fbpx

Är det verkligen så att man inte får några resultat om det inte gör ont, om man inte känner smärta?

För mig så hör smärta och träning inte ihop, visst det ska vara tungt, jobbigt och man ska känna mjölksyra men ont ska det aldrig göra. Smärta är kroppens sätt att signalera att något inte står rätt till, en signal som man ska lyssna på. Jag avråder alla mina kunder att utföra övningar som gör ont. Då ser vi istället över träningsprogrammen och lägger in en alternativ övning eller backar lite och väljer en lättare övning alternativt om det är muskler som behöver återtränas och stärkas så lägger jag in övningar för det.

När man styrketränar så tycker jag att det är viktigt att ens träningsprogram är både effektiva och säkra. Effektiva för att vi oftast inte har så mycket tid att lägga på träning, säkra för att minska risken för onödiga skador. Detta görs med fördel genom att man periodisera sin träning. Vilket innebär att man börjar sin träningsperiod med grundträning, många reps och låga vikter. Detta för att muskler och senfästen ska vänja sig och tekniken ska banans in. Efter grundträningsperioden är det dags att gå in i muskelhypertrofi, färre antal reps och lägre vikter. Muskelhypertrofi är den zonen då muskelvolymen ökar som mest. “Men varför kan jag inte ligga där hela tiden, jag vill ju bygga muskler?”. Jo anledningen till detta är bland annat för att det är den zonen där man bryter ner musklerna som mest under träning, det är den mest slitsamma zonen. Så ligger man där för länge ökar riskerna för skador. Efter hypertrofin kan man sen välja om man vill göra sin muskel stark eller uthållig. Genom att periodisera sin träning och hela tiden utmana muskel lite mer än vad man gjort tidigare blir träningen mer säker och effektiv.

För mig innebär styrketräning att man ska vågar vara stark, våga ta i allt vad man har och våga utmana sig själv liite mer varje gång. För mig innebär inte styrketräning smärta! Träna aldrig om det gör ont, ta då istället reda på orsaken till smärtan.