fbpx

 

Marie har nu varit resenär på sin Vetenskapshälsoresa i 5 månader, under denna tiden har hon inte en enda gång räknat kalorier eller vägt sin mat. Det är inget man måste för att gå ner i vikt och något jag helst inte vill att kunderna gör. Att hela tiden mäta och väga kan många gånger leder till ett osunt förhållande till maten. Jag vill istället att de lära sig att lyssna på kroppens olika signaler, att äta när man är hungrig och sluta äta när man inte är hungrig länge (inte äta tills man är mätt, då det är lätt att man istället överäter och blir proppmätt, det är en stor skillnad). 

En Vetenskapshälsoresa går ut på att lära sig att äta på ett medvetet sätt. Att lära sig att äta sådant som kroppen behöver för att må bra och som gör den stark, att äta regelbundet och ge kroppen den näringen den behöver för att man ska orka träna och fungera i sin vardag. Att det man äter ska vara 100% bra för kroppen eller 100% njutning och att strunta i allt däremellan.  Det handlar också om att träna så man bli stark och orkar allt man vill, att bygga muskler för en välfungerande kropp som med en ökad muskelmassa har en ökad förbränning i vila. Det är vad en Vetenskapshälsoresa handlar om.

När jag träffade Marie för ca 8 veckor sedan så hade hon själv upp satt upp ett nytt delmål- hon ville gå ner ytterligare 5 kg fram till jul. Min första tanke var att det nog kommer bli svårt. Dels för att hon hade gått ner mycket i vikt på relativt kort tid samt att innan jul ligger december månad. Inte den lättaste månaden att gå ner i vikt på.  Men trots december månad, trots en kortare förkylning och trots en ofrivillig vilovecka pga av en ond rygg har Marie gått ner 16 kg (och samtidigt byggt upp och ökat sin muskelmassa), minskat 9 cm i midjan och 11.5 cm över höften och faktiskt nästan gått ner sina 5 kg (4,6 kg) innan jul. Marie har ett driv och en vilja som kommer göra att hon kommer nå sina mål. Det gäller att bestämma sig och sen genomföra. Att sätta upp små delmål med sikte på slutmålet. Att ha tålamod och inte ge upp bara för att det ibland går lite långsammare än man tänkt sig.