fbpx

På dagarna sitter jag och ger kostråd och träffar ganska ofta personer som antingen inte tål eller är överkänsliga mot mjölk och gluten. Jag har därför bestämt mig för att om jag på bästa sätt ska kunna ge råd till dessa personer så måste jag själv testa att leva utan de livsmedel som innehåller mjölk och gluten. Tänkte därför starta med en månad helt utan mjölkprotein och därefter testa en med helt glutenfri kost.

Mjölkprotein gömmer sig under många olika namn och olika produkter så som:

Gräddpulver, Kasein, Kaseinat, Kvarg, Kärnmjölkspulver, Laktos, Mesost, Messmör, Mjukost, Mjölkalbumin, Mjölkchoklad, Mjölkglobulin, Mjölkprotein, Mjölkpulver, Mjölksocker, Mjölkäggvita, Natriumkaseinat, Nougat, Ostpulver, Skummjölk, Skummjölkspulver, Smältost, Smör, Torrmjölkspulver, Vassle, Vasslepulver.

Den största utmaningen:

Jag äter idag ganska mycket mjölkprodukter och då främst som proteinkällor. Jag äter kvarg och keso som mellanmål och använder det även som såser till lunch och middag. Det kommer bli en stor utmaning att hitta likvärdiga proteinkällor som mättar bra utan att ge alltför mycket kalorier.

Maträtter och livsmedel jag tror jag kommer sakna:

Kesoplättar, proteinvåfflor och keso ostkakan  samt den 10 % hårdosten.

 

Till lunch idag testade jag ett nytt recept på bananvåffla som är helt mjölkproteinfria (och glutenfri).  De blev riktigt goda. Man kan välja att äta 3-4 st till lunch eller middag eller 1-2 st som ett mellanmål.

Recept bananvåfflor:

  • 2 ägg
  • 2 bananer
  • 2 msk mandelmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk kanel
  • 2 msk havremjölk
  • lite kokosolja att steka i
  • kokosflingor till servering
  • 1 äpple till servering

Mosa bananerna och blanda ihop dem med de andra ingredienserna. Värm våffeljärnet och grädda i lite kokosolja.

Värm äpplet i lite kokosolja i stekpannan tills det blivit mjukt och server tillsammans med kokosflingorna som topping på våfflorna.

 

Recept inspiration hämtad ifrånhttp://www.styrkelabbet.se/proteinvafflor-recept/