Kampanjen Köttfri måndag är en del av ett internationellt nätverk som verkar för att minska köttkonsumtionen i Sverige och globalt.

Börja med köttfri måndag du med: för miljön, för hälsan och för djuren.

I helgen har vi testat två olika vegetariska biffar en morotsbiff och en nöt biff.

Bägge blev riktigt goda. Nötbiffarna är riktigt kaloririka så man bör inte äta för många utan se till att ha bra tillbehör till. Testa någon av recepten idag och häng på och stöd köttfri måndag.

Nötbiffar:

4 port

1 dl Cashewnötter (osaltade)

1 dl jordnötter (osaltade)

1 dl mandlar

6 dl kikärtor

2 st gula lökar

1 vitlöksklyfta

1 msk rapsolja

Kryddor efter smak och tycke ( jag använde salt, peppar, persilja och soltorkade tomater)

Bryn löken lite lätt, mixa alla nötter och mandlar till ett fint mjöl. Blanda i lök, vitlök, olja och kryddor.

Forma till biffar. Stek på låg värme i olja.

 

Morotsbiffar:

4 port

500 g morötter

2 ägg

1 dl ströbröd

0,5 dl blandade fröer (jag tog sesamfrön, pumpakärnor och solros frön)

Krydda efter smak och tycke ( jag använde mig av salt, peppar och olika örter)

Skala och riv morötterna på den grova sidan av rivjärnet. Blanda morötterna med ströbröd, kryddor och fröer.

Forma till biffar. Stek i olja på svagvärme.

Morotsbiffar, potatis, melonsallad (melon, bladspenat, pumpakärnor, 10% fetaost), tomater, örtkryddad keso