fbpx
Att tiden inte räcker till. Att man inte vet vad man ska laga till middag. Att man har barn som bara vill äta pasta och köttbullar. Att det är mycket tjat i samband med måltiden. Detta är vanligt i många familjer men går enkelt att undvika med några enkla tips och på så sätt få till en enklare vardag.
Planera dina inköp
Skriv en inköpslista innan du åker och handlar och håll dig till det som står på listan. Då ökar chanserna att du får med dig allt hem som du tänkt,
detta sparar tid och minskar riskerna för spontana inköp av mindre bra och onödiga varor. Se även till att du inte är hungrig vid handling av mat då det är större risk att man köper med sig godis eller annat eftersom det blir svårare att stå emot ett sug. . Titta ner i din vagn, allt som ligger där i kommer du äta upp
oavsett vad du intalar dig. Se därför till att det är bra livsmedel. Att ha godsaker hemma som lockar är inte snällt mot dig själv då det kan vara mer eller mindre omöjligt att motstå när suget kommer. Se därför till att planera dina inköp så att du får med de varor du tänkt dig och inte en massa andra spontana inköp.
Laga mycket mat
När ni lagar middagsmaten se då till att laga mycket så att det minst räcker till lunchen dagen efter. Tänk på att det tar ungefär lika lång tid i
ugnen att tillaga 2 st kyckling filéer som 2 kg kycklingfiléer, eller 2 st laxfiléer som en hel laxsida. Genom att laga mycket mat så vinner man mycket tid.
Buffé- både festligt och trevligt
Det är ju inte alltid att barn gillar precis samma mat som vi vuxna och för att slippa fastna i ”barnmatsträsket” så kan buffé vara ett smart och trevligt sett att introducera nya smaker. Att servera maten i små skålar brukar vara mycket uppskattat då barn inte gärna blandar ihop olika smaker utan hellre äter var sak för sig. Att alla plockar ifrån gemensamma skålar gör också att man uppmuntrar barnen till att våga testa nya smaker då de förvånansvärt ofta gör som vi vuxna gör. Buffétänket där man blandar mer säkra kort med nya smaker gör att barnen kommer kunna äta sig mätta på de säkra korten men ändå vågar testa nya smaker. Detta gör middagen till en positiv och trevlig upplevelse vilket är minst lika viktigt för barnet som att få i sig näringsrik mat.
Laga mat tillsammans med barnen
Genom att laga mat ihop med barnen och låta dem se och smaka på de råvaror som man har i maten så kommer man dels lära dem att laga mat och de kommer i större utsträckning våga testa nya maträtter. Att barnen får vara delaktiga kommer också ge dem större förståelse och respekt för att det tar tid att laga mat och att det är många moment. Alltifrån att maten ska planeras, inhandlas, tillagas till att disken ska tas om hand. Låt gärna barnen vara med och bestämma veckomenyn och uppmuntra dem till att söka ikokböcker och på nätet efter nya recept att testa. Kanske kommer barnen presentera helt nya maträtter som kan bli hela familjens favoriter.