fbpx

 

Vid den här tiden för bara tre år sedan tränade jag ingenting och hade inte gjort det på nästan 8 år. Och innan dess, innan jag blev gravid första gången 2005 så tränade jag ca 2-3 gånger i veckan, en del löpning, några gympapass, cyklade och klättrade en del. Ingen styrketräning alls. Jag tränade bara för att gå ner i vikt, det var mitt primära mål, att bli smal.

Det som förändrade mitt liv för tre år sedan var att jag sa upp mig ifrån min forskartjänst på universitet och valde att starta eget. Mitt val att starta Vetenskapshälsan gjorde att jag behövde komplettera mina kunskaper om kost med kunskaper kring träning.

Jag anmälde mig till The Academys PT utbildning och för att  börja hade de som krav att man styrketränat en del innan. Sagt och gjort det vara bara att sätta igång. Det var först där och då som jag började träna på gym. Förvirringen var total bland alla maskiner och vikter. Hade verkligen noll koll. Efter utbildningen visste jag bra mycket mer men långt ifrån allt. Jag har alltid haft en kunskapstörst och en stark motivator i att lära mig så mycket jag bara kan om ämnen jag är intresserad av eller nyfiken på. Så sen dess har jag försökt skaffa mig så mycket kunskap jag bara kan kring träning.

Vid denna tidpunkt var min kropp väldigt svag och jag led av kronisk foglossning som gjorde att jag hade ständig värk i mitt bäcken. Det var en hel del övningar som jag inte klarade av att utföra på grund av smärtan och rädslan för instabilitet och för att få ondare. Resan härifrån till en helt smärtfri och bra mycket starkare kropp har inte på något vis varit spikrak. Det första året tränade jag max 3 ggr/vecka och med rätt så lätta vikter. Det är egentligen bara det senaste halvåret som jag successivt ökat upp vikterna, intensiteten och träningsvolymen till där jag ligger idag

Kan känna en enorm tacksamhet över att idag vara smärtfri och stark, att ha en välfungerande kropp som jag kan utföra allt jag vill i min vardag med, men också som jag nu kan kräva så otroligt mycket mer av. Inte bara vardagliga saker utan att den kan ta mig upp för ett rep, ställa mig på händer, dra mig upp i en pullup, lyfta 110kg ifrån golvet och mycket mycket mer. Saker jag inte ens kunnat drömma om för 3 år sedan när gå i affärer en dag var rena tortyren. Kroppen klarar av så otroligt mycket mer nu när jag tränar än vad jag tidigare trott vilken är en fantastiskt härlig känsla.  Nu känns det som att möjligheterna är oändliga och jag sätter hela tiden upp nya mål och utmaningar att uppnå. Men det har verkligen inte alltid varit så här, jag har inte alltid tränat och ätit bra.

Denna månaden är mitt mål att lära mig för 5 st pullups genom att öva 5 minuter varje dag.

Vill man så kan man är mitt motto och med det kommer man rätt långt!

Foto: Sara Brodén ImageU