fbpx

 

Tidigare i dag släppte Styrkelabbet ett inlägg kring ämnet “Styrketräning ger kvinnor en mer positiv kroppsuppfattning” I inlägget har de sammanfattat en systematiska litteraturöversikt där 11 studier ingick. Översikten visade på att i åtta av de elva studierna hade styrketräningen haft en statistiskt signifikant positiv effekt på kroppsuppfattningen. Detta fick mig att tänka på en kund jag hade i veckan.

När jag träffade henne första gången var hon ganska så lågmäld och bad nästan om ursäkt för sin egen existens. Hon berättade att hon mer eller mindre hela sitt liv har försökt gå ner i vikt och detta var målet även denna gången. Efter 3 månader träffades vi igen och hela hennes utstrålning var annorlunda. Hon kände sig piggare, tajtare och starkare. Vågen visade minus och hon var väldigt nöjd med det resultatet. Fortfarande var vikten hennes huvudfokus.

När vi ses efter ytterligare 3 månader har inget skett på vågen, den visar samma som vid tidigare besök. Men nu efter 6 månader är det som att jag har en helt annan person framför mig. Hon liksom äger rummet och utstrålar styrka. Hon är stolt och har en starkare självkänsla. Avsaknaden av viktminskning är inget som bekommer henne, hon är istället supernöjd med att ha blivit så mycket starkare. Blivit av med värk och fått en massa ork och energi.

Hon har nu insett vinsten med att äta tillräckligt med mat. Tidigare låg hon på ett mer eller mindre konstant kalorieunderskott på vardagarna och överåt på helgerna. Detta gjorde att hon för det mesta kände sig trött och sliten. Nu när hon ger kroppen det den behöver så kan hon prestera på ett helt annat sätt. Hon är nu tajtare, starkare och kan utföra allt hon vill i sin vardag. Hon har gått ifrån att straffa sig själv för saker hon ätit, att träna för att förbränna till att äta för att orka träna. Ifrån att ha varit svag och orkeslös (av för lite mat) är hon nu stark, pigg och fylld av energi. Att styrketräningen haft positiv effekt på kroppen men kanske ännu mer på hennes självbild och självuppfattningen blir väldigt tydligt.

Relativt ofta är jag med om kunder som revidera sina mål att uppnå en viss vikt (alltid lägre än den befintliga) när de märker av effekten av en starkare kropp. När de väl får smaka på känslan av att ha en mer kapabel kropp, en fastare kropp, en kropp som man kan prestera med, då blir vikten sekundär.  Vinsterna med styrketräning är många och jag vill påstå att fysiskt starka kvinnor vågar ta större utrymme även utanför gymmet och att man inte i lika stor utsträckning låter sig bli trampad på eller förminskad. En starkare kropp ger ett starkare psyke helt enkelt.

Summa summarum;  sluta noja, börja lyfta, bli stark och fucking awesome.

Trevlig helg på er
Louise

 

 

 

.