fbpx

Mättande, god och vegetarisk. Dessutom är den nyttig, billig och superenkel att göra. Här är receptet på en av mina absoluta favoritsoppor. Den passar perfekt nu på höst- och vinterhalvåret när man är sugen på varma soppor och grytor. Dubbla gärna receptet och fyll veckans matlådor. Den klarar flera dagar i kylskåp. När jag lagar mat vill jag gärna att det ska gå relativt snabbt, i alla fall till vardags när hungriga barn stryker runt benen och frågar när maten är klar. Denna soppa tar max 30 minuter att laga inklusive förberedelser.

Ingredienser (för ca 4 portioner)

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 morötter
  • 1 liter vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 1 burk (400g) krossade tomater
  • 2 dl torkade röda linser (som sköljs i vatten)
  • 2 tsk paprikapulver
  • 2-3 lagerblad
  • ½ msk rödvinsvinäger
  • ½ tsk timjan
  • 1 tsk basilika
  • Salt efter smak (ca 1 tsk)

Gör så här:

Hacka en gul lök och 2 vitlöksklyftor. Skala morötterna och skär i minder bitar.
Fräs den gula löken tillsammans med vitlöken i lite olja tills den blir blank. Tillsätt morötter, 1 liter vatten, 2 tärningar buljong, krossade tomater, sköljda linser, paprikapulver och lagerblad. Låt allt koka i ca 20 min med lock på. Tillsätt rödvinsvinäger och kryddor. Klart att avnjutas som den är eller tillsammans med ett gott fiberrikt bröd. Jag gillar att det är bitar av tomat, lök och morot i soppan men kan tipsa om att mixa soppan med stavmixer innan den serveras till barn. Då blir det en len och god ”tomatsoppa” som mina barn kallar den.

Gillar du lite starkare mat så är det även supergott att krydda soppan med chili flakes.

Lycka till! /Caroline