fbpx

Att vi alla mår bra av att röra på oss är ingen nyhet. Motion ger ökat immunförsvar och minskar risken för en rad sjukdomar, bidrar till bättre sömn och minskar risken för övervikt. Det är få saker som vi vet att vi mår så bra av, som vi kräver ska vara roliga varje gång, så som vi kräver av träning. Vet inte hur många gånger jag hört folk säga “Jo jag vet att jag borde träna, men jag tycker inte det är kul”. De tycker dessutom att det är en helt rimligt anledning till att avstå.

Tänk så mycket annat du gör varje dag för att du vet att det är bra för dig, saker du egentligen tycker det är rätt tråkiga. Du borsta tänderna på morgonen och kvällen, städar huset och tvättar kläder varje vecka. Du bara gör det utan att fundera, det har blivit en vana för dig. Precis så vill jag att träningen ska vara för dig, en rutin och något du genomför för att du vet att din kropp behöver det och mår bra av det.

Missförstå mig rätt, klart träning kan vara roligt och oftast är det, men man kan inte begära att det alltid ska vara kul och strunta i det annars.

Jag har absolut dagar då jag mycket hellre skulle ligga kvar i sängen när klockan ringer. När jag vet att jag 45 minuter senare kommer stå på ett löpband och springa mina snabbaste intervaller eller försöka ta så mycket vikt jag bara kan i knäböj. Om jag där under det varma sköna täcket börjar känna efter och frågar mig själv om jag verkligen kommer tycka att det ska bli roligt så skulle jag aldrig gå upp klockan 0530 för att träna. Men jag vet att jag mår så otroligt mycket bättre och att träningen ger mig en stark, pigg och sund kropp som kommer hålla längre, att träningen gör att jag klarar av stundtals stressiga och långa arbetsdagar, att träningen gör att jag nästan aldrig är sjuk. Allt detta gör att jag kliver upp ur sängen, tar på mig träningskläderna, sätter mig i en kall bil, höjer lutningen på löpbandet och ökar upp hastigheten lite mer än förra gången. Jag önskar att träningen skulle bli mer som tandborstning för alla som inte tränar för att de tycker det är tråkigt- för hur kul är det att borsta tänderna egentligen? Ändå gör man det för man vet att man måste och för att man mår bra av det. I vårt samhälle där de flesta sitter stilla större delen av dagen så är träningen inget vi kan välja om vi vill göra utan något vi måste genomföra. Att bara träna när det känns kul är inte hållbart i längden.

Om man nu inte bryr sig om hälsan för sin egen skull, så skulle jag säga att man är skyldig sina barn det, de är värda att ha en förälder som mår bra och som tar hand om sig själv. Barnen ärver vår livsstil. När vi visar att det är naturligt att vi rör på oss och tar hand om vår kropp, ja då lär sig barnen det och tar med sig det när de växer upp och flyttar hemifrån. En hälsosam livsstil är faktiskt bland det finast du kan ge dina barn, eller hur?

Ha en fin fredag
Louise

Tidigare publicerad i IForm 16/11