fbpx

Idag tänkte jag bjuda på en riktigt smarrig rätt som vi lagade till lunch här hemma i veckan. Jag älskar tonfisk och just kombon med massa fräscha grönsaker, mynta och citrus blev verkligen en riktig fullträff i den här rätten. Hoppas ni gillar och blir sugna på att testa själva.

Ingredienser: (2 port)

1 st rödlök
1 st citron
1 påse mynta
1 paket kikärtor
100 g quinoa
Grönsaksbuljong
200 g körsbärstomater
1 zucchini
50 g rucola
20 g mandel
2 bitar färsk tonfisk
Salt, peppar och olivolja
Smör

Gör såhär:

Koka upp vatten. Halvera och finhacka rödlöken. Finriv citronens yttersta skal och dela sen citronen. Grovhacka mynta. Skölj kikärtor i en sil med kalt vatten tills vattnet klarnar.
Hetta upp lite smör i en kastrull på medelstark värme. Fräs rödlök tills den har mjuknat, 2-3 min. Lägg i quinoa och grönsaksbuljong i en kastrull och koka enligt anvisningarna. Halvera körsbärstomaterna. Skala zucchinin i långa remsor med en grönsaksskalare tills du når den mjuka insidan.Grovhacka resterande del på zucchinin. Blanda zucchini med en skvätt olivolja, citronjuice, en nypa salt och peppar i en bunke. Rör i kikärtor i quinoan när den är klar och sätt på ett lock. Låt den stå några minuter, rör sen i myntan och körsbärstomaterna. Tillsätt en nypa citronzest, Smaksätt med salt, peppar och citronjuice efter smak.
Stek tonfisken i lite smör på medelhög värme så att det får en fin stekyta, va försiktig så den inte blir bränd. Fisken ska få en gråaktig ton runt om men vara rosa i mitten när den är klar. Skiva upp fisken i centimetertjock skivor. Lägg upp quinoan och kikärtsröran i tallrikarna. Toppa med ruccola och prydligt upplagda zucchiniremsorna. Avsluta med mandlar och en skvätt olivolja och lägg tonfisken på toppen.

Smaklig måltid
/Kram Sara