fbpx

 

Hej på Er, Robert här!

Den 14:e juni 2015 hittade jag Louise och hennes företag Vetenskapshälsan via en riktigt bra Googling. Jag hade nästan (men bara nästan) passerat 99,9 på vågen. Jag sökte efter något/någon som kunde visa mig tillbaka till hur jag ville se ut i spegeln och hur jag ville känna mig rent fysiskt. Nu, efter fem månader med Louise kunskap och coachning, får Ni här läsa några rader från mig om hur jag numera funderar kring hälsa.

Jag har sedan 25-årsåldern dragits med 10-15 kilon för mycket och en fantastisk förmåga att inte komma över tröskeln för att träna. Ett par gånger under årens lopp har jag bantat. Det sämsta med det begreppet är att det från början är förutbestämt att det finns en början och ett slut. Man bantar i några veckor-månader.  Man går ner några kilon. Sedan…. ja då går man upp igen för man har ju egentligen inte ändrat någonting. Man har inte lärt sig någonting. Känner du igen dig? Louise sätt, att man lär sig grunderna till hur man äter rätt och hur en träning som passar just dig läggs upp, har passat mig perfekt.

Egentligen så handlar grunden till en bra hälsa bara om att ta medvetna och kloka beslut om två små enkla saker varje dag. Vad du skall äta och hur du skall aktivera kroppen.
Du och jag vet ju att det är sant. Vi vet också att det är riktigt svårt, annars hade vi ju inte läst en blogg på denna sajt.

Jag har tagit väldigt många beslut under mitt snart 50-åriga liv. Så är det säkert för dig också.
Många av mina beslut har kommit till efter en hel del analyser och planering. Jag är förälder till vuxna barn, är gift och bor i villa. Jag driver företag och finns verksam i flera föreningar så det saknas inte tillfällen då beslut måste tas.
Ibland är det lätta beslut, som att välja färg på huset eller vilket pris en produkt skall ha.
Överlägset svårast är dock att ta kloka beslut över sådant som bara påverkar mig själv.
Som tex vad man skall käka till lunch eller om man kanske borde ge sig iväg på ett träningspass….eller inte…
Precis just så är det. Det är de där små frågorna som du och jag möter varje dag där det ofta går fel. Vi VET hur man skall resonera. Argumenten för det kloka beslutet saknas absolut inte.
Jag har en egen bild av hur det går till:

Beslutet som vi ofta tar fort och fel angående dessa små ärenden  kommer nog från en undanskymd vrå i hjärnan där det verkar bo en komplett galning. Hade samma “galning” tagit beslut i alla lägen hade vi inte blivit gamla på vare sig jobb eller i en relation.

Om din “galenpanna” resonerar lika smart som min “galning” så känner du kanske igen några av dessa punkter:

Att det är ok att käka 4-5 mackor varje kväll.

 • Att det är ok att köpa en godisbit i kön på ICA.
 • Att det är ok att ta en eller kanske tre kanelbullar till kaffet i bilen.
 • Att det är ok att ta en godisbit i väntan på tåget, bussen, flyget m.m.
 • Att det är ok att ta om en portion mat till för det är ju ändå rätt bra mat…typ.
 • Att ett glas vin alltid måste följas av ett till, för flaskan är ju ändå öppnad.
 • Att det är ok med lördagsgodis ….flera gånger i veckan…

Du har förstått för länge sedan. Jag vet det. Men din och min galning där inne, längst bakom pannbenet , är svår att rå på. Han har fått bestämma i dessa små beslut i 20-30 år för många av oss.
Och vet du…efter 5 månader med rätt stora omställningar i kost och träning för min del så finns han ändå kvar den där filuren, men jag har koll på honom!
Man måste unna sig en del riktigt goda saker i livet. Däremot skall det vara genom ett medvetet beslut. Ett klokt beslut.

Vad har allt detta lett till då? Vart står jag nu undrar ju du såklart nyfiket och kanske skeptiskt. Jag har följt Louise kostråd näst intill prickfritt. Jag har inte tränat så mycket som jag hade planerat men nu tränar jag i vart fall regelbundet. Jag har ingen skadlig övervikt längre. Mina mått kring midja m.m är under de riskvärden som finns.
Jag väger som när jag var 22 år. Det som är kvar är att jobba på är att få tillbaks en nyttig muskelmassa (inte klokt vad 25 år bakom ett skrivbord kan göra med en kropp). Min nya lista för varje dag som jag och ingen liten galning tar beslut om ser ut så här:

 • Jag käkar en bra frukost varenda dag. Även på hotell!
 • Jag käkar ett mellanmål varje dag när resten av kollegorna fikar.
 • Jag tar lunchen på ett ställe som har bra husmanskost och ett bra salladsbord. Rätt mängd. Alltid!
 • Jag och min underbara Sussi lagar middagen (eller kvällsmaten som några envist kallar den) hemma nästan varje kväll. Hon har känt Louise lika länge som jag har gjort. Vi äter bättre och godare mat än någonsin.
 • På kvällen suger det fortfarande efter mackor, så därför köper vi aldrig hem bröd.
 • Jag är aldrig godissugen längre..hmm..nästan aldrig…
 • Jag tränar i snitt ett pass per vecka sedan i juni. Det är fler träningspass på ett år än jag gjort sedan -88.  Jo, jag vet Louise, det skall bli ännu fler. Tack för påminnelsen, den är välkommen och den behövs!

Det finns fortfarande mängder med utmaningar att ta hand om för min del. Allt går inte spikrakt, ingen förändring är enkel. Däremot är mitt mål solklart. Jag har skrivit ner det. Det är realistiskt men kräver en rejäl insats för att nå hela vägen. Vad mitt mål är? Det tar vi en annan gång…
Ha det gott !
Robert Wendel