fbpx

Den 10 december är ju som ni säkert vet Nobeldagen. Nobelpriset är det finaste priset man som forskare kan tilldelas. Jag älskar att titta på Nobelfesten, att kika på alla vackra kläder och höra alla fina tal ifrån pristagarna.

Jag brukar skoja om att jag är för gammal för att komma på en ny upptäckt, som jag ska hinna få Nobelpriset för innan jag är för gammal för att hinna ta emot det. Man bör komma på sin upptäckt innan 30år om man ska hinna få det innan man dör ;-) Dessutom har jag statistiken emot mig då jag är kvinna. Mina chanser att få Nobelpriset i fysiologi och medicin är ju inte så stora med tanke på att endast 11 av de 207 personerna som hittills tilldelats priset är kvinnor.

Jag är mycket nöjd med årets pristagare inom fysiologi och medicin som ju tilldelats May-Britt Moser (tillsammans med Edvard Moser och John O´Keefe), kvinna, relativt ung och norsk. Mycket kul! Hoppas det kan bli många fler kvinnor framöver.

Det närmaste  jag har varit Nobelpriset är genom ett handslag med Arvid Carlsson som fick Nobelpriset i fysiologi och medicin år 2000 för sina “”upptäckter rörande signalsubstanser i nervsystemet“.  Jag träffade honom för några år sedan när han föreläste på Göteborgs Universitet. Han är en man med stark karisma som utstrålade styrka och energi. Väldigt kul att han var Professor på GU.

Någon Nobelfest har det inte blivit men däremot den Nobelfest-liknande Doktors promotionen. Det är en akademisk ceremoni då doktorsgraden utdelas av en promotor. Det är väldigt högtidligt, vackra kläder och många latinska fraser ;-) Efter själva ceremonin är det middag med fina tal och fest med dans.

promovering_nobelpris_vetenskapshalsan

Som ni ser på bilden ovan så tyckte jag att det var en väldigt kul upplevelse och det närmaste Nobelfesten jag tror att jag kommer komma ;-). 50 år efter att man disputerat blir man Jubeldoktor och får åter delta i doktors promotionen, jag kommer då vara 81 år,  ser mycket fram emot detta ;-).