fbpx

 

Försäljningen av vitaminer, mineraler, antioxidanter mm ökar. Drycker fylls med diverse vitaminer och mineraler för att öka försäljningen, konsumenterna efterfrågar detta idag. Hälsotrenden är stark just nu och “hälsosamma” produkter efterfrågas. 

 

För att man ens ska börja fundera på kosttillskott är det tre kriterier som först måste vara uppfyllda.

Nummer ett: det heter kostTILLSKOTT av en anledning, att det ska vara ett tillskott till kosten. Det ska inte ersätta din kost. Så nummer ett är att äta en tillräckligt bra kost. Välj rena råvaror och välkomponerade måltider.

Nummer två: träna regelbundet och tillräckligt hårt.

Nummer tre: se till att ge dig själv tillräckligt med vila och återhämtning genom att sova bra.

 

Det är först när du äter tillräckligt bra, tränar hårt och vilar/sover tillräckligt och mot förmodan ändå inte får förväntade resultat som man ens kan börja fundera på behovet av kosttillskott. Kosttillskotten kan inte ersätta bra kost, dålig eller ingen träning inte heller bristfälligt med sömn. Se till att uppfylla dessa tre kriterier innan du går och köper kosttillskott.

 

Däremot kan ju vissa sjukdomar och tillstånd göra så att kosttillskott behövs.

Livsmedelsverkets råd om kosttillskott

  • Vitamin D till alla barn upp till två års ålder. Vissa barn behöver fortsätta med D-vitamintillskott även efter två år.
  • Folsyra till kvinnor som kan tänkas bli gravida.
  • Vitamin D till äldre som inte regelbundet vistas ute.
  • Vitamin B12 och D-vitamin i form av kosttillskott eller berikade produkter till veganer.

Kosttillskott är det många som tror är helt ofarliga och något man bara kissar ut om man får ett överskott.  Men så är det inte, höga doser av vitaminer och mineraler kan vara skadliga för kroppen. Därför är det viktigt att följa anvisningarna på förpackningarna av kosttillskott och att inte ta mer än vad som står. Och framförallt inte ta kosttillskott om man inte vet med sig att att man har en diagnostiserad brist.

Idag vet vi att frukt och grönsaker skyddar oss mot vissa typer av cancer och minskar risken att drabbas av hjärtkärlsjukdom. Anledningen tros vara de antoxidativa ämnena som finns i frukt och grönt som skyddar cellerna i kroppen mot skadliga så kallade fria radikaler.

Däremot visar flera stora undersökningar att risken för sjukdomar inte minskar när man äter kosttillskott. Man ser inte alls samma effekt när man tar höga doser av kosttillskott med vitaminer och mineraler som innehåller antioxidativa ämnen som när man äter mycket frukt och grönt. Därför kan man inte kompensera en dålig kost med kosttillskott. Finns inga genvägar, för resultat krävs bra kost, träning och vila!

 

Foto: Sara Brodén ImageU