fbpx

Idag för 9 år sedan föddes R. Nio långa dagar över tiden hade vi väntat på att värkarna skulle starta. En märklig sak det där att längta efter att det ska börja göra ont, men smärtan är ju en del av resa mot att få träffa sin lilla bebis. Att få uppleva en förlossning är det häftigaste jag någonsin gjort. Att känna att man har kraften och förmågan att föda barn är mäktig. Fick en helt annan respekt för min kropp och min förmåga efteråt. Vid tillfällen efter förlossningen när något känts tungt eller jobbigt så brukar jag tänka att om jag klarat av en förlossning så borde jag ju klara även detta vilket alltid ger mig extra krafter.

Förberedelsen inför en förlossning är egentligen väldigt lik förberedelsen inför ett lopp eller tävling. Eller borde vara lik. Inför min första förlossning hade jag inte fattat detta och var helt oförbered på vad som skulle komma. Detta gjorde min förlossning onödigt svår och kämpig.

Jag slutade att träna ganska tidigt under graviditeten då barnmorskan sa att det inte är bra att få för hög puls och mer eller mindre rekommenderade att jag skulle ta det lugnt. Denna okunskap kan idag göra mig upprörd och jag hoppas och tror att barnmorskorna idag har bättre kunskap. Om man håller igång med träning under graviditeten så kan förlossningen bli lättare då mamman har mer ork men framförallt bli återhämtningen efter förlossningen och resan åter till den ursprungliga kroppsformen kortare och lättare om man försöker bibehålla kondition och styrka.

Inför min andra förlossning var jag mycket mer förbered både fysiskt och mentalt. Fick en helt fantastisk förlossningsupplevelse och återhämtade mig mycket snabbare. Skillnaden mellan dessa två förlossningarna gav mig en stor insikt i hur viktig förberedelsen är inför en förlossning, att man precis som inför en tävling behöver träna och förbereda sig både fysiskt och mentalt innan.

Jag tycker att det är skrämmande att kunskapen fortfarande är för dålig i hur man på bästa sätt ska förbereda kvinnor inför deras förlossningar men även hur man ska hjälpa kvinnor att träna efter förlossningen. Att det ibland ges helt felaktiga råd.

Jag önskar att alla som jobbar med gravida kvinnor, under graviditeten, under förlossningen eller postpartum (efter graviditeten) får rätt utbildning så att fler kvinnor får möjlighet att få en så fin förlossningsupplevelse som möjligt och rätt träning efter förlossningen för att slippa onödig värk och smärta som annars kan uppstå.

R informerade mig om att han minsann har Guldfödelsedag idag för att han i dag fyller nio år den 9de oktober. Detta med Guldfödelsedag var något helt nytt för mig och det känns lite synd att jag missade min som var när jag fyllde 4år den 4de April. Kanske att man kan fira silverfödelsedag när man fyller 40 istället ;-)

Jobb fram till lunch idag sen blir det kalasförberedelse inför Guldfödelsedagen!