning och rörelse räknas och är bättre än ingen!

Kämpa på, vi går mot ljusare tider!

/Caroline