fbpx

 

Jag tror inte på förbud. Om man helt utesluter något ur kosten så blir det lätt att det blir en fixering och att det till slut helt enkelt ballar ur. Det blir för stort fokus på det man inte får äta, vilket för de flesta inte blir hållbart i längden. Du vet hur det är när man har godis i skafferiet som man inte får äta, det liksom ligger där och bara ropar på en ;-).

Att istället bestämma sig för att man kan äta allt men inte jämt är det som kommer ge resultat och fungera i längden. Att kunna ha både vardag och fest är nyckeln till framgång. Sen gäller det förstås att man har mer vardag än fest om målet är att bibehålla eller gå ner i vikt. Att vara allt för strikt kan bli för tufft och gör att det istället blir bakslag och för vissa hetsätning av det man tidigare förbjudit sig själv att äta.

Personligen blir det lättare för mig att tacka nej till godis och godsaker till vardags när jag vet att jag kommer få njuta och äta mitt godis på lördagen. Summan av godsaker blir dessutom bra mycket mindre när jag äter en bestämd mängd 1 gång i veckan än när jag äter lite varje dag.

Med detta sagt så är vi alla olika, för vissa så är ett totalförbud av godis det enda som fungerar. Inget fel med det, om det är det visar sig vara det rätta för dig. Men för de flesta är förbud inte det absolut bästa sättet utan det är lättare att man väljer sina tillfällen och sin njutning med andakt och bestämmer sig för att man kan äta allt- men inte jämt.