fbpx

I torsdags var det äntligen dags för invigning av Vetenskapshälsan Torslanda. Som jag längtat! Och vilken fantastiskt trevlig och lyckad kväll det blev tack vare alla er som kom förbi och lyckönskade och minglade.

Flera personer valde att boka upp sig under kvällen för att inom kort starta sin resa mot en hälsosammare livsstil. Jag ser fram emot att starta er vetenskapshälsoresa. Tillsammans når vi dina mål!

Kvällen bjöd på bubbel och nyttigare fika samt en tävling där man bland annat kunde vinna en månad personligt kost- och träningsupplägg. Det fanns även förmånliga erbjudanden inom kost- och träning samt gratis kroppssammansättningsmätningar. Louise och Helena från Vetenskapshälsan hade minst sagt fullt upp med att göra mätningar och hålla hälsosamtal medan jag serverade bubbel och minglade runt.

Många frågade efter recepten på den nyttigare fikan som fanns att mumsa på under kvällen och nedan följer recepten på fröknäcke, bananmuffins och rawfoodbollar. Det glutenfria fröknäcket är hämtat från Vetenskapshälsans receptsamling. Lycka till!

/Caroline

Glutenfritt fröknäcke
1 plåt

  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl pumpakärnor
  • 2 msk chiafrön
  • 1 dl hela linfrön
  • 0,5 dl psylliumfrön
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 1/2 tsk flingsalt
  • 1 msk kokosolja
  • 2,5 dl varmt vatten

Flingsalt till topping

Blanda alla torra ingredienser och tillsätt olja och varmt vatten. Rör om och låt stå ca 10 minuter.  Bred ut ett tunt lager av smeten på ett bakplåtspapper, hela plåten ska täckas. Toppa med lite flingsalt. Grädda i mitten av ugnen i 180 grader i cirka 25 minuter. Jag drog därefter ner värmen till 150 grader och bakade dem i ca 10 minuter till för att få dem riktigt spröda ock torra. Låt fröknäcket kallna på plåten. Bryt i lagom stora bitar och förvara torrt, gärna i plåtburk. Servera gärna med en skiva 10% ost.

Nyttiga bananmuffins
ca 40 små

  • 3 mogna bananer
  • 4 ägg
  • 2 dl riven kokos
  • 2 1/2 dl mandelmjöl
  • 2 msk bakpulver
  • 8 färska urkärnade dadlar
  • 3 msk kokosolja
  • 1 tsk vaniljpulver

Mixa bananer och dadlar i en kraftfull mixer eller med mixerstav. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda till en jämn smet. Häll smeten i muffinsformar. Jag använde små formar (för hallongrottor) och fick då ihop ca 40 st. Dessa muffins fungerar utmärkt som mellanmål men då skulle jag rekommendera att använda större formar. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 10 minuter för mindre muffins och ca 15-20 minuter för större muffins.

 

Rawfoodbollar
Ca 15 st

  • 2 dl pumpakärnor
  • ½ dl riven kokos
  • 8 färska urkärnade dadlar (torkade går också bra)
  • ½ dl kakao
  • 1,5 msk honung
  • 1,5 msk kaffe
  • 2 krm salt

Mixa alla ingredienser i en kraftfull mixer. Knåda ihop degen med händerna och forma till små bollar. Rulla bollarna i kokos och förvara i kylskåp.