fbpx

 

Är så innerligt trött på vågen. Denna kvadratiska lilla platta som skapar så mycket skuld, ångest och starka känslor. Idag har jag pratat med och träffat två kunder. Den första kunden var en kvinna som ökat sin vikt 2.5 kg sen hon började hos mig för 3 månader sig. En siffra som man om man bara använder vågen som mätredskap skulle vara rätt så missnöjd med. Men det som vågen inte visar är att denna kvinnan har minskat både på höft och midjemåttet, förbättrat sin kondition och blivit riktigt stark. Detta är en av mina starkaste kunder, hon lyfter riktigt tungt på gymmet. Hon har även blivit av med värk i axlar och det mesta av sitt sötsug. Hon har ökat sin muskelmassa vilket innebär att hon ökat sin basala ämnesomsättning och förbränner mer i vila. Inget av detta visar vågen!!! Vågen säger inget om din kroppssammansättningen, inget om hur mycket muskler och fett du har på kroppen.

Den andra kunden jag pratade med idag har på 5 månader gått ner 5 kg och minskat 2 cm i midjan. Hon är starkare och har hittat ett sundare förhållande till kosten. Hon känner sig starkare och slankare och har hälsosamma vikt och kroppsmått.  I morse när hon vägde sig hade hon gått upp ett kilo. Detta gjorde att hon tappade all typ av motivation och kände sig jätte besviken. Att på detta sätt låta vågen styra hur man känner och tänker och utefter det bedöma sig själv som bra eller dålig är ganska vanligt. Att hon ska ha mens om någon dag (som kan ge en ökad vikt på ca 2kg) och troligtvis därför väger lite mer och ändå har bibehållit sitt fina midje och höftmått togs inte med i bedömningen. Att hon bygger muskler som hon kan se i spegeln och orkar lyfta mer på gymmet, att 1 kg fett innebär att man förbränt 7000 kcal, att hon på 5 månader byggt muskler samtidigt som hon tappat 5 kg fettmassa som motsvarar 35000 kcal och gjort ett fantastiskt stort jobb, allt detta är som bortblåst så fort hon ser att hon ökat i vikt.

Många gånger gör vågen mer skada än nytta. Att vakna på morgonen och känna sig pigg, upptäcka att man sover bättre, orkar mer, att kläderna sitter skönare och att man är starkare på gymmet. Allt detta försvinner så fort vågen inte visar det man önskar eller förväntar sig. Helt plötsligen känner man sig plöffsig, tjock och slapp och trycker i sig en massa skräp för det ger ju ändå inga resultat att äta nyttigt….. Tänk så mycket negativa känslor man hade sluppigt om man inte vägde sig.  Själv har jag ingen aning om vad jag väger. Så länge jag mår bra och utvecklas rent styrkemässigt och kläderna sitter skönt är vikten helt ointressant för mig.

Varför väger jag då mina kunder? Jo för att tillsammans med måttbandet, konditions och styrketester är vågen ett av alla redskap man kan använda för att fånga en förändring. Däremot rekommenderar jag mina kunder att inte väga sig mer än då jag säger till dem inför våra möten. Jag ber dem att inte väga sig för ofta. Är så innerligt trött på vågen och skulle helst bara vilja använda måttband och hur kunderna mår som måttstock, detta tillsammans med kondition och styrketester skulle räcka långt.