fbpx

 

Om du vill gå ner i vikt så är det egentligen bara en sak som gäller, och det är att du gör dig av med mer energi än vad du stoppar i dig. Du måste hamna på ett energi/kalori underskott helt enkelt.

Idag är det många som bakar eller väljer mer hälsosamma varianter på efterrätter och godsaker, rent näringsmässigt är det ett väldigt bra val. Att istället för en delikatoboll/choklad boll välja en raw food boll gjord på dadlar, nötter och kakao är toppen om ens enda syfte är att maximera näringsinnehållet i det man väljer att äta. Men det som många missar är att även raw food bollen är väldigt kaloririk. Att något är hälsosamt och utan vitt socker innebär inte automatiskt att det innehåller få kalorier utan ibland till och med tvärtom. Inte heller helt ovanligt att man gärna äter lite extra av det hälsosammare alternativet då det ju är så “hälsosamt”.

Naturella nötter är ju något som vi alla veta innehåller bra och hälsosamma näringsämnen. Om man till exempel på lördagskvällen väljer en skål med cashewnötter istället för lördagsgodiset så gör man ett hälsosammare val då nötterna innehåller en massa bra fetter, inga färgämnen och vitt socker. Det som många däremot glömmer är att nötter är bland det mest kaloririka livsmedlet vi har. Skålen med nötterna kommer kosta bra mycket mer kalorier än skålen med samma mängd godis, något många missar.

Nu är det ju inte så att jag på något sätt vill uppmuntra dig till att istället för de näringsrika och hälsosamma alternativen som nötter och raw food bollar ska välja delikatobollar och godis. Utan det jag vill är att göra dig medveten om att de hälsosamma alternativen många gånger innehåller mycket kalorier. Det är nämligen lätt att man lurar sig själv och äter mycket då det ju är hälsosamt. Men kom ihåg att hälsosamt inte automatiskt innebär få kalorier.  Är ditt mål viktnergång så är det inte alltid det hälsosamma valet som är det givna alternativet. Det är summan av kalorier som spelar roll för en viktnedgång.