fbpx

 

Igår ställde jag denna frågan “Skulle du träna om du blev tjock av träning?”. Tusen tack för alla era svar och att ni delade med er. Tanken med min fråga var att få dig att fundera hur mycket av din träningsmotivation som ligger i utseende och hur stor del som ligger i hälsa eller prestation. Idag tänkte jag dela med mig om mina tankar kring detta. 

När det kommer mål skulle jag säga att det finns 3 typer av kategorier dit alla mål man kan ha med sin kost och träning går in under. Det är hälsomål, prestationsmål och fåfängdhetsmål.

Till hälsomålen hör att uppnå hälsosamma mått, att känna sig piggare, få mer energi, hålla sig frisk.
Att springa längre, att lyfta tyngre vikter och att köra vasaloppet är mål som hamnar under prestationsmålen. Till fåfängdhetsmålen hör att man vill känna sig bekväm naken, att man vill bär upp kläder snyggare osv.

För mig är alla dessa målen viktiga för min motivation. Jag tränar för att slippa ha värk och för att få ork och energi, men också för att kunna lyfta tyngre och springa snabbare och vara snygg naken.

Så har det inte alltid varit. Från 9 års ålder fram till 20 års ålder, tränade jag enbart för att vara så smal som möjligt. Åt så lite som möjligt och tränade så mycket som möjligt. Efter barnen fick jag kronisk foglossning så då var min största motivator att bli smärtfri.

Från det att jag började styrketräna mer regelbundet för ca 3 år sedan har mitt fokus varit att bli starkare och våga testa saker jag tidigare varit för svag eller för rädd för.
Jag har alltför stor del av mitt liv haft fokus på utseende och fåfängdhetsmål för att jag ärligt skulle kunna säga att jag skulle träna lika mycket om jag blev tjock av träning. Men jag kan helt ärligt säga att jag skulle träna, träningen ger mig idag så himla mycket mer än bara en snygg kropp. Den ger mig också så otroligt mycket glädje, energi och gör att jag blir stark och orkar allt jag vill klara av- detta skulle jag inte vilja gå miste om.