fbpx

Om man frågar folk vilka symptom som man kopplar samman med klimakteriet så svarar troligtvis väldigt många, humörsvängningar och värmesvallningar. Men det finns även en hel del andra symptom som är vanliga, så som viktuppgång, minskad sexlust, led och muskelvärk, hjärtklappning, UVI och urogenitala symptom. 

När vi som coacher träffar dessa kvinnor och hör om deras symptom så är alltid vårat mål att bygga tränings och kostupplägg för att minska deras klimakteriesymptom. För att vi ska kunna ta reda på om ett upplägg fungerar så behövs det olika parametrar som man kan mäta.

Om vi hjälper dessa kvinnor med en livsstilsförändring, ändrar deras kost och träning, vad får vi då för resultat på H.E.S.S.H- Hunger, Energi, Sömn, Sug och Humör? För att veta att ett upplägg fungerar vill vi att alla dessa parametrar ska förbättras.

Om man ska titta på vilken insats som ger störst output på ens H.E.S.S.H status så är det utan tvekan sömnen. För en kvinna mitt i livet som antingen är i förklimakteriet eller klimakteriet skulle jag säga att sömnen verkligen är A och O. Dålig sömn ger nämligen ökad hunger, mindre energi, ökat sötsug och sämre humör. Det vill säga din totala H.E.S.S.H försämras. Så börja med att försöka få ordning på din sömn så gott det går. Det som kan hjälpa är bland annat; fysisk aktivitet, förändringar i kosten, andningsövningar, meditation, yoga, tyngdtäcke, hormonbehandling mm. Se till att ha det svalt och mörkt i sovrummet. Är du ljus och ljudkänslig så skaffa ögonmask och bra öronproppar. Vad man har för sängkläder kan också göra stor skillnad. Själv föredrar jag linne framför annat material då det andas så bra och aldrig skrynklar sig. Så sover du inte bra, börja då där. Väldigt mycket annat kommer lösa sig på vägen och din H.E.S.S.H status kommer förbättras.

/Louise